Chrudimské noviny Kraj chce z lidí vyškolit dobrovolné záchranáře

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Kraj chce z lidí vyškolit dobrovolné záchranáře

Chrudim – Kromě dotačního programu na automatizované externí defibrilátory (AED) chce kraj nově podpořit i školení dobrovolníků, takzvaných First responderů, dobrovolných záchranářů, nebo taky dobrovolníků první pomoci.

Sanitka projíždějící Hrochovým Týncem.  Foto: Chrudimské noviny

Automatizované externí defibrilátory už mají v Hrochově Týnci nebo Chrasti. K poskytnutí včasné profesionální první pomoci by nově měli přispět i vyškolení dobrovolníci. Právě ti by už v druhé polovině roku měli v případě život ohrožujícího stavu dokázat někomu z blízkého okolí poskytnout profesionální první pomoc. Kvůli školením, které by měly proběhnout v první polovině roku, už se plánuje spolupráce mezi zdravotnickou záchranou službou a obcemi.

 

Prvními z nich budou podle vyjádření náměstkyně pro zdravotnictví Michaely Matouškové (STAN) kupodivu hasiči. A jaká je představa, že by mělo časem vše fungovat? Později se budou moci do kurzu přihlásit i lidé z řad veřejnosti. Takový dobrovolník potom bude muset být v pohotovosti, spolupracovat a reagovat na zprávy dispečinku a po upozornění poskytnout na určeném místě profesionální první pomoc až do příjezdu záchranářů. Podle zkušeností z Plzeňského kraje je o tyto kurzy mezi lidmi obrovský zájem.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#10614 Bleeer 14. Únor 2023 - 23:24
Nemusíme chodit až do Plzeňského kraje - i v tom sousedním, Královéhradeckém, funguje systém First responderů již několik let a světe div se, tihle vyškolení laici prokazatelně zachraňují životy. Více informací: https://www.zzskhk.cz/first-responderi/