Chrudimské noviny Ostuda! Novou vizuální identitu zesměšnil i Daniel Vávra

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Ostuda! Novou vizuální identitu zesměšnil i Daniel Vávra

Chrudim – Nová chrudimská vizuální identita vzbudila mnohé emoce. Obyvatelé města se však ve svém hodnocení většinou shodují na tom, že moc povedená není. Neodráží chrudimský patriotismus a mnozí hovoří i o urážce. Svůj komentář spolu s vlastním návrhem loga připojil i král youtubových podcastů a „stínový prezident“ České republiky Daniel Vávra.

Vávra je veleúspěšný vývojář počítačových her. Z jeho dílny pochází jak Mafia, tak Kingdom Come: Deliverance. Původní profesí je však grafik. Estetikou nejen moderní architektury se zabývá ve své facebookové skupině „Zlatý český prasičky“ a bývá též předmětem jeho podcastů. Co tedy říká na nový vizuál Města Chrudim?

Abych jen planě nekritizoval, rozhodl jsem se dokázat, že sem taky mega grafik a zároveň udělat něco pro město Chrudim a věnoval jsem jim cca 45 minut svého času a vyrobil jim nové logo a korporátní identitu. Tak jak se to dneska porotám líbí. Moje logo je nestojí 600 tisíc jako logo od konkurence, ale jen 450 tisíc a je mnohem hravější a symbolizuje mnohem víc věcí,“ píše na sociální sítě Vávra.

Dvacet minut trvalo fotošopování a posouvání fontu, dvacetpět minut vymýšlení bulšitu k tomu pro porotu a do novin: Nové logo je hravé, ale zároveň pevné jako chrudimská fortna a majestátní hradby. M symbolizuje most mezi moderní dobou a chrudimskou tradicí a taky padák chrudinských výsadkářů,“ přibližuje Daniel Vávra symboliku svého výtvoru.

Slovo rum symbolizuje nejoblíbenější nápoj chrudimáků v legendární hospodě Nádraží. Kreativní spojení D a H potom představuje majestát chrudimských věží, na kterou jsou chrudimáci právem hrdí, ale mělo by se ro zbourat a postavit tam něco moderního. Třeba betonová kostka,“ komentuje ironicky Vávra.

K vytvoření loga mě inspiroval tradiční městský znak, který s logem sice nemá nic společného, protože znaky dneska mezi náma profíkama nefrčej a navíc je na něm vorlice a to je fuj a tak sem na něj hodil bobek. Místo toho jsem radši šoupal písmenkama nahoru a dolu v Corelu. Za 400 litrů se přece nepředřu,“ popisuje grafik postup, jaký prý jeho „kolegové“ od fochu často volí.

Společně s logem naše dezingová agentura Číp Šit vymyslela i nové městské motto: Až se vzbudim, chci být v Chrudim!, které dokonale vyjadřuje večerní pocity chrudimáků. Kde jinde byste se chtěli vzbudit, než tam kde jste si večer lehli, že ano,“ říká multimilionář Daniel Vávra.

Zároveň s tím vznikla i kompletní korporátní identita Chrudimi, vizitky, časopis a nový web. A protože mám k Chrudimi vztah a moje grafické studio se teprve upevňuje na trhu dementních, tedy pardon m0dERňÝcH log, nebude to za 600 litrů, ale JENOM za 450, podle mojí sazby 100 litrů za deset minut. Pokud teda se budou vizitky a brožůry tisknout v tiskárně mýho kámoše, kterej má ale vopravdu nejlepší ceny,“ uzavírá Daniel Vávra ironický komentář k nejnovějšímu výtvoru Markéty Steinert a přístupu chrudimské radnice.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Brbla
#9819 Brbla 30. Leden 2021 - 20:39
Nerad krotím nadšení pana redaktora ale, obávám se, že pan Vávra jen dokazuje, že ani nepochybný úspěch a velké peníze nikomu nepomůže zakrýt fakt, že je prostý buran. V tomto případě pán rozehrál velké a krásné Buranissimo forte. Ne že bych se nezasmál, jsem prostá duše. Logo spíš neslané nemastné čekal bych větší vodvaz.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#9821 Jakub Valenta 2. Únor 2021 - 20:04
Brbla: Nerad krotím nadšení pana redaktora ale, obávám se, že pan Vávra jen dokazuje, že ani nepochybný úspěch a velké peníze nikomu nepomůže zakrýt fakt, že je prostý buran. V tomto případě pán rozehrál velké a krásné Buranissimo forte. Ne že bych se nezasmál, jsem prostá duše. Logo spíš neslané nemastné čekal bych větší vodvaz.
Máte naprostou pravdu, vyjadřuje se jako buran. Možná proto, aby mu burani porozuměli ;) Umí to ale i kultivovaně. https://www.youtube.com/watch?v=8xLkLdzvoWE
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#9822 Chrudim Ák 3. Únor 2021 - 11:50
Brbla: Nerad krotím nadšení pana redaktora ale, obávám se, že pan Vávra jen dokazuje, že ani nepochybný úspěch a velké peníze nikomu nepomůže zakrýt fakt, že je prostý buran. V tomto případě pán rozehrál velké a krásné Buranissimo forte. Ne že bych se nezasmál, jsem prostá duše. Logo spíš neslané nemastné čekal bych větší vodvaz.
Buranissimo Brblissimo Máximo.. Absolutní popření historie města, přizdisráčxký tvrzení o orlici od typa, který sice v zastupitestvu je, ale koule má tak na Brno, Štěpánek našetřil 50k, ale došlu mu že jeho svět je na druhý straně baru, AN chce jít cílevědomě "výš", co po nich stran hořké pachuti zbyde? Oranžová kolonie, v ničem nekorespondující s historií ani současností jednoho z nejstaších měst východních Čech. Nechcete přestavět Morový sloup? Překreslit erb? Hitlera už jste vymazali.. :) https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10224771238177323&id=1503730670&sfnsn=mo - ČÍP ŠIT je trefnou poznámkou https://m.facebook.com/100000951669104/posts/5044315522276787/?sfnsn=mo - stroze jednoduché a pakliže nejsi Ivan B. tak i to nemastné neslané jsi ukradl.. :) - https://chrudimsky.denik.cz/zpravy_region/chrudim-a-rum-kde-je-orlice-lide-identitu-mesta-kritizuji-20210129.html