Chrudimské noviny Při projektování chodníku v Moravské ulici se na něco zapomnělo

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Při projektování chodníku v Moravské ulici se na něco zapomnělo

Chrudim – Zdá se to až absurdní, ale i u stavby 1,5 metru dlouhého chodníku může nastat problém. Na konci února zadaná projektová dokumentace na chybějící chodník v Moravské ulici, který má navazovat na nově zrekonstruovanou lávku pro pěší, se bude muset přepracovat, jak uvedl radní Aleš Nunvář (Piráti). S projektanty hledá nejlevnější řešení, jak by mohla dešťová voda odtéct z chodníku. Starosta František Pilný (ANO 2011) zmínil i ten nejčernější scénář.

Lávka v. Miravské ulici.  Foto: Chrudimské noviny

Aby dešťová voda odtékala ze zamýšleného chodníku v Moravské ulici do kanalizace, to podle aktuálních právních  předpisů vodního hospodářství VAK Chrudim nepovolí. Povodí Labe zase nesouhlasí s vypouštěním do náhonu. Kvůli retenční nádrži, kterou ale podle starosty Františka Pilného (ANO 2011) v chráněném parku Střelnice stejně není možné postavit.


„Zjistilo se, že to je tak velký problém, že to pomalu shodí celou investici,“
komentoval situaci starosta, s tím, že kompromisem by bylo vybudovat pod chodníkem soustavu potrubí se zpomaleným odtokem, aby zbytková voda mohla odtéct do kanalizace. „Je to kostrbaté řešení. Nedokážu si představit, že bychom takhle řešili všechny chodníky ve městě,“ dodal.

Radní Aleš Nunvář (Piráti) ale vysvětlil, že řešení může být mnohem jednodušší. „Máme v plánu, a projektanti to prověří, že by se část chodníku otočila sklonem do zeleně a voda by se nechala přirozeně zasakovat, z části by se mohla využít i zasakovací dlažba. Nejčernějšímu scénáři se samozřejmě budeme snažit vyhnout,“ dodal.

 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele kliĎas
#10724 kliĎas 7. Prosinec 2023 - 22:05
Proč mám neustále pocit,že na radnici jsou samí amatéři