Chrudimské noviny Na opravu kašny Brusel se vezmou peníze z oprav chodníků a osvětlení

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Na opravu kašny Brusel se vezmou peníze z oprav chodníků a osvětlení

Chrudim – Sliby se prý mají plnit nejen o Vánocích, ale také alespoň před volbami. Toho si jsou vědomi i Chrudimáci, kteří měli obnovu kašny Brusel v programu. Na funkční kašnu se těší obyvatelé už několik let. Rekonstruovat se bude podle původního návrhu a ikdyž už loni radní nedoporučili předražené nabídky schválit, vysoutěžená částka stejně nakonec převyšuje projektantský rozpočet o tolik, že by za to mohla být s přehledem i pěkná chatička, nebo třeba opomenutá lávka v Úzké.

Večerní pohled na kašnu Brusel.  Foto: Chrudimské noviny

Vyjádření Petra Lichtenberga k rozpočtovému opatření a přesunům jednotlivých položek v investicích trochu připomínalo slavnou scénku z filmu Pupendo u mozaiky, kde Jaroslav Dušek coby ředitel měl říct něco, co mu nešlo přes rty. Petr Lichtenberg vysvětloval dlouze, kde se peníze na opravu vezmou, a než došel k podstatnému, jeho hlas už se dostal do sotva slyšitelné polohy. „Bere se to z těch jiných položek, jako třeba,“ pokračoval a v té chvíli už jeho hlas klesl na sotva slyšitelnou úroveň- „z údržby a rekonstrukce chodníků, nebo rekonstrukce veřejného osvětlení.“

 

Kašna slouží i pro ptáky.  Foto: Chrudimské noviny

Jak vlastně veřejná zakázka na „Stavební úpravy kašny Brusel v Husově ulici“ dopadla, oznámil na stejné úterní tiskové konferenci Aleš Nunvář (Piráti) o skoro hodinu později. Nakonec se došlo k částce vskutku velkolepé. Projektantský rozpočet činil 2 miliony 635 tisíc korun a vysoutěžená nabídka je za částku 3 miliony 762 tisíc korun. „Takže dílo je zhruba o milion korun dražší než projektantský rozpočet. I tak jsme se rozhodli to schválit a bude se to letos stavět,“ uvedl Aleš Nunvář a začal vysvětlovat, proč tomu tak je.

 

Oprava kašny Brusel vyjde dráž, než se původně předpokládalo.  Foto: Chrudimské noviny

Kromě obnovy celého povrchu se bude totiž budovat i šachta nebo rozvody elektřiny a vody. „To se všechno musí nahradit, proto je ta částka takto výrazná. Mluvili jsme o tom dlouho a chceme zlepšovat veřejné prostory a toto místo si to jednoznačně zaslouží.“

Starosta František Pilný (ANO 2011) ke všemu dodal, že ještě přemýšlí, že by se ke kašně ještě později mohla dodat i pamětní deska.

Bez komentáře.  Foto: Chrudimské noviny

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele rodacka
#10277 rodacka 10. Březen 2022 - 12:31
Tak tomu se ani nechce věřit-při stavu chodníků po Chrudimi se vezmou peníze na jejich opravu na předraženou kašnu?????Na chodníkách rozbitých auty(fakt auty-na mnoha místech přejíždějí nebo parkují,podílejí se na tom i takzvaní popeláři/,roky neudržované,často flikované po nějakých opravách technických sítí...na mnoha místech chodcům hrozí pády,nepoužitelní pro invalidní občany....
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10278 Chrudim Ák 10. Březen 2022 - 16:17
Skvělé, díky za rekonstrukci kašny. Nová lávka by nebyla? Oprava řečiště pod Kateřinou by nebyla? Než se Káča poroučí do Chrudimky. Sociální byty by nebyly? Čau lidi, honíte už motýle?
Obrázek uživatele Jokl
#10279 Jokl 10. Březen 2022 - 21:17
Zcela zmatená radnice investuje do zbytečností a podstatné věci, jako např. opravu chodníků a veřejného osvětlení, nechává ležet. A cena kašny - jednoduchého betonového lavoru obloženého dlaždičkami za 3,7 miliónů korun? Pěkná zlodějna, dal by se za to postavit rodinný dům.
Obrázek uživatele emik
#10281 emik 11. Březen 2022 - 20:12
Jokl: Zcela zmatená radnice investuje do zbytečností a podstatné věci, jako např. opravu chodníků a veřejného osvětlení, nechává ležet. A cena kašny - jednoduchého betonového lavoru obloženého dlaždičkami za 3,7 miliónů korun? Pěkná zlodějna, dal by se za to postavit rodinný dům.
Už několikrát se psalo, že nejde jen o betonovou pánvičku, ale o mozaiku a hlavně elektriku a vodu, jinak to nemá význam. A už je to podělané snad 40 let. Chodníky ve měšstě jsou super, naučí nás pozornosti :-). Ale chopit se jedné informace a vyzvracet svůj rychlý nápad (všimněte si, že neříkám názor), to je rychlejší.
Obrázek uživatele Jokl
#10284 Jokl 11. Březen 2022 - 22:44
emik: Už několikrát se psalo, že nejde jen o betonovou pánvičku, ale o mozaiku a hlavně elektriku a vodu, jinak to nemá význam. A už je to podělané snad 40 let. Chodníky ve měšstě jsou super, naučí nás pozornosti :-). Ale chopit se jedné informace a vyzvracet svůj rychlý nápad (všimněte si, že neříkám názor), to je rychlejší.
Ale jde o betonovou "pánvičku", budiž, obloženou keramickou mozaikou, s přívodem vody, napouštěcí armaturou a elektroinstalací. Když tedy píšete, že je to hlavně o přípojce vody a el. energie, tak vězte, že 50 metrů vody včetně armatur a šachty se dá udělat za 50.000,- Kč a s elektrikou je to podobné. Mrazuvzdorná mozaika stojí 400 - 600 Kč/m , což je zhruba 40.000,-Kč na celou kašnu, na zakázku vyrobený atyp o polovinu víc. Jestli jste někdy něco stavěl, tak jistě víte, že tohle není za 3,7 miliónů korun. Prostě z cizího krev neteče a pirát netuší, kolik co stojí.
Obrázek uživatele devin m
#10287 devin m 15. Březen 2022 - 17:43
Chce snad místostarosta Nunvář naznačit, že původní rozpočet za 2,6 mil. Kč v sobě nezahrnoval nutnost opravy elektriky a rozvodů vody? :-)