Chrudimské noviny Když se zakazuje i to, co není zakázáno, pak umírá demokracie

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když se zakazuje i to, co není zakázáno, pak umírá demokracie

Nemohu si pomoci, ale nejvěcněji se z chrudimských opozičních stran chovají v poslední době Piráti, ačkoliv nejsou v zastupitelstvu. Neprovází je totiž žádné mediální výkřiky, kterým leckdo říká politický marketing, nýbrž věcné připomínky, které aplikují okamžitě do praxe. Stačí si jen připomenout jejich zdařilé starostovo "nachytání na švestkách", když jim zatrhl přenášet na internet pomocí videa průběh "veřejných" schůzí městského zastupitelstva, což, jak se hned ukázalo, bylo nejen v rozporu se zákonem, ale především to pomohlo od minulé schůze přímé přenosy z jednání zastupitelstva po věčných odkladech a neustálých dohadech zlegalizovat. Díky tomu mají občané města možnost snadněji dohlížet na práci zastupitelů, které si do vedení města zvolili, aniž by se museli trmácet v nevhodný čas do zasedačky v Pardubické ulici.

Podruhé se ujali obav některých obyvatel Chrudimě a Píšťov, kteří se zajímali po loňské havárii v areálu firmy Penta, odkud utekl do ulic města jedovatý mrak, o to, nakolik jsou zde zabezpečeny uložené nebezpečné chemikálie a radioaktivní materiál. Občané totiž po loňských zmatcích při likvidaci uvedené havárie začali pochybovat o tom, zda se jim dostává pravdivých informací o vlivu zpracovatele chemikálií na zdejší životní prostředí. Zvláště, když s nimi o této problematice nikdo nekomunikoval. Pirátům přitom stačilo několik týdnů, aby přiměli k odpovědi jak radnici, tak i všechny kontrolní orgány, a dokonce byli vpuštěni k prohlídce uvedeného areálu, aby se na vlastní oči přesvědčili, jak to tady ve skutečnosti funguje. Co je však hlavní, prostřednictvím právního rozboru, který si nechali zpracovat, se dopídili ke zjištění, že provoz Penty může připomínkovat jak radnice, tak i samotní občané, o čemž do té doby nikdo nevěděl a nikdo se tím v podstatě ani nezabýval.

A nyní přichází v krátké době za sebou další majstrštyk Pirátů, kteří už z principu odmítli podepsat předložené prohlášení mlčenlivosti, kterým se radnice snaží nad rámec zákona přinutit všechny, kdo pracují v městských komisích, k povinnosti zachovávat mlčenlivost o všem, o čem se v souvislosti s výkonem funkce člena komise dozvědí. V podstatě tak nesmí mluvit o tom, co v komisích dělají. A právě toto prohlášení nechali Piráti podrobit další právní analýze, která jej zpochybnila a doporučila Pirátům ho nepodepisovat, protože na všechny případy porušení mlčenlivosti (například v případě ochrany osobních údajů) pamatuje zákon a město si tak podle právníků vynucuje něco, na co nemá právo. Pro někoho složitý právní případ, avšak s jednoduchým obsahem. Už jednou se totiž město přiznalo k chybě, když zakázalo natáčet s odůvodněním ochrany osobních údajů veřejné schůze zastupitelstva, nyní ale přichází s něčím podobným v písemné podobě a zakazuje i to, co není zakázáno.

