Chrudimské noviny Audi měli v hledáčku dlouho. Z dohledu zmizí rychle

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Audi měli v hledáčku dlouho. Z dohledu zmizí rychle

Chrudim – Město pokračuje s odtahem aut, kterým propadla technická, aby zbytečně nezabírala parkovací místa. Vozidla jsou zpravidla po tříletém odstavení v areálů Technických služeb Chrudim odvážena k ekologické likvidaci. Auto zmizí z ulice Dr. Bartůňka i bez tříletého čekání, jak se vyjádřil starosta František Pilný (ANO 2011) a vysvětlil proč.

Parkoviště patřilo dříve společnosti K2 invest.  Foto: Chrudimské noviny

Pokud chcete vozidlo zpátky, zaplatíte 

Ani občané z Chrudimi, kterým úřad výzvu zašle, se o další osud vozidla nezajímají, natož pak cizinci, kteří nechali auto ve městě svému osudu. „Nikdo vůbec nevolá,“ uvedla Ivana Nováková z oddělení regionálního rozvoje, která má tuto věc na starosti. Neozývají se, protože by museli platit. „Zaplatí tolik, kolik my jsme zaplatili za odtah.“ Což činí 1400 korun. Seznam firem, které mohou ekologicky likvidovat auta, uvádí na svých webových stránkách ministerstvo životního prostředí. Někteří svoje auto totiž nakonec opravdu raději sami z parkoviště odstraní, než aby propadlo městu.

Kolik si tedy město na jednom autě vydělá? Peníze získané za ekologickou likvidaci pokryjí víceméně náklady na odtah a otevření vozidel a znalecké posudky. „K dnešnímu dni příjmy převyšují vynaložené náklady o 2 600 korun,“ uvedla Hana Luptáková, pověřená řízením odboru územního plánování a regionálního rozvoje.

Na Audi si někdo brousil zuby dlouho.  Foto: Chrudimské noviny

Provinilci bývají často muži

Lokality s autovraky po městě jsou proměnlivé. Městská policie si při své pochůzkové činnosti nového autovraku všimne snadno, ale vyzývá k tomu i spoluobčany „Strážník zjistí technický stav vozidla a učiní další kroky. Ve většině případů jsou majiteli autovraků muži, ale určitě to není pravidlem,“ uvedl Pavel Hromádko, který má z městských strážníků autovraky na starosti.

Starosta se osobně angažuje od srpna 2020

Osobně se angažuje za likvidaci autovraků, jehož smyslem je hlavně uvolňování parkovacích míst, starosta František Pilný (ANO 2011): „Jsem rád, jak se nám to daří,“ prohlásil. „Musíme ale kombinovat různé zákony, podle toho, kdy vrak vznikl. Ještě před účinností nového zákona byla dvě vozidla odtažena do technických služeb, ale za tři roky se o ně nikdo nepřihlásil,“ vysvětlil, jaký je běžný postup. Nyní můžou jako „opuštěné věci“ do ekologické likvidace.

Uvažovalo se i o dražbách

Už se ale uvažovalo i o dražbách aut, když by to technický stav dovoloval. Rada města Chrudim však dala souhlas k ekologické likvidaci dvou aut, která si už tříletou lhůtu v technických službách odstála, a stejný osud prý čeká i Audi z ulice Dr. Bartůňka, které z jedné strany opravdu zarůstá mechem, ale jinak na první pohled vypadá v pořádku.

Majitelé mají na odtah vozidla zpravidla 2 měsíce od umístění výzvy.  Foto: Chrudimské noviny

Audi zmizí bez dalšího čekání

Auto v ulici Dr. Bartůňka nestálo dříve na městském pozemku, to už se ale změnilo, a tak město koná. „Majitel vozidla zřejmě už nežije v České republice, je to cizinec,“ popisoval starosta. Řešilo se prý, jak vše urychlit, aby se nemuselo čekat na likvidaci další 3 roky. „Vzhledem k tomu, že máme k dispozici letecké i prostorové snímky lokality několik let zpětně, tak jsme dovodili, že vozidlo stojí na stejném místě už více než tři roky, čili se také jedná o opuštěný soubor náhradních dílů, nikoliv autovrak. A tento soubor náhradních dílů také město Chrudim nabylo včera a i toto vozidlo jako celek bude ekologicky zlikvidováno,“ informoval spokojeně starosta.

Znalec auto nacenil na 15 tisíc

Znalec nacenil vozidlo jako soubor náhradních dílů za 15 tisíc a poukázal na to, že chybí katalyzátor. „Oprava absolutně nedává smysl, protože by třeba dvacetkrát převýšila aktuální hodnotu vozu, když ho znalec prošel a podíval se, co tam všechno je. Takže i tohle auto, na které bylo často poukazováno, v krátké době též zmizí,“ vyjádřil se.

 

 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele JanaSm
#10233 JanaSm 4. Únor 2022 - 12:01
Ani 2 VŠ (prý) nezajistí, aby se nenapsala hrubka - „Zaplatí tolik, kolik mi jsme zaplatili za odtah.“