Chrudimské noviny Svobodní v Chrudimi: Málek je prospěchář, doufáme, že takoví lidé nebudou mít v politice své místo

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Svobodní v Chrudimi: Málek je prospěchář, doufáme, že takoví lidé nebudou mít v politice své místo

Chrudim - Na chrudimské politické scéně se po víkendu, zdá se, rozhořela po podpisu nové koaliční dohody další válka mezi politickými subjekty. Tentokrát se do křížku mezi sebou otevřeně pustili Svobodní a zástupci Koalice pro Chrudim, kteří až doposud vystupovali spolu s hnutím ANO 2011 svorně v opozici proti radniční trojkoalici SNK-ED, ČSSD a ODS. Strana svobodných občanů nemůže totiž překousnout, že vznik nového vedení radnice inicioval podle nich nečekaně lídr Koalice pro Chrudim Roman Málek a považují to za zradu.

Lídr Svobodných Petr Lichtenberg nazval kvůli tomu Málka prospěchářem, kterému jde jen o osobní profit. "Doufám, že takoví lidé nebudou mít už v budoucnu v politice své trvalé místo, a že si to voliči již budou konečně pamatovat. Roman Málek u mne skončil, a to nejen jako politik, ale i jako člověk," říká nekompromisně Lichtenberg, který si ještě do nedávna s Málkem notoval. Teď je ale podle všeho jejich letitému spojenectví konec. Lídr Svobodných vyzval totiž občany města, aby nebyli k takové politice lhostejní. "Vstoupil jsem do politiky kvůli ubohé úrovni politiky a bezcharakterním, bezpáteřním politikům, možná v naivní představě zůstat zásadový, rovný, přímý a férový. Obracím se tímto na všechny občany, kterým je zle z místní politiky, prosím, vstupte do politiky a snažte se tento ´humus´ změnit. Ono totiž všem těmto tzv. ´politikům´ moc vyhovuje, když lidé na to, co se děje, rezignují, mávnou rukou a v podstatě tento prostor přenechají pár lidem, kteří si pak dělají, co chtějí a rozdělují si naše peníze, jak chtějí. Pojďme bojovat společně!" burcuje Lichtenberg v reakci na Málkův krok, který tak rozbil opozici v městském zastupitelstvu.

Jindy mlčenlivý Viliam Kopecký veřejně vystoupil
Málka však hájí proti Svobodným až doposud mlčenlivý zastupitel Koalice pro Chrudim Viliam Kopecký, který se nechával zvěčňovat v přátelském rozpoložení se Svobodnými, hnutím ANO 2011 a TOP 09 při jejich setkáních, jimiž tyto strany vyjadřovaly před veřejností svoji soudržnost a nerozdělitelnost. "Pokud vím, na počátku jedenáctky (pozn. blok nově zvolených zastupitelů města ANO 2011, Koalice pro Chrudim a Svobodných) jsme se domluvili na společném postupu. Po celé dva měsíce jsme se snažili nalézt řešení, které by vyhovovalo všem partnerům z jedenáctky. Jistě nikdo nemůže zpochybnit fakt, že kromě Františka Pilného vyvinul největší úsilí vámi kritizovaný Roman Málek a Petr Locker. Když veškeré tyto snahy a podněty vyznívaly vniveč, Roman se jasně a opakovaně vyjádřil, že se již nadále nebudeme cítit vázáni dohodou o jedenáctce. Po těchto vyjádřeních bylo dostatek času na adekvátní reakce ve smyslu nějakého reálného řešení. Bohužel, ani po týdnu agonie se nic nedělo," konstatuje Kopecký.

Touha po korytě nebo konstruktivní kompromis?
Na Málka má po víkendu "pifku" také druhý ze zastupitelů Svobodných Josef Káles mladší, který ho jako první označil za zrádce a naznačil, že se Málek stane čtvrtým místostarostou Petra Řezníčka (SNK-ED). Svobodní proto vydali svoje prohlášení, kde se mimo jiné píše: "Jsme zklamaní z toho, že opět zvítězila touha po korytech nad snahou posunout Chrudim dál." Takto silná slova ale vadí již zmiňovanému zastupiteli Kopeckému, který se snaží vášně Svobodných mírnit. "Naše rozhodnuti bojovat za jedenáctku bylo zcela svobodné a proto i odchod z ní je naší svobodným rozhodnutím. Silná slova typu ´zrada´ používáte pouze z toho důvodu, abyste si před svými voliči odůvodnili svoji vlastní neschopnost smysluplně přispět k uspokojivějšímu výsledku povolebního vyjednávání. Domnívám se, že naši voliči mají také právo na to, aby po dlouhých dvou měsících od voleb mohla radnice a zastupitelstvo začít konečně fungovat a považujeme za výraz zodpovědnosti vůči voličům, že jsme situaci realisticky zhodnotili a přistoupili na kompromis, který svým modelem koresponduje s vůlí voličů," reaguje Kopecký na cejch zrádce, kterým Svobodní označili Málka. A přidává ještě jednu poznámku, na kterou by měl Josef Káles mladší znát odpověď. "A ještě jedna poznámka k vašemu neomalenému výroku na adresu pana Málka. Pokud jste se účastnil povolebních vyjednávání, pak jste jistě zaregistroval dva návrhy z naší strany, které počítaly s naší neúčastí na nové radnici. Takže osočení Romana, že za každou cenu usiloval o post na radnici, je nesmyslem a svědčí o tom, že ostatní partneři nedokázali využít ani tento návrh," podtrhuje Kopecký svoje vyjádření na sociální síti.

