Chrudimské noviny Piráti napadli u soudu výsledek voleb v Chrudimi a dosáhli zatím odložení ustavující schůze zastupitelstva!

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Piráti napadli u soudu výsledek voleb v Chrudimi a dosáhli zatím odložení ustavující schůze zastupitelstva!

Chrudim - Ustavující schůze městského zastupitelstva se prozatím konat nebude. Postarala se o to pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové, která se na popud České pirátské strany začala zabývat jejím návrhem na neplatnost volby kandidátů do zastupitelstva města Chrudim.

Z původně avizovaného termínu schůze chrudimských zastupitelů 10. listopadu v Muzeu tedy nebude nic. A co vedlo Piráty k podání žaloby na neplatnost komunálních voleb v Chrudimi? Pětiprocentní klauzule, která je podle zákona nutná ke vstupu do městského zastupitelstva. Česká pirátská strana je ale přesvědčena, že právě tato klauzule vyplývající ze zákona o volbách do zastupitelstev obcí z roku 2001 odporuje ústavnímu pořádku této země, protože omezuje svobodnou soutěž politických sil v demokratické společnosti, dále omezuje rovnost hlasovacího práva všech voličů, stejně jako právo na přístup občanů k voleným funkcím za rovných podmínek, či právo občanů na územní samosprávu. A jelikož v dotyčném zákoně chybí legitimní cíl uvedené klauzule a není v něm doložena ani její potřebnost, vzal nyní soud připomínky Pirátů vážně a začal se jimi zabývat. V praxi to bude minimálně znamenat, že od doby podání této žaloby, tedy od 24. října, poběží dvacetidenní lhůta nutná pro její vyřízení, a ode dne rozhodnutí soudu další 15denní lhůta na možné odvolání.

"Česká pirátská strana využila svého práva podat návrh na neplatnost voleb kandidátů do městského zastupitelstva v Chrudimi a zároveň navrhla Ústavnímu soudu, aby zrušil sporný paragraf 45 zákona číslo 491/2001 Sb. Vyplývá to z našeho volebního programu, protože se už dlouhodobě domníváme, že je omezující pětiprocentní klauzule v rozporu s ústavním pořádkem v České republice a že nejspravedlivějším vyjádřením výsledku voleb je tzv. přepočítávací klauzule. Proto Piráti napadli u krajského soudu a potažmo také u Ústavního soudu zmíněnou pětiprocentní hranici, která znevýhodňuje malé strany na úkor velkých stran," říká lídr chrudimských Pirátů Jiří Stuna. Jak dodává, obdobným způsobem napadla Česká pirátská strana před časem i výsledky voleb do Evropského parlamentu.

Podle Pirátů je tedy výsledek říjnových komunálních voleb v Chrudimi nejen nespravedlivý, ale především protiústavní, protože nezohledňuje vůli všech voličů ve městě. Na základě toho advokát České pirátské strany upozornil soud na to, že byli v Chrudimi neplatně zvoleni dva kandidáti - Jaroslav Moučka z KSČM a Viliam Kopecký z Koalice pro Chrudim, a že byli vlivem sporné klauzule připraveni o svůj mandát Jiří Stuna z České pirátské strany a Vladislava Michalová z TOP 09. Advokát Filip Hajný vedle toho krajskému soudu dále navrhuje, aby řízení dočasně přerušil a předložil Ústavnímu soudu návrh na zrušení sporného paragrafu 45 zákona o volbách do zastupitelstev obcí pro rozpor s ústavním pořádkem. Na kauze je mimo jiné zarážející to, že Krajský soud v Hradci Králové - pobočka Pardubice, žalobu v den jejího podání nezveřejnil a dal ji na vědomí Městskému úřadu v Chrudimi až v pondělí 3. listopadu, zatímco všichni místní politici i úředníci žili mezitím v domnění, že se ustavující schůze nově zvoleného zastupitelstva bude konat v pondělí 10. listopadu. To teď ale není možné a tak si bude muset Chrudim na tuto slavnostní chvíli počkat minimálně do svatého Mikuláše, kdy už by mohlo být ve věci jasno. Stejné opatření soudu nyní platí podle vyjádření Jiřího Stuny také pro zastupitele v Českých Budějovicích, Jablonci nad Nisou, Karviné, Praze 6 a Ostravě.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele jetozver
#2272 jetozver 5. Listopad 2014 - 13:11
Ackoliv jsem presvedcen , ze Pirati nemaji nejmensi sanci uspet, by bylo super, kdybych se pletl. Verim ze pani Michalova by byla ctrnactym clankem skladacky k SNK CSSD A ODS ....... skoda ze to tak nebude.
Obrázek uživatele platek
#2273 platek 5. Listopad 2014 - 15:38
Pan Stuna a piratska strana jsou ubožáci co akorat zatezuji soudy. Stejne to nedopadne a je to tak dobře. Někdo neumí zkousnout porážku.
Obrázek uživatele JiriJansa
#2275 JiriJansa 5. Listopad 2014 - 16:26
platek: Pan Stuna a piratska strana jsou ubožáci co akorat zatezuji soudy. Stejne to nedopadne a je to tak dobře. Někdo neumí zkousnout porážku.
"Někdo neumí zkousnout porážku." :-) Tyhle žaloby se dělají především kvůli příštím volbám, 5% hranice pro vstup je zbytečně vysoká. Tady je porovnání pro Evropu a svět, ČR je mezi těmi státy s vysokou bariérou vstupu: http://en.wikipedia.org/wiki/Election_threshold
Obrázek uživatele nenimijedno
#2276 nenimijedno 5. Listopad 2014 - 18:18
kkkkk
Obrázek uživatele pejskar
#2301 pejskar 9. Listopad 2014 - 12:51
Považuji tuhle žalobu za trestuhodnou,protože ustavení nového zastupitelstva má především prospět chrudimákům,pro které tu zastupitelstvo je a ne politickým ambicím některých jednotlivců...o tom je také vyjednávání "kudrnáčovců",je to prostě hanebné,takhle si to ta hrstka lidí,co vážila cestu k volbám,určitě nepředstvovala...
Obrázek uživatele Zdenek K
#2302 Zdenek K 10. Listopad 2014 - 15:57
pejskar: Považuji tuhle žalobu za trestuhodnou,protože ustavení nového zastupitelstva má především prospět chrudimákům,pro které tu zastupitelstvo je a ne politickým ambicím některých jednotlivců...o tom je také vyjednávání "kudrnáčovců",je to prostě hanebné,takhle si to ta hrstka lidí,co vážila cestu k volbám,určitě nepředstvovala...
Dovolim si oponovat. Prave 5% hranice brani, aby se vule volicu promitla do zastupitelstev. Napr. ted je krasne videt, ze ani 5% hranice nezabrani obstrukcim a obtiznym domluvam... naopak si myslim, ze by strany byly vedeny spise k tomu, aby sestavovaly koalice, ktere budou programove podobne, i kdyz z vice stran, a ne zavisle na vuli jedne nebo druhe vetsinove strany. Jen si vemte, ze napr. CPS a TOP09 mely dohromady cca 8%. 8% volicu neni male cislo, ktere je takto zahozeno.