Chrudimské noviny Řezníček dovedl poprvé svoje sdružení k vítězství, staronové koalici však chybí k ovládnutí města jedno křeslo

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Řezníček dovedl poprvé svoje sdružení k vítězství, staronové koalici však chybí k ovládnutí města jedno křeslo

Chrudim - Dosavadní starosta města Petr Řezníček může být po sobotním vyhlášení výsledků komunálních voleb spokojen hned dvakrát - za prvé jako jediný působí v novodobé historii města ve vedení radnice nepřetržitě už čtyřiadvacet let, a za druhé dokázal o tomto víkendu dovést svoje SNK-ED poprvé v těchto volbách k vítězství. Takový rekord se bude některému z jeho následovníků jen těžko překonávat a uznat to musí i jeho političtí rivalové. O tom není pochyb.

Petr Řezníček bude mít navíc se ziskem více než dvaceti procent odevzdaných hlasů a podporou šesti křesel v novém zastupitelstvu dobrou vyjednávací pozici, aby si pro sebe znovu vyjednal post starosty města. Plány mu však trochu kazí výsledky jeho dosavadních koaličních partnerů - ČSSD a ODS, kteří získali celkem jen něco přes 24 procent hlasů, což dá dohromady pouze dalších sedm křesel v městském zastupitelstvu. Celkem tedy třináct křesel ze sedmadvaceti, a to je pro fungování koalice zatím málo. K absolutní většině chybí totiž jeden mandát!

Pokud má tedy staronová koalice pokračovat, bude muset nalézt mezi zbývajícími stranami, které se dostaly do zastupitelstva, nějakého spojence. A přiznejme si, že to nebude nijak jednoduché. Nabízí se ANO, Koalice pro Chrudim a Svobodní, kteří disponují dohromady v novém zastupitelstvu jedenácti křesly, což je především zklamáním pro hnutí ANO 2011 vedené Ondřejem Kudrnáčem, jež si dělalo ambice na to převzít otěže města po Petru Řezníčkovi. Pro samotné hnutí dopadly volby nad očekávání dobře, protože za úspěch považovalo před volbami zisk pěti mandátů a nakonec získalo ještě o jeden mandát navíc, avšak vinou volebního neúspěchu případných koaličních partnerů - Koalice pro Chrudim, Svobodných a především TOP 09, která tentokrát "vyhořela" a do zastupitelstva se vůbec nedostala, nemá ANO 2011 i přes početně silné zastoupení snadnou vyjednávací pozici.

Bude tedy ještě zajímavé sledovat, jak budou dál probíhat "námluvy" SNK-ED, ČSSD a ODS s případným "ženichem", který s nimi půjde do svazku, anebo zda vyjednávání potrvají minimálně tak dlouho jako před čtyřmi roky, kdy se narodila nevídaně početná koalice vytvořená z SNK-ED, ČSSD, Koalice pro Chrudim, Věci veřejných, TOP 09 a Strany svobodných občanů, jež nakonec vzala do dvou let za své a rozpadla se. Variant se nyní nabízí několik a nestranní pozorovatelé tvrdí, že nejjednodušším řešením by za této situace bylo usmíření mezi starostou Řezníčkem a Romanem Málkem z Koalice pro Chrudim, který by výměnou za funkci některého z místostarostů mohl na dosavadní sváry zapomenout a plácnout si na další čtyřletou spolupráci. Dá se očekávat, že s takovým řešením by mohla souhlasit minimálně ČSSD, kde má k Málkovi blízko dosavadní první místostarosta Miroslav Tejkl, ale ani lídr ODS, neuvolněný místostarosta Jan Čechlovský, není s Málkem v nějakém zásadnějším konfliktu. Nebudeme ale předbíhat dalším událostem, narodit se totiž mohou i nějaká další povolební překvapení.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele chrudimák
#2200 chrudimák 12. Říjen 2014 - 22:27
Já si myslím že s vidinou moci, Ano odpálí předvolební prohlášení vyznívají v to, že s Řezníčkem nee a půjdou s nimi do koalice. Je pak otázkou koho k sobě - nejspíš nepreoblemovou ČSSD. Jen ať nekuje pikle Ano s koalicí, svobodnými , .... to by byla zase stejná bramboračka jako minule.