Chrudimské noviny Vedení ODS Čechlovskému nedoporučilo vstupovat do koalice s komunisty, vše teď mají v rukou SNK-ED a ANO 2011

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Vedení ODS Čechlovskému nedoporučilo vstupovat do koalice s komunisty, vše teď mají v rukou SNK-ED a ANO 2011

Chrudim - Dosavadní většina politických stran, kterou v novém zastupitelstvu tvoří SNK-ED, ČSSD a ODS, změnila podle všeho nyní vyjednávací taktiku a zaměřila se na dosažení možného kompromisu s hnutím ANO 2011, s nímž se teď pokusí vyjednat novou podobu příští radniční koalice. Obrat nastal po úterním návratu Jana Čechlovského (ODS) z Prahy, kde místostarosta konzultoval s vedením své strany možné dopady povolební spolupráce ODS a KSČM v Chrudimi.

Čechlovský ale odsud odjel s nepořízenou. Podle vyjádření důvěryhodného zdroje uvnitř ODS považuje totiž vedení strany něco takového za nepřijatelné a je prý ochotno tolerovat koalice ODS a KSČM pouze v malých místech České republiky, jako tomu bylo v posledních osmi letech například v Ronově nad Doubravou na Chrudimsku, kde spolu tyto dvě strany vládly. Chrudim však patří z pohledu ODS mezi významnější místa a proto vedení strany něco takového Čechlovskému nedoporučilo, ale ani nezakázalo. Pouze ho upozornilo na možné negativní dopady spolupráce s místními komunisty v příštích komunálních volbách pro ODS. Pokud by se ale nakonec chrudimští občanští demokraté přeci jen pro takovou variantu rozhodli, rozhodně prý kvůli tomu nebude vedení strany iniciovat rozpuštění místní organizace ODS v Chrudimi.

Ještě do úterý přitom většina v novém zastupitelstvu vedle paralelních vyjednávání SNK-ED s ANO 2011 vážně uvažovala o vytvoření koalice s KSČM, protože ji považovala za daleko stabilnější než koalici s Babišovci a jejich spojenci, kteří přicházejí v posledních dnech se stále novými požadavky a stupňují tak nervozitu mezi představiteli dosud silnější "trojky" i městskými úředníky. Nicméně po úterý je na vedení radnice znatelný obrat jak v činech, tak i v rétorice, která je vůči ANO 2011 smířlivější. Také lídr chrudimské KSČM Ivan Bělohlávek, o němž se uvažovalo, že obsadí poslední volné místo v městské radě, potvrdil, že vyjednávání s jeho stranou prozatím ustala. A tak se začnou podle všeho místa v radě opět přepočítávat podle toho, k jakému kompromisu teď dospějí SNK-ED a hnutí ANO 2011. Času na to bude nyní poměrně dost, protože se s ohledem na žalobu České pirátské strany na neplatnost voleb v Chrudimi nové městské zastupitelstvo nesejde minimálně celý příští měsíc.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#2289 Jokl 7. Listopad 2014 - 10:17
Tak on se musel zeptat až v Praze, jestli se může paktovat s komunistama. To teda ODS dopadla:(
Obrázek uživatele alcohol
#2290 alcohol 7. Listopad 2014 - 13:50
Socani v Duchcově se s centrálou neporadili, spolčili se s dělníkama a teď jim to tam chtějí rozpustit. Tak se nedivme, že se Jenda bojí spolčit s komoušema a radši se zeptá.
Obrázek uživatele jetozver
#2312 jetozver 13. Listopad 2014 - 21:44
To jsou se plky. Prvni porevolucni starosta ing. Novy byl nejen skvely starosta za ODS, ale i byvaly komunista a to nikomu v ODS a ani jinde nevadilo ......... lepsi ko struktivni prochrudimsky smyslejici a nazorove kompaktrni komani nez kdokoliv jiny.
Obrázek uživatele koala
#2313 koala 13. Listopad 2014 - 22:10
Mohu se zeptat, čím byl ing. Nový skvělý?