Hnutí ANO 2011 zatím k situaci mlčí
Jediný, kdo zatím k situaci mlčí, je hnutí ANO 2011, které je druhým nejsilnějším politickým subjektem vzešlým z komunálních voleb v Chrudimi a které vedlo dosavadní vyjednávání s vítězným SNK-ED starosty Řezníčka. Zklamání nad Málkovým rozhodnutím uzavřít koalici s radniční trojkoalicí však neskrývá neúspěšný kandidát do zastupitelstva právě za hnutí ANO 2011 Richard Alexa, který Málkovi připomíná jeho slova z letošního října, v nichž deklaruje, že odmítá vstoupit do koalice s SNK-ED, ČSSD a ODS výměnou za vidinu peněz platu místostarosty, protože prý chce spojovat lidi s lepšími hodnotami, než s lidmi z radniční koalice, do které teď sám vstoupil. Nicméně jiná kritika na adresu Málka nezazněla a zdá se, jakoby ANO 2011 na situaci ve městě rezignovalo. Vždyť poslední vyjádření směrem k občanům vydalo 16. prosince a od té doby už žádné. A tak jedinými, kdo prozatím kvituje uzavření nové koaliční dohody, jsou starosta Petr Řezníček a zastupitel Málek. První z nich se přitom na otázku Českého rozhlasu, zda se nebojí jít do nové radniční koalice s politikem, který ji před třemi lety rozbil, vyjádřil v tom smyslu, že nebojí, protože ten, kdo chce dělat politiku, se jí nesmí bát. Roman Málek se vedle toho přidržel předvolebního hesla Koalice pro Chrudim, že chce lidi spojovat a že za současné situace nebylo jiného východiska, než hledat kompromis a vstoupit do nové koalice.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele golfmusic@seznam.cz
#2434 golfmusic@seznam.cz 28. Prosinec 2014 - 16:26
Vážení slušní myslící občané z města Chrudim.Jak dlouho ze sebe necháte dělat blbce?Vy neznáte Málka?Hezký den.Mirek
Obrázek uživatele platek
#2435 platek 28. Prosinec 2014 - 23:42
Je neskutečne jak někdo mohl Malka vubec volit vzhledem k jeho kamarádství s panem "podnikatelem" Lockerem a ted tohle...jdou znovu do koalice ktera už jednou zkrachovala. Jsem zvědav jak dlouho jim to vydrží ted :-)
Obrázek uživatele ŠIMŠÁK
#2437 ŠIMŠÁK 29. Prosinec 2014 - 23:00
Vážený pane Viliame Kopecký do kterého zadku vlezete příště až někdy v budoucnu půjde zase o něco vážného a co Vám slíbily? Hájit Málka, to bych ještě zkousnul,ale hájit Hraběte,naplaveného zamozvaného Chrudimáka s pochybnou minulostí a mraky dluhů to už mi připadá dokonce úchylné.
Obrázek uživatele jetozver
#2438 jetozver 30. Prosinec 2014 - 9:29
Chtel bych se pana Kopeckeho zeptat co ho vedlo a vede k tomu, ze se necha spojovat a zastupovat Lockerem. Myslim si, ze vyjednavac je vizitkou cele teto skupiny lidi a nejen lidi kolem Malka, ale potazmo i Svobodnych a ANO. Ti vsichni s nim ci s Malkem sedavali u jednoho stolu a vymysleli jak se chopit moci na radnici. Desim se vidiny ze tento poverenec bude ovlivnovat chod mesta i ve stavajici koalici. KDU si nemohlo dat "lepsi" nalepku na celo s logem sveho poverence. Mozna to neni ani tak nalepka, ale spise cejch.
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#2439 Zbyněk Kotúč 30. Prosinec 2014 - 18:21
Nechci si v žádném případě hrát na jasnovidce nebo vizionáře, ale kdo má oči otevřené, ten musel vědět už před samotnými volbami jak dopadnou povolební vyjednávání. Chrudimáci měli odpověď přímo před očima, ale patrně byli slepí. Odpověď totiž skrýval tolik "opěvovaný" projekt MUBASO .... Málek Udělá Boudu, Ano a Svobodní Ostrouhají. :-) Fajnovej konec roku přeju.