Chrudimské noviny Stav sportovní haly už je katastrofální. Možná se bude opravovat i bez dotace

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Stav sportovní haly už je katastrofální. Možná se bude opravovat i bez dotace

Chrudim – Kladný výsledek účetní uzávěrky ukazuje na možnost větší investice, přesněji řečeno nové zadlužení.  Zastupitelé budou rozhodovat o doporučení Rady města Chrudim změnit priority a dát přednost rekonstrukci sportovní haly na Tyršově náměstí před výstavbou nové haly v areálu sportovišť v ulici V Průhonech, protože stará hala je údajně v katastrofálním stavu. Rekonstruovaná sportovní hala by se mohla otevřít už ve školním roce 2024/2025.

Kladný výsledek účetní uzávěrky za rok 2021 v podobě 1 112 Kč v přepočtu na každého obyvatele podle místostarosty Aleše Nunváře (Piráti) značí možnost větší investiční akce. Na pondělním jednání zastupitelstvo doporučení Rady města Chrudim změnit staré usnesení ke sportovní hale z roku 2017, které upřednostňovalo stavbu nové sportovní haly v ulici V Průhonech, schválilo a může se tak upřednostnit rekonstrukce sportovní haly na Tyršově náměsí. Starosta František Pilný již předeslal, že místo V Průhonech zůstane dál rezervováno pro budoucí výstavbu nové sportovní haly, a k věci se vyjádřil i místostarosta Aleš Nunvář zodpovědný za investice.

Pohled na sportovní halu přes rozkvetlý záhon tulipánů.  Foto: Chrudimské noviny

„Stávající hala na Tyršově náměstí už je v tak havarijním stavu, že už ji nelze déle odkládat, a stavba nové haly by byla finančně náročná,“ uvedl Aleš Nunvář (Piráti). „Z havarijních důvodů jsme museli změnit priority,“ dodal. „Pokud usnesení rady schválí i zastupitelstvo, město se může zadlužit až do výše 120 milionů korun, protože toto je zhruba částka, která odpovídá první etapě rekonstrukce,“ dodal. „Rovnou schvalujeme i dotaci u Národní sportovní agentury, ale nemůžeme čekat na to, jestli nám ji přiklepnou, protože podmínkou je vyčerpání do roku 2024,“ vysvětlil místostarosta řídící městské investice. Rekonstrukce by měla začít v lednu 2023, počítá s jejím dokončením v srpnu 2024.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele koala
#10370 koala 1. Červen 2022 - 10:13
Přeloženo do češtiny. Kladný výsledek hospodaření města znamená, že koaliční radnice přežila volební období bez významnějších investic.
Obrázek uživatele karel1
#10371 karel1 1. Červen 2022 - 22:40
Sportovní hala se bude rekonstruovat až sama spadne. Do té doby se politici budou plácat po ramenou a planě kecat. Žádnej politik nemá na rozjetí rekonstrukce koule. To peníze raději zase utopí v něčem podobném jako MUBASO a pod.
Obrázek uživatele Aleš Nunvář
#10374 Aleš Nunvář 2. Červen 2022 - 14:26
koala: Přeloženo do češtiny. Kladný výsledek hospodaření města znamená, že koaliční radnice přežila volební období bez významnějších investic.
Pane Koalo, zajeďte se podívat do Medlešic, probíhá tam největší investiční akce města za několik let. Letošní investiční rozpočet je více než 160 mil.Kč, což je nejvíce od roku 2013. S pozdravem Aleš Nunvář
Obrázek uživatele Aleš Nunvář
#10375 Aleš Nunvář 2. Červen 2022 - 14:31
karel1: Sportovní hala se bude rekonstruovat až sama spadne. Do té doby se politici budou plácat po ramenou a planě kecat. Žádnej politik nemá na rozjetí rekonstrukce koule. To peníze raději zase utopí v něčem podobném jako MUBASO a pod.
Dobrý den, o rekonstrukci sportovní haly bylo rozhodnuto na Zastupitelstvu města tento týden - budeme ji rekonstruovat i bez dotace, i tak o ni ale požádáme, každá úspora dobrá, vyhradili jsme na to 120 mil.Kč - letos proběhne výběrové řízení na dodavatele stavby a stavět by se mělo od ledna 2023 do srpna 2024. Souhlasím s Vámi - odkládat to již nešlo. S pozdravem Aleš Nunvář
Obrázek uživatele emik
#10376 emik 2. Červen 2022 - 15:18
Aleš Nunvář: Pane Koalo, zajeďte se podívat do Medlešic, probíhá tam největší investiční akce města za několik let. Letošní investiční rozpočet je více než 160 mil.Kč, což je nejvíce od roku 2013. S pozdravem Aleš Nunvář
Na druhou stranu je třeba připomenout, že podle zákona to mělo už být hotové, takže ta investice byla fakt nutná.
Obrázek uživatele emik
#10377 emik 2. Červen 2022 - 15:21
Aleš Nunvář: Dobrý den, o rekonstrukci sportovní haly bylo rozhodnuto na Zastupitelstvu města tento týden - budeme ji rekonstruovat i bez dotace, i tak o ni ale požádáme, každá úspora dobrá, vyhradili jsme na to 120 mil.Kč - letos proběhne výběrové řízení na dodavatele stavby a stavět by se mělo od ledna 2023 do srpna 2024. Souhlasím s Vámi - odkládat to již nešlo. S pozdravem Aleš Nunvář
Ono "mít koule na rozjetí projektu" je dost ošemetné: 1) když se to neudělá, lidi brblaj, 2) když se to rozjede, lidi brblaj na cenu, výběr dodavatele, snahu o zviditelnění (viz kdysi i seriál Muž na radnici), 3) následující volební období nové vedení bude prověrovat a pomlouvat všechno, co nezařídila ona. Shrnuto, cesta dostat se osobně do průseru. Proto se lidi derou jen do vedení větších měst, kde jde o prachy a zakázky. Nechápu, proč je tolik zájmu o prezidentství, asi důchod.