Chrudimské noviny Jak jsou na tom mosty a lávky v Chrudimi? Záhada v Malecké pokračuje

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jak jsou na tom mosty a lávky v Chrudimi? Záhada v Malecké pokračuje

Chrudim – Uplynula další zima, ale záhada v Malecké pokračuje. V tuto chvíli odbor investic podle odpovědi místostarosty Aleše Nunváře (Piráti) nejvíce zaměstnává právě menší mostek v Malecké ulici. Také most v Široké ulici, který se blýsknul i v televizním seriálu „Zkoušky z dospělosti“ z konce sedmdesátých let, musí být zkontrolován, jestli zvládne i tentokrát zátěž vzrůstajícího provozu.

Filmaři si vybrali na konci 70. let most v Široké ulici pro záběr v seriálu Zkoušky z dospělosti. Od roku 1979 se toho na mostě mnoho nezměnilo. Oddělení investic objednalo nejprve za 85 tisíc korun s provedením do 31. července prohlídku dvaceti mostů, opět včetně mostu M29 v Široké ulici. Jeho oprava letos zatím vychází přes 240 tisíc. Odbor objednal také diagnostický průzkum, který měl odhalit, kolik toho most v Široké ještě snese. Firma měla ve smlouvě vše stihnout do 31. července, za necelých 200 tisíc korun.

Místostarosta Aleš Nunvář promluvil o možných změnách ve financování opravy mostu v Malecké ulici: „Jenom jsme revokovali starší povinnosti, to ale neznamená, že nemáme tento most chuť a plán dělat," vysvětlil na poslední tiskové konferenci: Převzali jsme ho od kraje a po konzultaci se statiky jsme zjistili, že je v nevyhovujícím stavu. Máme projekt s rozpočtem 15 milionů korun. Jsme v jednání s krajem, jestli chtějí na stavbu přispět.“ Oprava mostu se prý plánuje na příští rok.

„Mohu sdělit, že je vypracována projeková dokumentace a vydáno stavební povolení," upřesnil Aleš Nunvář k tomu, jak postupuje oprava mostu v Malecké ulici, a poznamenal, že je divné, jak se stav mostu po převzetí do rukou města změnil: „Je totiž s podivem, že se most za tak krátkou dobu rapidně zhoršil. Na základě poslední mostní prohlídky musel být dokonce pro těžší vozidla úplně uzavřen. Z mého pohledu by bylo myslím fér, kdyby se Pardubický kraj na generální opravě mostu také finančně podílel," dodal na závěr svého vyjádření, jak na tom mosty a lávky v Chrudimi zatím jsou. 

 

 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele rypouš
#9965 rypouš 24. Červen 2021 - 5:56
Když se tak rádo vedení města zviditelňuje při běžných činnosech, jako očkování, pocení etc. Není nic jednoduššího,nežli si vzít montérky a za přítomnosti PR poradců a novinářů předstírat práci rukami.