Chrudimské noviny Když dostává mediální obraz města na frak aneb Kdo je tu zákon?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když dostává mediální obraz města na frak aneb Kdo je tu zákon?

Mediální obraz chrudimské radnice není v posledních dnech právě nejrůžovější a člověk musí chtě nechtě pochybovat, zda například městský web slouží opravdu nám všem anebo jen úzké skupině lidí, přestože občané financují ze svých kapes provoz celého městského úřadu. Všechno začalo dobře utajenou návštěvou Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na stavbě obchvatu. Nebýt médií, nebyla by o něm nikde ani zmínka. A to nejspíš jen proto, že byla iniciátorem této poměrně významné události část radniční opozice, která chtěla stavbě pomoci. A nepomohlo ani to, že se za město této akce zúčastnila osoba nejpovolanější - první místostarosta Trávníček, který se výstavbě obchvatu takřka každodenně věnuje. Zkrátka to vypadá, že ani on nemá sílu se mediálně na městském webu prosadit a že tu jsou "vyvolenější", kterým je tento prostor vyhrazen.

Ostatně jen několik dní na to si na něco podobného stěžovali zastupitelé ANO 2011, kterým hnula žlučí prezentace uctění památky prezidenta T. G. Masaryka. Ta nejenže byla ze strany města pojata tak, jako by ji zhotovil naprostý amatér a začátečník, ale především přehlížela, opět až na dva vyvolené, všechny, kteří se přišli památce prezidenta osvoboditele poklonit. Nemohu si pomoci, ale z mého pohledu sklouzla tato pieta na úroveň oslavy rudoarmějců, které se musela většina tohoto města pravidelně na stejném místě zúčastnit a naslouchat prázdným slovům těch, kteří se považovali za vyvolené vést tento národ a dělnickou třídu k zářnějším zítřkům. Jak to nakonec dopadlo, většina z nás ví, protože se k těmto vyvoleným všichni obrátili zády a lidé je přestali brát vážně. A to si T. G. Masaryk jistě nezaslouží, neboť to byl ve srovnání s nimi opravdový formát a nadčasový politik.

No, a neuběhl ani týden a mediální obraz radnice utržil další citelnou ránu, která z mého pohledu otřásla důvěryhodností městského úřadu nejvíce. Stalo se tak poté, co starosta nechal hlasovat o tom, zda může zástupce chrudimských Pirátů a občan města natáčet průběh veřejné schůze městského zastupitelstva, a v rozporu s výsledkem hlasování pak nařídil, aby si dotyčný svoje nahrávací zařízení "sbalil" a přestal natáčet. Ufff, na tohle téma vedení radnice diskutuje nekonečné měsíce, možná i roky, a do této schůze o něm stále nemělo jasno, přestože si vydržuje tiskový odbor a právníky, kteří, ač byli zasedání také přítomni, ani jeden proti neoprávněnému zákazu nezasáhli. A tak, kdo na schůzi byl, mohl být svědkem toho, jak zástupce města jednal ve smyslu: "Já jsem tady zákon!" a nedbal vyšších právních norem této země ani Listiny základních práv a svobod. Zda byl opilý mocí nebo jen prostě jako každý druhý člověk zazmatkoval, se už teď můžeme jen dohadovat, každopádně špetka pochybnosti vždycky ulpí a starostovi dá nyní hodně práce, aby se v budoucnu tohoto stigma zbavil.

Co říct závěrem? Město by mělo na svém mediálním obrazu více zapracovat, aby nešlo od porážky k porážce jako v posledních týdnech. Nepomohou však jen kvalitnější videa a hezčí obrázky jako spíše opravdové naplnění předvolebního hesla o "otevřenosti radnice". Jinak si my, občané, budeme dál o svých komunálních politicích myslet, že je to jen parta strýců, která nechce, aby jí bylo vidět do karet a dělá si za naše peníze vlastní promo kampaň po celé volební období. Tohle všechno mají ale politici možnost změnit, pokud najdou odvahu jednat s námi upřímně a investují společné peníze ve prospěch nás všech, nikoli jen v zájmu úzké skupiny.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Pavel
#3001 Pavel 24. Březen 2015 - 21:36
Pane Zahrádko, výborný článek. Díky.
Obrázek uživatele Pavel
#3003 Pavel 24. Březen 2015 - 21:43
A ještě doplním k Vašemu tématu - předminulé zastupitelstvo se konalo 26. ledna 2015 a hned následující den v 6:47 (po cca 12ti hodinách) správce měststého webu Lubomír Holeka umístil výsledky hlasování na web. Zastupitelstvo z 16.3.2015 do této chvíle nemá vyvěšené výsledky hlasování. Proč asi? Že by se vedení radnice bálo, kdo jak hlasoval ohledně natáčení kamerou?
Obrázek uživatele Zdenek K
#3040 Zdenek K 6. Duben 2015 - 22:06
Pavel: A ještě doplním k Vašemu tématu - předminulé zastupitelstvo se konalo 26. ledna 2015 a hned následující den v 6:47 (po cca 12ti hodinách) správce měststého webu Lubomír Holeka umístil výsledky hlasování na web. Zastupitelstvo z 16.3.2015 do této chvíle nemá vyvěšené výsledky hlasování. Proč asi? Že by se vedení radnice bálo, kdo jak hlasoval ohledně natáčení kamerou?
Nyni je hlasovani konecne k dispozici.. jen doplnim, ze Ti, kteri se hlasovani zdrzeli fakticky davaji hlas proti(protoze se pocet pro pocita proti vsem pritomnym hlasujicim)... http://www.chrudim.eu/cs/download/okt/zm/vysledky_hlasovani_160315.htm