Chrudimské noviny Místo opravy zborcené zdi se táhne spor

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Místo opravy zborcené zdi se táhne spor

Chrudim – Zeď u Chrudimky poblíž restaurace Kateřina se zhroutila už v březnu 2021, ale dodnes se nikdo nemá k její opravě. Povodí Labe alespoň situaci pohotově vyřešilo pytli s pískem. Město Chrudim chce všemi dostupnými prostředky dokázat, proč by mělo zeď i opravit. Řeší se stále, zda je to vodní dílo, i kdo je tedy vlastníkem. 

Pískovcové kvádry, které se v březnu 2021 sesunuly do Chrudimky, jsou podle města od roku 1977 pozůstatkem spodní části zbouraného domu s číslem popisným 91, na kterou už tehdy navazovala regulace ze žuly a stala se tak prý její součástí. Doklad, který by to však dokazoval, zatím k dohledání není, pravděpodobně se nezachoval.

Starosta František Pilný během jednání chrudimského zastupitelstva řekl, že i když se v roce 1997 řešil převod cyklostezky do vlastnictví města, tak tam nic o převodu zdi nebylo, což považuje za jeden z podpůrných argumentů, proč by měl být vlastníkem zdi stát a opravit by ji měl její spráce, státní podnik Povodí Labe.

Současný stav. Zeď se zhroutila v březnu 2021.  Foto: Chrudimské noviny

Podle města argumentuje Povodí Labe tím, že část zdi patří městu, protože to není vodní dílo, jak nejprve rozhodl i chrudimský vodoprávní úřad a potvrdil to i Krajský úřad v Pardubicích. Proti tomu podalo město správní žalobu ke správnímu Krajskému soudu v Hradci Králové s pobočkou v Pardubicích, který zmiňované rozhodnutí zrušil. Proti tomu podal kasační stížnost Krajský úřad v Pardubicích a v současnosti je věc u Nejvyššího správního soudu.

„Současně je podaná vlastnická žaloba u Okresního soudu v Chrudimi a dále bude věc řešit minimálně i krajský soud v rámci odvolání. Na žalované straně, tedy státu, to je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ zní odpověď k problematice opravy zdi z právního oddělení městského úřadu. Zeď zaměřil geodet a posudek vypracovávají odborníci na vodohospodářské stavby ze znaleckého ústavu Stavební fakulty VUT Brno. V lednu by se prý mělo konat další jednání s Povodím Labe.

Historický snímek.  Zdroj: Tiskový úsek MěÚ Chrudim

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10582 Chrudim Ák 15. Prosinec 2022 - 11:12
jinými slovy - občane posxxx se, my do toho nedáme ani korunu. Starosta František Pilný během jednání chrudimského zastupitelstva řekl, že i když se v roce 1997 řešil převod cyklostezky do vlastnictví města, tak tam nic o převodu zdi nebylo, což považuje za jeden z podpůrných argumentů, proč by měl být vlastníkem zdi stát a opravit by ji měl její práce, státní podnik Povodí Labe - podpůrnej argument se zbortil do řeky, není těch ale už vážně moc? O plánu dalšího odvolání, případně dovolání není pochyb - občane, řešení čekej tak za deset let. Škoda, že tři měsíce po volbách vyjde na světlo boží provozuneschopnost týhle divný party a zlodějský praktiky starosty. Dopadly by volby stejně, nebo je Chrudim opravdu stádo hýkačů? "Velebnosti, du blejt!". Ještě pozdrav Ivanovi Baborákovi, psal jsem ho už 12/11 na novinychrudim, leč tamní cenzor mé příspěvky dlouhodobě nezveřejňuje, zřejmě nejsou dle not dirigenta. Tady je - 3 KOMENTÁŘE 1. Ivan Baborák12.11.2022 At 9:10 Pánové Herbst a Daniel spadli z višně-chtějí aby naše vláda přestala podporovat legitimní boj Ukrajinců proti ruskému okupantu a agresorovi. Jediné správné řešení je, aby se russký vojáci stáhli z území, které protiprávně okupují. Jak prosté pane Herbste a Danieli. Proto je správné, že naše vláda pomáhá statečné Ukrajině. Odpověď 2. Tomas12.11.2022 At 17:47 Your comment is awaiting moderation Jsem rád, že v Chrudimi (a jejím okolí, Ivane) žijí lidé s hlavou na krku. Předběhl jste mě, naprosto s Vámi souhlasím. Ten blbeček ze sběrného dvora vážně neví čím na sebe upozornit. Tímhle se mu povedlo něco úplně jiného. Naprosto se odepsat!! Tahni do propadliště dějin, Ríšo, komunistický aktivisto!! Odpověď 3. Jan Vichr15.11.2022 At 13:56 Pokud přestane bojovat Rusko, skončí válka. Pokud přestane bojovat Ukrajina, skončí Ukrajina. Tak prosté je to… Co se podle autorů petice stane den po té, co bychom přestali my i „západ“ podporovat Ukrajinu? Máte nějakou představu, co bude dál? Ničení základní infrastruktury, vraždy civilistů, znásilňování, rabování, to je ta denacifikace Ukrajiny? Odpověď 4. Jan Vichr15.11.2022 At 21:49 Současný ruský režim je teroristický. Toto usnesení dnes přijala Poslanecká sněmovna. Odpověď 5. Tomas17.11.2022 At 16:40 Your comment is awaiting moderation Tenhle komentář jsem napsal 12.11. Bohužel hlavní cenzor tohoto plátku ho do dnešního dne nezveřejnil – Jsem rád, že v Chrudimi (a jejím okolí, Ivane) žijí lidé s hlavou na krku. Předběhl jste mě, naprosto s Vámi souhlasím. Ten blbeček ze sběrného dvora vážně neví čím na sebe upozornit. Tímhle se mu povedlo něco úplně jiného. Naprosto se odepsat!! Tahni do propadliště dějin, Ríšo, komunistický aktivisto!! Odpověď