Chrudimské noviny Jakub Valenta: Manekýn Lichtenberg

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jakub Valenta: Manekýn Lichtenberg

Člověk si po více než devíti letech práce v novinách zvykne na ledasco. Trestní oznámení od politiků však jen tak něco nepřekoná. Místostarosta manekýnem je však něco docela nového a neokoukaného. Kam se hrabou performance Romana Málka!

Článek, který jsem v reakci na inspiraci jedním ze čtenářů napsal, patří mezi nejčtenější v poslední době.

Čím to?

Možná to bude tím, že místostarostu, o němž pojednává, není moc vidět a každá zmínka o něm je tedy vítaná. Má ve své gesci odbor finanční; odbor správy majetku; odbor správní a obecní živnostenský úřad. Kdo někdy zahlédl koutkem oka přímý přenos z jednání městského zastupitelstva, dobře ví, že tato „gesce“ je v případě místostarosty poněkud formální. Dostane-li totiž dotaz, který se jeho odbornosti sice týká, ale nebyl politikem očekáván, obvyklou reakcí je: „...odpovím písemně.“ Zlí jazykové proto tvrdí, že je na radnici jen do počtu.

Jak to souvisí s článkem o místostarostově účinkování v reklamě na hotel?

Inu, zatímco v případech, kdy od něj Chrudimské noviny požadují informace týkající se provozu města, reakce nepřichází žádná – a to dokonce ani písemná – v okamžiku, kdy je Chrudimákům předložen text s fotkami místostarosty z lázní, reaguje na sociálních sítích hbitě. Jsou to zajímavě seřazené priority, chce se říci. A zajímaví lidé se kolem Petra Lichtenberga pohybují.

Chrudimské noviny před časem zveřejnily na facebooku printscrean jeho „nadupaného“ programu. Zájemce tu mohl najít žalostně poloprázdný diář politika s platem převyšujícím šedesát tisíc korun. Politika, který vždy tepal rozhazování financí z městské kasy a bezuzdné utrácení. V tomto případě si však údajný pravičák a liberál Lichtenberg nezadá s levicovými Piráty, kteří však mají dojení státních i obecních cecíků doslova v popisu práce.

Za hodně peněz málo muziky.

Zveřejnění zmiňovaného dokumentu vyprovokovalo ty z nejhrubších a nejvulgárnějších reakcí – ne od samotného politika – jaké si lze představit. Prim v nich hráli dlouholetý redaktor jednoho z místních plátků a příznivec Pirátů s touhou po vnitřní harmonii v přírodě.

Kontrolovat práci těch, kdo jsou placeni z daní, tedy peněz nás všech, se mezi kamarády místostarosty moc nenosí. Možná by se i nosilo, jenže to by tím kontrolovaným nesměl být Lichtenberg, který po volbách marně hledal svou kancelář v Pardubické ulici.

Profesionál.

Petr Lichteneberg často a rád v těchto okamžicích kontruje jakýmsi „Bahnem“. V dobách ne tak dávno minulých se totiž ve městě vyskytoval blog, který nesl název „Chrudimské bahno“. Právě tady dostávali v poněkud nekorektní formě do těla všichni, kdo jen zavadili o veřejný prostor. Dokonce i autor těchto řádků. V hlavě radního Petra Lichtenberga, se pak vytvořila idea, že autorem „Bahna“ je redaktor Chrudimských novin.

Prosté, milý Watsone.

Nejhorší na celé kauze „manekýna“ Lichteneberga je, jak správně podotkl jeden z diskutérů, její trapnost. Místostarosta, snad vinou sociální bubliny, v níž se pohybuje, nevidí, kým se stává. Ne pomalu, ale svižným krokem.

Člověkem, kterého téměř nikdo nebere a hlavně nebude brát vážně.

Připočtěte ještě nesplněné předvolební sliby a výsledek této jednoduché rovnice si může každý vypočítat sám.

4,9 %

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele ČECH
#9815 ČECH 28. Leden 2021 - 10:06
kRÁSA POMÍJÍ,BLBOST JE VĚČNÁ!