Chrudimští Piráti tak do třetice dokázali, že opravdu nejsou ovcemi jako ostatní a člověku se chce až říci, jaká škoda, že nejsou v zastupitelstvu. Neprotestují totiž, ale jdou k podstatě věci a snaží se zjednat nápravu všemi dostupnými prostředky. A navíc bez kompromisů a v zájmu občanů a demokratických principů. Když se totiž zakazuje i to, co není zakázáno, pak umírá demokracie. Škoda jen, že se tak děje u nás v Chrudimi.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Břetislav Pinďák
#3209 Břetislav Pinďák 2. Červen 2015 - 7:57
Tak jste se nám tu, pane redaktore, opět vyznal z lásky k neobolševickým Pirátům a teď z vážnější jamky. Ti vaši slavní Piráti jsou populisté non plus ultra. Klasicky třeba jejich výkřiky o žalobách a právních rozborech, které se ozývají prakticky vždycky, když se jim něco nelíbí. Vizte jen jejich křik po volbách a následné stažení ocasu. Co se skladuje v Pentě lze zjistit dotazem na jejich vedení. Ostatně, již před rokem toho byly plné noviny. Žádné velké odhalení. Natáčení zastupitelstva? Ano, těch sedm lidí, co přenos hádajících se strejců sledují, to je teda terno :-D Navíc, starosta se jim sám omluvil, takže who care? No a to vaše otírání o Svobodný? Milí nemilí Svobodní dokázali protlačit zveřejňování podkladů k zastupiutelstvu, což je podle mýho daleko víc, než populistický kvikot Pirátů k věcem, který vlastně moc nikoho nezajímaj. že nemilují EU je fakt a žádný mediální cirkus, atd... Zkrátka a dobře, nemáte rád Svobodný, milujete Piráty a jejich levicovou politiku. OK, chápeme. Ale proč kvůli tomu píšete sáhodlouhý úvahy, to fakt nechápu.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3210 Roman Zahrádka 2. Červen 2015 - 9:16
Břetislav Pinďák: Tak jste se nám tu, pane redaktore, opět vyznal z lásky k neobolševickým Pirátům a teď z vážnější jamky. Ti vaši slavní Piráti jsou populisté non plus ultra. Klasicky třeba jejich výkřiky o žalobách a právních rozborech, které se ozývají prakticky vždycky, když se jim něco nelíbí. Vizte jen jejich křik po volbách a následné stažení ocasu. Co se skladuje v Pentě lze zjistit dotazem na jejich vedení. Ostatně, již před rokem toho byly plné noviny. Žádné velké odhalení. Natáčení zastupitelstva? Ano, těch sedm lidí, co přenos hádajících se strejců sledují, to je teda terno :-D Navíc, starosta se jim sám omluvil, takže who care? No a to vaše otírání o Svobodný? Milí nemilí Svobodní dokázali protlačit zveřejňování podkladů k zastupiutelstvu, což je podle mýho daleko víc, než populistický kvikot Pirátů k věcem, který vlastně moc nikoho nezajímaj. že nemilují EU je fakt a žádný mediální cirkus, atd... Zkrátka a dobře, nemáte rád Svobodný, milujete Piráty a jejich levicovou politiku. OK, chápeme. Ale proč kvůli tomu píšete sáhodlouhý úvahy, to fakt nechápu.
Vážený Břetislave Pinďáku (bohužel nikoho s takovým jménem v Chrudimi neznám), v této úvaze nejde o to, jestli někoho "miluju nebo nenávidím", to jste krapet přestřelil, nýbrž o podstatu věci, tj. že se musí členové komisí města zavázat k absolutní mlčenlivosti, což mi přijde daleko více "neobolševické" a nebezpečné než samotní Piráti, kteří neobolševiky rozhodně nejsou stejně jako Svobodní. Naopak, obě strany spojuje to, že preferují svobodnější přístup k životu bez zbytečných omezení a zásahů státu či samospráv, což s sebou přináší současná doba, a věřím, že bude tento trend postupně ještě zesilovat. Piráti narozdíl od Svobodných, jejichž alfou a omegou jsou zejména peníze, ekonomika a tržní hospodářství, více preferují širší spektrum lidského života včetně svobodného podnikání. To je asi to, co je nejvíc rozděluje. Ale zpátky ke komunálnímu tématu, o který tu jde především. Prosadit přímé přenosy ze zastupitelstva, přinutit reagovat všechny odpovědné orgány ve věci Penty a zveřejnit konkrétní čísla a údaje (nepamatuji se, že by toho kdy byly plné noviny...) či zcela kategoricky odmítnout dodržovat zákaz, který jde nad rámec povinnosti, kterou ukládá zákon, to jsou naprosto věcné a pozitivní (ne populistické) příspěvky Pirátů k životu u nás ve městě (nikoli hádky o modrou vlajku na radnici). A když už chcete být akurátní, tak zveřejňování podkladů k zastupitelstvu protlačila současná radniční koalice, zatímco Svobodní museli tento svůj návrh po dvou předchozích neúspěších stáhnout. Tím se ale o ně neotírám, pouze konstatuji a upřesňuji Vaši mylnou informaci. A na úplný závěr ještě jedna odpověď. Proč píšu úvahy? Protože je to moje práce, Břetislave Pinďáku. Nevím, co je na tom k nepochopení... Na to už si ale musíte odpovědět sám :-).
