Chrudimské noviny Michal Tereska: Parkování U Stadionu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Michal Tereska: Parkování U Stadionu

Chrudim – Některá místní periodika přinesla informaci o připravované výstavbě parkovišť ve městě. Nemělo by jít jen o běžná, venkovní stání, ale podstatně praktičtější parkovací domy. Jde o problematiku, jíž se dlouhodobě zabývá i Michal Tereska.

V posledním půlroce jsem začal diskutovat s radnicí, konkrétně s místostarosty, o neekonomičnosti jejich záměru vybudovat volné parkoviště vedle stanice ZZS. Podle toho, co pánové na radnici tvrdí, chce radnice reagovat rychle, projekt je rozběhnutý a po garážích, které bych tam navrhoval zrealizovat místo jen volného parkoviště, není z průzkumů poptávka,“ říká Michal Tereska.

Rozeberme si odpověď radnice. Když se podíváme na fotku vloženou výše, co vidíme – placku, ošklivou trať, ošklivé pole a za tím průmyslovou část. Opravdu krásný pohled, který násobí představa, že tu přibude ještě placaté parkoviště,“ popisuje Tereska nevábné výhledy do blízké budoucnosti, dopadne-li záměr radnice.

Nabízí se však i jiné řešení. Jeho přibližnou podobu přináší skica hotová za pět minut. Reakce těch, kdo nákres viděli je asi následující: to je jako ten lesík, co tam býval, to by suprově zakrylo to, co tam vidím teď, to by odhlučnilo trať, super mohl bych mít garáž. A já dodávám: trochu to evokuje reliéf Železných hor v dáli a kryje návětrnou stranu sídliště. I obyčejné garáže totiž mohou mít nějakého ducha. K jeho vytvoření stačí jen nastojato kotvené fošny. Mimoto, navrhované parkovací domy by mohly v tomto duchu pokračovat. Nevymýšlím nic nového. Podobné řešení zvolili třeba v nedalekém Hradci Králové,“ uvádí Michal Tereska.

Druhou podstatnou částí je ekonomika. A zde jsou jednoduché počty. Město počítá s parkováním stovky aut. Na stejné ploše může vzniknout 80 garážových míst – tady začneme počítat. Náklady na budování parkoviště město počítá na pět milionů korun. Osobně si myslím že do čtyř milionů by to mělo být postaveno při ceně 1600 Kč/m2 (není pro náklaďáky). Dle nabídky firmy zabývající se betonovými garážemi jsou náklady na jednu 150 tisíc korun Připočtěme něco kolem a jsme na 170 tisících, což činí 14 milionů plus zmíněné 4 miliony, celkem 18 milionů korun. Tržní cena garáže v Chrudimi je 250 tisíc krát 80 = 20 milionů. Takže, jestli se nepletu, město ještě vydělá, a i kdyby ne; nejsem čtyři miliony v mínusu za volné, nevzhledné parkoviště, ale na nule a jako bonus mi zmizelo 80 aut ze sídliště,“ počítá Michal Tereska náklady.

Pojďme se podívat na poslední argument, a sice tvrzení, že o to není zájem. Buďme k sobě upřímní – kdo reaguje na dotazníky a ankety? Ti, kdo mají před domem auto za milion a pracují 300 hodin měsíčně, nebo ti, kdo na odpovědi mají čas,“ ptá se Tereska.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele chrudimák
#9820 chrudimák 31. Leden 2021 - 20:13
U naší radnice by mě překvapilo, kdyby to bylo obráceně. Klasické chování, uděláme něco pro pár lidí ať to stojí co to stojí. A možná už máme i dopředu vybráno, kdo to nakreslí a kdo postaví. A největší gol bude, až tam postaví parkoviště a po tom co tam moc lidí parkovat nebude, naženou strážníky do sídliště rozdávat pokuty.