Chrudimské noviny Hrozí Chrudimi další morová rána? Cedule už varují

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Hrozí Chrudimi další morová rána? Cedule už varují

Chrudim – Zatímco v Cholticích už přikročili k ráznějšímu kroku a rozhodli se použít střelné zbraně, aby nutrií, které ze své domoviny nepřicestovaly do Evropy, protože by si chtěly udělat výlet, ubylo, v našem městě se prozatím úředníci přiklonili k humánnějšímu kroku a už rozmístili pro krmiče nutrií dlouho očekávané varovné cedule.

Všude se většinou dočtete, že nutrie je hlodavec, který se k nám dostal z Jižní Ameriky, množí se několikrát ročně, a protože u nás nemá přirozené nepřátele, hrozí přemnožení a s tím spojené sesuvy půdy podél říčních břehů, kde si budují svoje nory. Město obyvatele varuje, aby nutrie nekrmili, protože se prý rozšíří choroby. Jsou totiž jejich přenašeči. Samozřejmě nutrie, ne člověk. A zbytky z jejich potravy mohou navíc do města přitáhnout i potkany, kteří v minulosti prostřednictvím blech ve svém kožichu rozšířili, ale zase díky člověku a lodní dopravě, morovou ránu po Evropě.

Kožešnické zboží má v Chrudimi svoji tradici. Foto: Chrudimské noviny

Zajímavé je tedy také připomenout, že má za to vypuštění nutrií do přírody zodpovědnost právě člověk a tehdejší móda. Kdysi totiž se u nás chovaly rovnou tři druhy nutrií pro kožešiny a pro dietní maso a Česko prý bylo dokonce v chovu nutrií velmocí. Nutrie tak zažívají konečně jedno z nejlepších období svého výskytu daleko od svého původního domova. Otázkou ale zůstává, zda bude bez tuhého zimního počasí opravdu stačit je nekrmit. Zatím to podle některých názorů obyvatel prý vypadá spíš, jako když se vlk nažral a koza zůstala celá. Třeba dalším opatřením bude kastrace...

Komu nejvíc poslouží nové cedule? Zdroj: Město Chrudim

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Chrudim Ák
#9823 Chrudim Ák 4. Únor 2021 - 13:53
souhlasím s tím, že nutrie je invazivní druh, na našem území bez přirozených predátorů. Co ale budou jíst když nedostanou potravu od lidí? Viděli jste někdy zdevastované břehy těmito hlodavci? jen dotaz / nápad..