Obrázek uživatele Bleeer
#3211 Bleeer 2. Červen 2015 - 9:50
No tak v zájmu objektivity by bylo dobré přiznat, že Svobodní byli ti, kdo ten návrh podali. To, že starosta tvrdil, že nestihli termín (ačkoliv razítko podatelny dokazovalo opak) na tom nic nemění. Nakonec to ona "radniční koalice" navrhla sama, aby se zalíbila. Je to situace velmi podobná té, která se odehrála při prvním pokusu Pirátů natočit zasedání zastupitelstva - nejdřív zastupitelstvo odhlasovalo jakýsi pseudozákaz, aby se pak jednotliví zastupitelé vyjadřovali do médií ve stylu "Hlasoval jsem pro natáčení. Jaký je rozdíl, když si to někdo nafilmuje, nebo dělá poznámky, které si pak odnese?" - tedy opět populistické kroky. Čili ano, Piráti i Svobodní mají zásluhu na tom, že je dnes radnice otevřenější. Osobně vidím největší rozdíl těchto uskupení v jejich reprezentantech (s tím samozřejmě souvisí i jejich rétorika). A na závěr - to že má J. Stuna "dobré vztahy se šéfredaktorem" těchto novin přece veřejně přiznal, není třeba se nad tím pozastavovat nebo se o tom přít, ale přijmout to jako fakt.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3212 Roman Zahrádka 2. Červen 2015 - 13:12
Bleeer: No tak v zájmu objektivity by bylo dobré přiznat, že Svobodní byli ti, kdo ten návrh podali. To, že starosta tvrdil, že nestihli termín (ačkoliv razítko podatelny dokazovalo opak) na tom nic nemění. Nakonec to ona "radniční koalice" navrhla sama, aby se zalíbila. Je to situace velmi podobná té, která se odehrála při prvním pokusu Pirátů natočit zasedání zastupitelstva - nejdřív zastupitelstvo odhlasovalo jakýsi pseudozákaz, aby se pak jednotliví zastupitelé vyjadřovali do médií ve stylu "Hlasoval jsem pro natáčení. Jaký je rozdíl, když si to někdo nafilmuje, nebo dělá poznámky, které si pak odnese?" - tedy opět populistické kroky. Čili ano, Piráti i Svobodní mají zásluhu na tom, že je dnes radnice otevřenější. Osobně vidím největší rozdíl těchto uskupení v jejich reprezentantech (s tím samozřejmě souvisí i jejich rétorika). A na závěr - to že má J. Stuna "dobré vztahy se šéfredaktorem" těchto novin přece veřejně přiznal, není třeba se nad tím pozastavovat nebo se o tom přít, ale přijmout to jako fakt.
Vážení pánové Bleeere a Pinďáku, bylo by dobré vrátit se k meritu věci a nerozmělňovat diskuzi zbytečnými řečmi o jakýchsi dobrých či nedobrých vztazích, protože o tom nikdo z Vás ve skutečnosti nic neví. Nejde o nic jiného, než o Vaše domněnky, které odvádějí pozornost od problému a tím je prohlášení mlčenlivosti, které se jeví jako nadbytečné, ba co hůř, zavazuje k něčemu, co nelze postihnout. Je to z mého pohledu jen jakýsi bubák na nevědomé občany, kteří si nechají ledacos líbit. Zajímavé bude zjistit, kdo vlastně dal popud k něčemu takovému a z jakého důvodu, když je vše podstatné, co se nesmí doopravdy vyzradit, ošetřeno platnými zákony. Proto bych Vás chtěl oba požádat, abyste upřeli pozornost raději tímto směrem a snažili se třeba jako Piráti nebo Svobodní změnit poměry v Chrudimi ve prospěch otevřenější radnice, kterou sice před volbami všichni deklarovali, jak je ale vidno z tohoto případu, někteří dělají vše pro to, aby byla ve skutečnosti před veřejností daleko uzavřenější a nedobytnější.
Obrázek uživatele Bleeer
#3214 Bleeer 2. Červen 2015 - 15:50
Dobře, nechám diskutovat k tématu ty, kteří o to mají zájem (vidím, že jich je celý zástup). Jen aby snad někdo Vaši žertovnou poznámku o tom, že jde o domněnky nevzal vážně, uvedu zdroj mého tvrzení: https://forum.pirati.cz/oznameni-f595/evidence-lobbistickych-kontaktu-t13315-390.html#p366974 (ona ta otevřenost má něco do sebe).
