Chrudimské noviny "MaChři" s návrhem na využití letního kina neuspěli, podle architekta města neodpovídá Herbstova skica realitě

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

"MaChři" s návrhem na využití letního kina neuspěli, podle architekta města neodpovídá Herbstova skica realitě

Chrudim - Rada města se na svém posledním zasedání rozhodla na základě stanoviska odborníků nepodpořit návrh občanského sdružení MaChr - za Chrudim malebnou, který předložil a namaloval jeden z jeho členů, Richard Herbst. Městský architekt Marek Janatka se totiž neztotožnil s Herbstovou vizí na zachování obřího plátna uprostřed areálu za Muzeem a vznik ohniště za plátnem, a radní mu dali plně za pravdu. Vzniku multifunkčního prostoru v areálu bývalého letního kina tak v podstatě nestojí už nic v cestě, snad jen chybějící peníze.

Území, na němž se areál bývalého letního kina nachází, přitom Janatka vnímá jako historickou součást budovy Muzea. Návrh, který Herbst předložil, však podle městského architekta na tuto vazbu vůbec nereflektuje. Slovní spojení, v němž si libují právě příznivci a členové MaChru - „přírodní amfiteátr“, navíc podle Janatky neodpovídá realitě. Hlediště totiž bylo vytvořeno pouhým nasypáním zeminy, urovnáním a následným osazením sedačkami. O výtvor přírody tedy rozhodně nejde.

Městský architekt Marek Janatka Herbstovu malůvku rozcupoval na kousky. Prý neodpovídá realitě.  Foto: Archiv Chrudimských novin

Také parkování pod hradbami, které lze najít na Herbstově obrázku, slibuje podle Marka Janatky spíše problémy, než aby řešilo nedostatek míst pro odstavení vozidel. Navrhované odebrání zeminy může totiž vážně narušit statiku městských hradeb. Samotný areál letního kina by pak měl být využíván celodenně a především celoročně. To několik sedaček s parkovištěm za zády rozhodně nenabízí, protože lidé se stávají doslova rukojmími pořadatelů kulturních akcí. Variabilita současného prostoru je totiž mizivá.

Pohled na naddimenzovanou promítací plochu je podle architekta rovněž diskutabilní. Celý Herbstův návrh tak prý vznikl bez jakéhokoliv vztahu k Muzeu, přičemž historicky toto území k budově jednoduše patří. Neustálé dohady o podobě areálu bývalého letního kina pak blokují postup dalších prací, které by tento prostor zhodnotily. Není přitom vyloučeno, že by skutečně multifunkční prostor v budoucnu umožňoval i promítání filmů na přiměřeně velké plátno.

red

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Jáchym
#1687 Tomáš Jáchym 13. Únor 2014 - 15:28
Opakovaně jsem si článek přečetl a nerozumím, v čem skica neodpovídá skutečnosti. V názvu "přírodní amfiteatr" ? Navíc, pokud vybudujeme rekreační zařízení v přírodě, MŮŽEME HO NAZÝVAT PŘÍRODNÍM. Zkuste odebrat přízvisko "přírodní" třeba koupališti Konopáč, protože mají zpevněné břehy... A statiku hradeb by bylo příjemné ponechat ku zhodnocení statikovi. Budu rád za vysvětlení a zdravím.