Chrudimské noviny Nová designová lávka ke sportovištím budí rozpaky

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nová designová lávka ke sportovištím budí rozpaky

Chrudim – Zbrusu nová lávka se ještě v Chrudimi ani nezačala stavět a už budí u některých obyvatel rozpaky. Starosta František Pilný (ANO 2011) předeslal, že by měla designová lávka „podle španělské předlohy“ stát zhruba deset milionů korun. Pokud se to ještě nezmění. Zatím bohužel nesplňuje základní požadavek některých občanů, kteří lávku používají nejčastěji.

Prototyp lávky od Maria Guisasoly.  Zdroj: Mario Guisasola

Hodí se tento prototyp lávky do Chrudimi a splňuje všechny požadavky zdejších obyvatel? Pokud nedojde ještě ke změnám, momentálně se totiž nepočítá s tím, že by byla lávka širší, tak aby tam mohl vzniknout i cyklopruh a problém s projížděním cyklistů kolem kočárků tak neustane. Prý to ale podle starosty ani vzhledem k vytíženosti lávky, která byla měřena před pěti lety, jak uvedl, není potřeba.

Zdroj: František Pilný

Prototyp lávky od Maria Guisasoly kombinuje materiály ze železa, betonu a dřeva a zabrádlí je vyplněno tahokovem. „Pokud to dopadne, bude první v České republice podle španělské předlohy,“ předeslal starosta. Mario Guisasola spolupracuje v ČR od roku 2014 s Janem Bursou (MSD Projekt) a na svém webu se může pochlubit hned několika návrhy realizací pro Českou republiku, kde vyzdvihuje především most v Řečanech nad Labem nebo lávky v Pardubicích a Hradci Králové. 

Provoz na této lávce je od listopadu omezen.  Foto: Chrudimské noviny

V soutěži pořádané Českou komorou architektů se v roce 2014 tento typ lávky pro Hradec Králové umístil z 33 přihlášených na třetím místě. V jejich hodnocení ale kromě pochval tenkrát také stálo, že je konstrukce lávky náročná na výrobu a uzavřené ocelové profily byly kvůli revizi označeny za problematické.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#10636 Jokl 7. Březen 2023 - 16:07
Průjezd na lávce měřili před pěti lety, tak rozšíření není potřebné, říká starosta Pilný. Teď město připravuje zkapacitnění cyklostezky podél řeky do Slatiňan a zároveň podporuje cyklo provoz ve městě. Čímž se množství kol logicky navýší. Prostě je to stratég a vizionář, ten náš starosta.