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3218 Zbyněk Kotúč 2. Červen 2015 - 21:47
Díky Bleeere, s vaší poznámkou se jednotlivé dílky puzzle lépe skládají dohromady :-). A co se týče "otevřenosti" Svobodných, já bych byl v jejich hodnocení mnohem střízlivější. Přečtěte si na webu Svobodných, jaké stanovisko přijalo republikové předsednictvo Svobodných dne 19.5. 2015 k návrhu zákona o prokazování původu majetku. Hoooodně zajímavé čtení ... :-))).
Obrázek uživatele Jirka Stuna
#3219 Jirka Stuna 2. Červen 2015 - 22:07
Milý Bleere, toto jen potvrzuje skutečnou otevřenost Pirátů. Pan Jelínek není jedinou osobností Chrudimi, se kterou jsem se sešel a o chrudimské politice pohovořil. Právě kvůli demagogům, kteří by za naší schůzkou u kávy mohli "hledat" různé konspirace, tato evidence vznikla a já tento kontakt zveřejnil. Popsání dalších vazeb mělo informaci osvětlit i mimo chrudimským Pirátům. Nemám problém se sejít ani s Vámi a nechat si nastavit zrcadlo osobně, jako tomu bylo v případě pana Jelínka a věřte, že kritikou vůči Pirátům nešetřil. Věcná kritika nás neohrožuje, ale posunuje. Proč dělat zbytečné chyby? :)
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3221 Zbyněk Kotúč 2. Červen 2015 - 22:43
... a teď trochu vážně: "Věcná kritika nás neohrožuje, ale posunuje" .. tak pravil politik :-)). Takže si to shrneme - Piráti (PIRATES) v sobě obsahují slovo PRATE (žvást, žvanit). A bude-li možnost, zcela jistě by šli do koalice s Babišovým ANO, protože PIRATES mají velice blízko k plodině RAPE, tedy řepka (olejka). Nějaké další dotazy ?? :-))).
Obrázek uživatele aiko
#3222 aiko 3. Červen 2015 - 6:57
Tak jestli na toho Stunu nic lepšího nevyšťourali, nežli to, co sami deklarují, tak je na tom jako politik ještě dobře.
Obrázek uživatele Bleeer
#3224 Bleeer 3. Červen 2015 - 8:00
Vážený pane Stuno, když se podíváte, co předcházelo Vašemu příspěvku, zjistíte, že jsem tu otevřenost, natožpak "dobré vztahy" se šéfredaktorem nijak nekritizoval. Co mi vadí je pokrytectví, snaha to zapřít. Ještě jednou ve stručné podobě, o co jde: 1. já tvrdím "J. Stuna přece veřejně přiznal dobré vztahy se šéfredaktorem", 2. šéfredaktor tvrdí "Nejde o nic jiného, než o Vaše domněnky" 3. já odpovídám: nejde o domněnky, tady máte důkaz (a nabízím odkaz na Vaše vyjádření). To je celé. Nijak jsem to přece nehodnotil, jen napsal, že by bylo dobré to respektovat jako fakt. Já sám na tom nevidím nic špatného, všichni tu nějakou dobu žijeme a působíme, je naprosto logické, že zde máme nějaký okruh svých přátel či známých, navíc u novináře je to snad přímo nutné - těžko může psát o lidech, které nezná a nic o nich neví. Tedy ode mne máte, Jiří, plus za otevřenost - a samozřejmě i za nepodepsání toho materiálu z článku. Bohatě stačí dodržovat zákon na ochranu údajů, což jste veřejně deklarovali. V obecné rovině si myslím, že jdete správným směrem a protože nemám rád nesmyslné zákazy, máte mé sympatie. Nějakou výhradu bych samozřejmě měl taky, ale o tom třeba jindy. :)
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3226 Roman Zahrádka 3. Červen 2015 - 20:17
Bleeer: Vážený pane Stuno, když se podíváte, co předcházelo Vašemu příspěvku, zjistíte, že jsem tu otevřenost, natožpak "dobré vztahy" se šéfredaktorem nijak nekritizoval. Co mi vadí je pokrytectví, snaha to zapřít. Ještě jednou ve stručné podobě, o co jde: 1. já tvrdím "J. Stuna přece veřejně přiznal dobré vztahy se šéfredaktorem", 2. šéfredaktor tvrdí "Nejde o nic jiného, než o Vaše domněnky" 3. já odpovídám: nejde o domněnky, tady máte důkaz (a nabízím odkaz na Vaše vyjádření). To je celé. Nijak jsem to přece nehodnotil, jen napsal, že by bylo dobré to respektovat jako fakt. Já sám na tom nevidím nic