Chrudimské noviny Když hromadné rozdávání parkovaček jitří emoce a řešení je v nedohlednu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když hromadné rozdávání parkovaček jitří emoce a řešení je v nedohlednu

Ani jsem netušil, jaký poprask způsobí a kolik čtenářů zaujme nevinný článek z víkendové služby městských strážníků pod názvem "Sobotní smršť pětadvaceti parkovaček na Tyršově náměstí". Byl v podstatě o tom, že se sem museli strážníci vypravit během soboty celkem třikrát a rozdat zde pětadvaceti řidičům předvolání k projednání dopravního přestupku kvůli špatnému parkování. Článek současně zaznamenal naštvanost místních obyvatel, kterým to vadí. A naštvaní jistě nebyli jen oni, ale i řidiči a koneckonců i samotní strážníci.

Kdo za to může? Obyvatelé domů na Tyršově náměstí? Nebo strážníci? Ti zcela určitě ne. Tak neukáznění řidiči? Ano i ne. Každý víkend je totiž sportovní hala na Tyršáku narvaná k prasknutí. Mimo jiné se tu odehrávají četné žákovské turnaje v kopané a sjíždějící se sem rodiče s dětmi nejen z Chrudimi, ale prakticky z celé republiky. A ejhle, po příjezdu na místo najednou zjistí, že nemají kde zaparkovat. A jelikož je Moravova zahrada plná až k prasknutí, před halou jakbysmet, a někdy jde takovým rodičům doslova o minuty, aby dostali svoje dítě včas na hřiště, tak zaparkují v časové tísni tam, kde je právě volno. Tedy i na zeleni nebo v jiném zákazu. A z toho pramení emoce místních obyvatel, kteří tím trpí a přirozeně i strážníci, kteří musí tuto neuspokojivou situaci bez uspokojivého efektu do nekonečna řešit.

Dovolím si v této souvislosti zmínit přichystaný projekt budoucí rekonstrukce sportovní haly, který má chrudimská radnice připravený v šuplíku k realizaci. Opomeňme, že projekt za 112 milionů původně zapomněl na prostory pro ping-pong, co je ale ještě horší, naprosto nebere v úvahu potřeby tohoto sportovního zařízení a nedisponuje žádnými parkovacími místy navíc, které třeba bývalý městský architekt Thér navrhoval zřídit pod otevřeným asfaltovým hřištěm za halou. Leč šetřilo se a tak z parkování nebude v budoucnu nic. A kdo na to doplatí? No přeci všichni návštěvníci haly, kteří sem přijedou autem, obyvatelé okolních domů i strážníci. Rodiče s dětmi budou dál spílat městu, že nemají kde zaparkovat, místní občané se budou rozčilovat nad tím, že jim lidé odjinud parkují na "jejich" místech, na trávníku, před vjezdy do jejich domů a budou co chvíli zahlcovat svými stížnostmi tísňovou linku, aby sem strážníci přijeli okamžitě zjednat pořádek. Takové "dědictví" leží totiž momentálně v šuplíku a pokud se začne jednou v této podobě realizovat, zakonzervuje neuspokojivý stav s parkováním na Tyršově náměstí a v okolí na celá další desetiletí.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele koala
#2951 koala 18. Březen 2015 - 9:27
Tak teď nevím. Před časem jste psali, že Mladá fronta s nějakými architekty ocenila město Chrudim „dlouhodobou koncepční práci s několika významnými projekty, jako jsou například Sportovní centrum, nebo obchvat města“. Pokud má váš příspěvek pravdu, tak to na koncepční práci nevypadá. U obchvatu to může nakonec sledovat každý ("půlobchvat", zrušený přivaděč u Medlešic atd.), ale že by u sportovní haly nedošlo radním, že bude potřebné i parkoviště, to už něco o radnici vypovídá.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2952 Roman Zahrádka 18. Březen 2015 - 9:58
koala: Tak teď nevím. Před časem jste psali, že Mladá fronta s nějakými architekty ocenila město Chrudim „dlouhodobou koncepční práci s několika významnými projekty, jako jsou například Sportovní centrum, nebo obchvat města“. Pokud má váš příspěvek pravdu, tak to na koncepční práci nevypadá. U obchvatu to může nakonec sledovat každý ("půlobchvat", zrušený přivaděč u Medlešic atd.), ale že by u sportovní haly nedošlo radním, že bude potřebné i parkoviště, to už něco o radnici vypovídá.
V této souvislosti se patří ještě dodat, že projekt na novou sportovní halu počítá i s navýšením kapacity diváků o 200 lidí, což znamená, že to s sebou přinese zároveň větší dopravní zátěž v této lokalitě. Tolik jen pro upřesnění. Nakolik je tedy záměr města v tuto chvíli koncepční nebo nekoncepční, nechám na posouzení čtenářů. Každopádně už teď je jasné, že projekt nepostihuje všechny potřeby daného zařízení a občanů města, kteří žijí v bezprostřední blízkosti sportovní haly. Přeji hezký den.
Obrázek uživatele platek
#2986 platek 23. Březen 2015 - 17:05
Možná by stálo za úvahu nechat auta parkovat právě za sportovni halou na takzv. hřišti které nikdo nevyužívá a je v katastrofálním stavu. Alespoň při konání některých akcích.
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#2987 Jan Navrátil 23. Březen 2015 - 18:52
Někoho to napadlo dříve něž Vás. Házenkářské hřiště za halou bylo narvané autami až k prasknutí :)
Obrázek uživatele karel1
#2988 karel1 23. Březen 2015 - 21:54
Tady někdo nepostřehl, že jde o ekonomický záměr města. Naši bystří zastupitelé takto řeší ekonomickou pomoc městu. Snižováním míst na parkování se buduje možnost vybírat pokuty za špatné parkování a tím pomoci vybrané pokladně města. A MP ,ti už jsou zvyklí, na vlastní oči jsem viděl jak se vrhali před odjíždějící auta aby mohli vyinkasovat pokutu.A to šlo jen o krátkodobé parkování u nádraží při odjezdu několika táborů o prázdninách. Přece jenom nebudou jen stát ráno na přechodech, což je ale záslužná činnost asi jedna z mála.