Chrudimské noviny Rozšíření expozice Muzea barokních soch o cizorodé výdusky jde do finále

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Rozšíření expozice Muzea barokních soch o cizorodé výdusky jde do finále

Chrudim – Už je vyhloubeno šest jam. Výdusky barokních soch ze zámku Bezno, pronajaté od sběratele Miroslava Voštiara a kvalitně zhotovené restaurátorem Zdeňkem Šmahelem, čekají na své osazení. Podle plánu by se měly v Klášterních zahradách objevit do konce března. Jak na nápad zareaguje veřejnost, se teprve uvidí.

Vstup do Muzea barokních soch.  Foto: Chrudimské noviny

I když v průběhu času padala vysvětlení, že sochy v zahradách nijak nesouvisejí s přilehlým muzeem, jak nakonec přiznal tiskový úsek radnice, v Klášterních zahradách už začaly finální přípravy k osazování „výdusků pro venkovní expozici Muzea barokních soch“. Město si pro účel rozšíření expozice do zahrad sice opatřilo souhlas od architekta Romana Brychty, který se podílel na koncepci Klášterních zahrad. Trnem v oku ale pro některé zůstává, že odborného garanta expozice Muzea barokních soch Pavla Panocha o jeho názor nebo souhlas nikdo nepožádal.

V Klášterních zahradách je vyhloubeno šest jam.  Zdroj: Tiskový úsek Města Chrudim

Například podle Luboše Jelínka, který s celým nápadem záhy oceněného Muzea barokních soch i v mezinárodní soutěži LivCom Awards před více než deseti lety přišel, má být totiž expozice barokních soch zaměřena na barokní sochy na Chrudimsku, protože Chrudim byla dříve po Praze jediným centrem barokního sochařství, které s ní mohlo soupeřit. Muzeum má logicky rozšiřovat povědomí o této velké kapitole uměleckých dějin Chrudimi. Nápad s umístěním cizorodých výdusků od sochaře regionálního významu ze Středočeského kraje potom boří celou koncepci a jedinečnost muzea. „Převozy soch prováděli za minulého režimu bolševici, aby kulturní dědictví zničili,“ uvedl, co si myslí o současném počínání radnice.

Šest z těchto výdusků již brzy ozvláštní Klášterní zahrady.  Zdroj: Zdeněk Šmahel

Jiní jsou toho názoru, že stačí, když jsou sochy ze stejného období, nehledě na místo jejich vzniku nebo třeba kvalitu. Že převoz a umísťování soch do jiných lokalit jsou „tradiční kulturní osvětou lidstva“, na tom se naopak shodly úřednice z odboru školství, kultury a sportu  a památkové péče, které celou akci připravovaly a považují opatření těchto výdusků za prestižní záležitostOdpovědnou osobou je starosta František Pilný (ANO 2011). Námi oslovený odborník na barokní sochařství, Martin Pavlíček, který byl s koncepcí Muzea barokních soch v minulosti dobře seznámen osobně, se vyjádřil v opačném duchu.  

Snad tedy návštěvníci muzea nebudou tímto počinem zaskočeni a výdusky si nespojí s kulturním dědictvím Chrudimi, ale že sochy v zahradách naopak využijí pro srovnání a vyzdvižení významného uměleckého odkazu, který na Chrudimsku zanechali zde tvořící sochaři Ignác Rohrbach a Jan Pavel Čechpauer.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#10640 Jokl 15. Březen 2023 - 13:09
Takhle to dopadá, když město řídí nevzdělaní ambiciózní burani a na památkové péči pracují hloupé slípky, které provádějí "tradiční kulturní osvětu lidstva". V této zemi už dávno není potřeba bojovat proti komoušům, dnes se musíme bránit před hlupáky, kteří dělají podobnou škodu.
Obrázek uživatele bubos
#10641 bubos 17. Březen 2023 - 15:31
Jokle, není nic snažšího, než aby jsi se přihlásil do kulturní komise, a své zajisté zajímavé a podnětné myšlenky narhl a dále propagoval. Iniciativě se nebrání.
Obrázek uživatele Jokl
#10642 Jokl 19. Březen 2023 - 21:41
Příteli, vy nevíte o čem mluvíte. Kulturní komise za posledních dvacet let nic nevymyslela a ani vedení města se na ni neobrací. Pro ilustraci, minulý rok se kulturní komise sešla dvakrát a nejsilnějšími body jednání bylo hašteření se o kulturní dotace a návrh na sloučení kulturní komise a komise pro cestovní ruch. A to je prosím její činnost za celý rok 2022. Takže pokud někoho posíláte ventilovat svoje myšlenky do kulturní komise, tak to od vás vůbec není hezké :)