špatného, všichni tu nějakou dobu žijeme a působíme, je naprosto logické, že zde máme nějaký okruh svých přátel či známých, navíc u novináře je to snad přímo nutné - těžko může psát o lidech, které nezná a nic o nich neví. Tedy ode mne máte, Jiří, plus za otevřenost - a samozřejmě i za nepodepsání toho materiálu z článku. Bohatě stačí dodržovat zákon na ochranu údajů, což jste veřejně deklarovali. V obecné rovině si myslím, že jdete správným směrem a protože nemám rád nesmyslné zákazy, máte mé sympatie. Nějakou výhradu bych samozřejmě měl taky, ale o tom třeba jindy. :)
Vážený Bleeere, komentáři pod tímto postřehem se Vám podařilo, jak jsem avizoval výše, rozmělnit podstatu problému a odvést pozornost čtenářů jinam, takže se bavíme spíše o tom, kdo s kým je za dobře anebo není a nikoli o tom, že město nutí svoje občany podepisovat něco, co je naprosto absurdní. O tom článek byl. Ne o vašich smyšlenkách a tvrzeních, že jsem pokrytec. Za 25 let jsem totiž v žurnalistice nasbíral spoustu kontaktů a seznámil se s řadou lidí, mimo jiné i s Jiřím Stunou, a je tedy jedním z mnoha. Pokud v souvislosti s tím uvádíte, že spolu máme "dobré vztahy", pak říkám - ano, mám s ním dobré vztahy jako se spoustou dalších, pokud Vám jde jen o tohle. Nechápu ale, co to má společného s prohlášením o mlčenlivosti... Snad jen to, k čemu se vyjadřuji výše - diskutovat tak dlouho, až se z jasného problému stane naprostá bramboračka. A to se Vám v tomto případě buď s jistým záměrem anebo nevědomky podařilo, protože není na co navázat.
Obrázek uživatele Zdenek K
#3228 Zdenek K 4. Červen 2015 - 8:03
Břetislav Pinďák: Tak jste se nám tu, pane redaktore, opět vyznal z lásky k neobolševickým Pirátům a teď z vážnější jamky. Ti vaši slavní Piráti jsou populisté non plus ultra. Klasicky třeba jejich výkřiky o žalobách a právních rozborech, které se ozývají prakticky vždycky, když se jim něco nelíbí. Vizte jen jejich křik po volbách a následné stažení ocasu. Co se skladuje v Pentě lze zjistit dotazem na jejich vedení. Ostatně, již před rokem toho byly plné noviny. Žádné velké odhalení. Natáčení zastupitelstva? Ano, těch sedm lidí, co přenos hádajících se strejců sledují, to je teda terno :-D Navíc, starosta se jim sám omluvil, takže who care? No a to vaše otírání o Svobodný? Milí nemilí Svobodní dokázali protlačit zveřejňování podkladů k zastupiutelstvu, což je podle mýho daleko víc, než populistický kvikot Pirátů k věcem, který vlastně moc nikoho nezajímaj. že nemilují EU je fakt a žádný mediální cirkus, atd... Zkrátka a dobře, nemáte rád Svobodný, milujete Piráty a jejich levicovou politiku. OK, chápeme. Ale proč kvůli tomu píšete sáhodlouhý úvahy, to fakt nechápu.
Usmevny prispevek. :) Vykriky o zalobach a nasledne stazeni ocasu? Mohl by jste to rozepsat? Zatim jsme vse dotahli do konce, do ktereho jsme chteli ci mirime smerem, ktery jsme si vytycili. Informace z Penty mame ucelene, potvrzene z kompetentnich zdroju a verejnosti se dostali i informace, ktere spousta lidi nevedela. Diky "zakazanemu nataceni" jsme ziskali podporu mesta i pro prime prenosy z jednani(moje soukroma uvaha je, ze i toto napomohlo vedeni zmenit nazor na zverejnovani podkladu, ackoliv hlavni zasluhy patri Svobodnym). Snazime se na sve naklady zverejnovat informace, ktere mesto ze svych zdroju stahlo. Na onu "Mlcenlivost" jsme upozornili a s mestem komunikujeme, uvidime, jak to dopadne. Vzhledem k tomu, ze nas je zatim malo a jsme pracovne vytizeni, tak to nejde tak rychle. Kazdopadne radi privitame nove tvare. Tvare, ktere maji chut, cas a neni jim lhostejne co se ve meste deje a stejne tak jim nejsou cizi piratske myslenky. BTW Bohuzel razime smer dobrovolnicky, takze odmeny od nas necekejte. :)