Chrudimské noviny Nejožehavější téma na zastupitelstvu: Interna je na pokraji kolapsu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nejožehavější téma na zastupitelstvu: Interna je na pokraji kolapsu

Chrudim – Nejdůležitějším momentem pondělního jednání zastupitelstva byla podle vyjádření starosty Františka Pilného (ANO 2011) otázka zastupitele Jiřího Hradce (Koalice pro Chrudim) na stav chrudimské interny. Stejné téma otevřel už před půl rokem. Situace se ale moc nezměnila. Stále hrozí, že se interní oddělení personálně ochromené chrudimské nemocnice uzavře, pokud nebudou podniknuty patřičné kroky.  O tom, jak postupuje v řešení této situace, promluvil starosta na jednání zastupitelstva. K situaci se vyjádřili i někteří další zastupitelé. V úterý se starosta zúčastnil schůzky s představenstvem nemocnice a byl ujištěn o tom, že zajištění chodu interny je jejich prioritou.

Jiří Hradec informoval na pondělním zastupitelstvu o spekulacích kolem výpovědi současného primáře, a proto se zeptal, zda krajští kolegové v tomto směru už něco podnikli. Chrudimská nemocnice není podle jeho slov v dobré kondici. „Podle mých informací polovina interního oddělení je uzavřena, jedna část interního oddělení je zrušena,“ řekl a dodal, že vše spěje k uzavření celého interního oddělení.

Starosta František Pilný ubezpečil, že je v dlouhodobém kontaktu s některými zaměstnanci nemocnice. V sobotu mluvil s některými bývalými i současnými zaměstnanci interny. Také se měl sejít s krajskou radní, náměstkyní pro zdravotnictví Michaelou Matouškovou (STAN), ale ze schůzky nečekaně sešlo kvůli její povinné izolaci. „Nemůžeme už v tuhle chvíli podlehnout chlácholení, že se to vyřeší,“ vyjádřil se starosta.  „Nesmíme se nechat, aby nedošlo k tomu, že by nemocnice byla zrušena, nebo předělána na LDN,“ reagoval na slova zastupitele Jaroslava Moučky (KSČM). 

Zajištění provozu interny je prioritou, primář Tomek ale končí

„Nenechám se uchlácholit nekonkrétními sliby, nedá se nic dělat, musíme si to pohlídat sami,“ dodal. V úterý v 11 hodin měl starosta schůzku v Pardubicích v kanceláři generálního ředitele představenstva nemocnice Tomáše Gottvalda a po výzvě, kdo se ze zastupitelů chce účastnit s ním, se připojil i Jaroslav Moučka (KSČM), který má zkušenosti jako krajský radní za čtyři volební období. Starosta po schůzce informoval, že primář Tomáš Tomek opravdu v chrudimské nemocnici končí. „Byl jsem ujištěn, že zajištění provozu interny včetně ambulancí má pro představenstvo prioritu,“ dodal zatím pouze.

Nemocnice prochází personální krizí.  Foto: Chrudimské noviny
 

K situaci v chrudimské nemocnici se v pondělí ještě před schůzkou starosty vyjádřili také další zastupitelé. Daniel Lebduška (Piráti) řekl, že se snažil, aby na jednání zdravotního výboru docházel pravidelně i generální ředitel představenstva Nemocnic Pardubického kraje a pokaždé probíhala komunikace na téma řešení personální krize v chrudimské nemocnici.  „Nicméně mám pocit, že se stále opakuje koncept odpovědí, že se na tom pracuje, ale tím to končí,“ a upozornil, že problém vidí v tom, že zdravotníci opravdu chybí. „Moje manželka je zdravotní sestra a říká, že to, co si za poslední dva roky zažili, fakt nikomu nepřeje, a že se nediví, že ti lidi odtamtud odcházejí.“

David Kasal (ANO 2011) také řekl, že za chvíli nebude mít v chrudimské nemocnici kdo sloužit, ale je to celorepublikový problém, a není to tím, že by zdravotníci nebyli. Upozornil na několik citlivých témat, včetně systému, který chrudimské zaměstnance oproti pardubickým znevýhodňuje při objednávání zdravotnického materiálu. Nový primář by mohl být podle informací z neoficiálních zdrojů právě z Pardubic. „Situace je opravdu vážná a bude vyžadovat, abychom se my jako Chrudimáci spojili v jednu sílu,“ uvedl David Kasal a upřesnil: „Pokud by měl přijít někdo jiný, musí to být chrudimský patriot, jinak si nepomůžeme.“

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele JanaSm
#10234 JanaSm 9. Únor 2022 - 10:34
A co je to prosím ta interneta ("...zajištění chodu internety je jejich prioritou")? Problémem je ale hlavně blízkost nemocnic Pce a Chrudim, takže se dříve nebo později dočkáme toho, že plnohodnotná nemocnice zůstane pouze v Pardubicích.
Obrázek uživatele Jokl
#10236 Jokl 9. Únor 2022 - 12:35
Primář Kasal je 8 let v parlamentu a takhle nám s nemocnicí pomohl. Spíš hodně pomohl sobě :)