Chrudimské noviny Starosta Pilný: Jak to bylo s prasklým potrubím v Široké ulici?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Starosta Pilný: Jak to bylo s prasklým potrubím v Široké ulici?

Poškozené vodovodní potrubí v Široké ulici, jak to celé bylo? A co bude dál?

V pátek 16. 7. 2021 v 17:37 mi volala městská policie, že je porucha na vodovodu v Široké ulici u Muzea, že bude nutné uzavřít silnici. Během pár minut jsem byl na místě a pohled nebyl vůbec příjemný – z ulice i chodníku na několika místech vyvěrala voda (je to vidět na videích). Ještě cestou jsem volal technickému řediteli VS Chrudim,m panu Ing. Václavu Kloboučníkovi, zda by se nemohl dostavit na místo, což se také stalo.

Na místě jsem zjistil, že firma, která dělá zkoušky na mostě přes náhon v Široké ulici vedle Muzea, při vrtání poslední sondy provrtala trubku DN 225 mm (průměr 22,5 centimetru) s pitnou vodou. Následkem toho začal klesat tlak v síti, takže ulice kolem Resslova a Tyršova náměstí začínaly být bez vody.

Bylo nutné obratem zajistit opravu. Pan ředitel začal shánět lidi, které různě stahoval z domovů a dovolených, a dále zajistil vytýčení dalších sítí – situace v místě vůbec nebyla jednoduchá, vede tam plyn, vysoké napětí, optická sít, telefonní síť, napájení veřejného osvětlení. Původně se totiž počítalo s opravou až dnes během dne nebo v pondělí, což jsem nechtěl. Po vytýčení sítí začali provádět výkopy.

Cca kolem 23. hodiny situaci zkomplikovala betonová deska, která byla pod kostkami a nad trubkou – bylo třeba ji rozbít –, pan ředitel opět bryskně zajistil půjčení správného bagru s kladivem. Ve 2 hodiny ráno byla obnažena správná trubka, kterou narušil vrták, zároveň tím praskla v délce cca 6 metrů. Před 5. hodinou ranní byla trubka vyměněna a voda začala téci. Kolem 8. hodiny ráno jsem byl ještě ve spojení s dispečinkem VS Chrudim, protože v Pobřežní voda netekla – technik přijel, odpustil vzduch a rezatou vodu a i tato poslední závada v dodávce vody byla vyřešena. Mimochodem, technik byl ten samý, který tam do 5 hodin do rána pracoval, ptal jsem se ho, zda nemá spát po noční, ale říkal, že ho vzbudili, když jsem volal, že je problém.

Tolik asi k dodávce vody.

Silnice je na tom v tuto chvíli hůře. Jak se velký tlak vody tlačil na povrch, došlo k vymletí podkladních vrstev pod dlažbou, různě se silnice propadla a zvlnila, ale hlavně není jisté, zda se dále nepropadne a neudělá se velká díra. Proto, prosím, to nikdo nezkoušejte projet, mohli byste se i s autem propadnout. Chodník podél Muzea byl opraven štěrkem. V tomto duchu bude co nejdříve opraveno dopravní značení, toto je provizorní!

V pondělí by měla přijít firma, která posoudí stav křižovatky, a rozhodne se, co dál. Křižovatku bude nutné minimálně celou předláždit, pokud nebude nutný zásah i do podkladních vrstev.

Viník – firma, co vrtala sondy – se k celé záležitosti staví čelem a uznává to jako svou vinu, jsem s nimi v kontaktu.

Kdyz to dobře půjde, tak se ulice otevře za týden – 29. 7. 2021. Dnes betonují, přes víkend se nechá beton zatuhnout a pondělí až středa dláždit. Info zatím předběžně.

 František Pilný, starosta města Chrudim

Reklama

Obrázek uživatele kliĎas
#10054 kliĎas 31. Červenec 2021 - 7:31
Tak si to shrneme,VS odstranila havárii v tom nejkratším možném termínu.Zajímalo by mne,kdo je zodpovědný za to,že ještě dnes,to je 31.7.2021, není hotovo?Kdy tam zbývá dodělat asi tak 1 m2 dlažby???Proč tam pracoval jeden člověk(ty co stáli nad ním s košťatama raději nepočítám)?Proč není hotovo přesto že se vědělo jaká bude situace ve městě(kruhák u Bídy atd) a průjezd Lázeňskou ze směru od divadla by spoustě lidem ulehčilo?To samé platí z náměstí k divadlu a obráceně.Samozřejmě,nějaký technologicý postup nejde ošidit,ale proč to k.... dělá jeden člověk?To si město dělá z lidí vážně srandu?
Obrázek uživatele karel1
#10055 karel1 2. Srpen 2021 - 13:04
Nebojte,je už otevřeno. Mne by spíše zajímalo,kdo je odpovědný ,že tam vrtala firma a že neměla dukladný přehled o sítích v místě vrtání. Toto považuji v centru města za obrovskou nezodpovědnost. Tentokrát to byla "pouze" voda, ale mohl to být třeba kabel VN nebo trubka plynu. To by jsme tam taky mohly mít nové koryto řeky. Kdo za toto na městě odpovídá,že dal firmě svolení tam vrtat? Nemluvím o nezodpovědnosti lidí z firmy,asi pochází z divokého Východu. Tohle by nám mohlo město odpovědět.
Obrázek uživatele kliĎas
#10056 kliĎas 2. Srpen 2021 - 15:50
karel1: Nebojte,je už otevřeno. Mne by spíše zajímalo,kdo je odpovědný ,že tam vrtala firma a že neměla dukladný přehled o sítích v místě vrtání. Toto považuji v centru města za obrovskou nezodpovědnost. Tentokrát to byla "pouze" voda, ale mohl to být třeba kabel VN nebo trubka plynu. To by jsme tam taky mohly mít nové koryto řeky. Kdo za toto na městě odpovídá,že dal firmě svolení tam vrtat? Nemluvím o nezodpovědnosti lidí z firmy,asi pochází z divokého Východu. Tohle by nám mohlo město odpovědět.
To samozřejmě vím,ale pochybuji,že se nějakého vyjádření ze strany města dočkáme.Co,pane starosto?Jo,ještě týden má 7 dní a ne 13:)