Chrudimské noviny Koncepci ve výsadbě stromů na území města nehledejte

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Koncepci ve výsadbě stromů na území města nehledejte

Chrudim – Výsadba stromů ve městě vždy budí emoce. Pro jednu část veřejnosti je množství zeleně naprosto nedostatečné a požaduje více keřů i stromů, další naopak nechtějí zelené „plíce“ planety za svými okny ani vidět. Najít kompromis je někdy velmi těžké. Mnohde navíc stromy vysadit údajně ani nelze.

Do konfliktu s místními obyvateli se radnice dostala na sídlišti Víta Nejedlého. Díry už byly vykopány, ale lidé bydlící v okolních domech řekli jasné „ne“ a město muselo vycouvat. „Chrudimští politici (firma ANO + Piráti) udělali zbytečné politicko-populistické gesto. Pro řadu lidí jde o gesto velmi líbivé. Politik chce laciné politické body. Obětí je strom. Úředníci narychlo v chaosu hledají místa, kam obětní strom v katastru upíchnout. Pak je vytvořena nesmyslná veřejná zakázka na projekt. Poté kreslič-komediant nakreslí toto velké NIC bez jakýchkoli souvislostí do katastru a území. Pak se vysoutěží nejlevnější firma, která nemá zdání, kam a ani proč ubohé stromy sází. Akce “Z“ končí osazením cedulky s nápisem Tyto stromy byly vysazeny s podporou Státního fondu životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministra životního prostředí,“ popisuje praxi výsadby nových stromů v Chrudimi Vlasta Koupal.

A pokračuje popisem dvou událostí, které jsou veřejnosti dobře známy: „Asi nikdo nebude zpochybňovat smysluplnou výsadbu stromů spojenou s obnovou či založením parku, s obnovou a rozvojem veřejného prostranství města a obce, založením uličního nebo jiného stromořadí v krajině, s obnovou území, životního prostředí, krajiny a krajinných prvků, nebo ucelených přírodních segmentů. Je smutné se však dívat jak někdo něco někam z neznalosti a bez zkušeností sází jen pro politické body. Stromy nemohou za lidskou a lépe řečeno politickou blbost. Kobliháři z firmy ANO-fert a Piráti už v minulosti lidem ukázali, jak na to. Bylo ráno, neděle 17. listopadu 2019, a politici města předvedli jeden ze svých komických výstupů. Koblihářský starosta ospalého městečka zapíchl okrasnou jabloň v den státního svátku do bordelu proluky na náměstí, s kterou si město dlouhodobě neví rady a která vznikla roku 1955 po neuvážené a nenávratné demolici domů. Piráti ve stejný den foukli do země sídlištní zeleně v den státního svátku na počest germánských bohů dub. Vedení města ukázalo poselství výsadby stromů a v téhle komedii za dotační peníze všech lidí vesele pokračuje na úrovni katastru města a sousedních obcí,“ říká Koupal. Není totiž žádným tajemstvím, že ani ve výsadbě stromů neexistuje v Chrudimi žádná koncepce a listnáče se sází halabala.

Na Úseku údržby zeleně MěÚ Chrudim teď přistál dotaz, zda by nebylo možné vysadit stromy v Ceregettiho ulici. Travnaté plochy tu jsou. „Možnost výsadby stromů do travnatých ploch v Cereghettiho ulici jsme již prověřovali – v trávnících podél celé ulice jsou sítě sdělovacích kabelů, elektro, voda a plyn a přípojky do domů. Díky umístěným sítím a jejich ochranným pásmům, vjezdům a rozhledovým trojúhelníkům tam bohužel není možné vysadit ani strom,“ sděluje smutnou zprávu úřednice Kateřina Jánská. Nezbývá než doufat, že na jiných místech stromy svými kořeny do „sítí“ nezasahují.

 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele ČECH
#9824 ČECH 9. Únor 2021 - 10:01
To je tak,když je kozel zahradníkem.