Chrudimské noviny Smlouvy o stavbě parkoviště před hotelem Bohemia jsou na stole

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Smlouvy o stavbě parkoviště před hotelem Bohemia jsou na stole

Chrudim – Rekonstrukce hotelu byla v minulosti opředena kauzou ohledně údajně zneužitých dotací. Od té doby stojí hotel ladem, obehnán je plotem a pozemek zarůstá houštím. Starosta nic neslibuje, ale připomíná, že je dlouhodobě pro opětovné otevření hotelu i vybudování parkoviště. Tento týden proběhlo další z interních jednání o osudu hotelu Bohemia. Zatím s nejasným výsledkem, ale smlouvy s připomínkami kvůli výstavbě parkoviště už řeší advokátka. 

„Jednáme o tom už 2 roky, bohužel jsou tam uzavřené ne zrovna dobré smlouvy. Jde to pomaleji, než bych chtěl,“ přiznal se starosta na sociální síti. Stávajícím majitelem je firma Homa Holding. Starosta vysvětlil: „Jsem dlouhodobě pro domluvu s majitelem a otevření hotelu co nejdříve. Rychlou dostavbou zmizí plot a místo zarostlé jámy vznikne parkoviště,“ žádné konkrétní datum ale zatím veřejně nesdělil. 

Momentálně se čeká na vyjádření advokátky Jany Zwyrtek Hamplové, které byly odeslány připomínky ke smlouvám týkajících se hotelu, které má na starosti. Starosta dnes upřesnil: „V tuto chvíli jsou na stole smlouvy o stavbě parkoviště a jeho provozování, které připomínkujeme, a je pro nás prioritou, aby k otevření hotelu došlo co nejdříve. Pak bychom viděli, co dál, teď jsou pro nás důležité smlouvy.“ A místostarosta Pavel Štěpánek dodal, že Piráti podporují znovuotevření hotelu, ale také uvedl:

Rozhodně budeme trvat na tom, abychom šli pod zem, buď se domluvíme s investorem Homa Holdiing, nebo se domluvíme o odstoupení současné nájemní smlouvy, abychom pozemek odblokovali a město zde zainvestovalo a postavilo tu podzemní parkoviště na své náklady.“

O osudu rituální lázně se bude ještě jednat

Právě na místě budoucího parkoviště, na pronajatém pozemku od města, byla při průzkumu v minulosti archeology objevena rituální židovská lázeň, neboli mikve, považovaná odbornými židovskými organizacemi za unikát. Možnosti jejího přesunu se řešily minulý týden: „Zřejmě se nepodaří její přesun a parkoviště se tak zmenší o cca 3 parkovací místa. Nicméně i to je řešení,“ uvedl starosta na svém facebooku a dnes na tiskové konferenci dodal, že se ještě bude diskutovat o tom, jestli se mikve uzavře do skleněného sarkofágu a bude vidět, nebo se před veřejností uzavře. 

Občané by znovuotevření hotelu po letech uvítali, vidí v tom možnost vzniku nových pracovních a parkovacích míst. Jestli bude následovat důkaz místo slibů brzy, nebo jen zůstane u předvolebního lákadla typu "vodu zpět do vlastnictví města", se teprve ukáže.

 

 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele NEWMANN
#9946 NEWMANN 8. Červen 2021 - 9:03
Dobrý den, kdoví kdo vlastně stojí za panem Mařasem, který byl či je jednatelem asi 50 různých firem. Zřejmě je takový "bílý kůň". A skutečný majitel je nejasný?