Chrudimské noviny Když se mlátí prázdná sláma, vede to i k vandalismu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když se mlátí prázdná sláma, vede to i k vandalismu

Na dveře kostela sv. Michaela nasprejoval někdo kříž, který užívají satanisté. Viník je zatím neznámý a tato kulturní památka získala další nechtěnou "ozdobu". Hned vedle vchodu je přitom sprejem nastříkán pentagram, a to ani nemluvím o renesančních náhrobcích podél kostela, které jsou znesvěceny dalšími symboly. Inu, naplňuje se tu ono známé rčení, že prostředí vychovává. V tomto případě k vandalismu. Ale co s tím?

Katolická církev i město svádějí tento nelichotivý stav na nedostatek financí. Radnice vedle toho mudruje v parku s občany, jak jej zrevitalizovat, přestože záměr leží už několik let, ba několik volebních období na stole. Naposledy se tady na tohle téma besedovalo s občany v březnu a někteří si už kvůli tomu začínají městské úředníky dobírat, zda se konečně začnou věci v Michalském parku hýbat k lepšímu.

Zatím to ale celé připomíná spíše nekonečný příběh, než upřímnou snahu dát park i zdejší svatostánek do pořádku. Už proto, že se tu nacházejí stovky hrobů chrudimských občanů. Někteří zlí jazykové přirovnávají dokonce tyto neplodné besedy k permanentní volební agitce, během které se mlátí prázdná sláma. A snad i proto je tady beztrestně tolerován množící se vandalismus, který je vyjádřením neúcty k našim předkům, protože se z Michalského parku stala mezitím známá "zašívárna", kde na něco takového není vidět. A právě tento případ spolu s několika dalšími (viz trestuhodně neudržovaný morový sloup na Resselově náměstí) vyvolává oprávněné otazníky nad tím, zda přeci jen hodnotící komise nepochybyla, když propůjčila Chrudimi titul Historické město roku 2013 a zda vycházela z úplných podkladů. Nově nasprejovaný satanský kříž na dveřích kostela tyto pochyby jen umocnil.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3799 Zbyněk Kotúč 6. Říjen 2015 - 20:59
A jste si jisti, že ten kříž je dílem vandalů ?? :-). V jedné velice zajímavé knize je na straně 49 fotografie papeže z návštěvy Izraele v roce 2000. Zmiňovaný pán tam sedí na obrovské stolici (jakože křesle) s mohutným opěradlem, na kterém je vyfrézovaný velký satanský kříž ... Abych nebyl nařčen ze skryté reklamy, tak název knihy vám neprozradím :-). Snad jenom, že je od zahraničního autora. Nakonec, znáte to - kdo hledá, najde :-)).
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#3802 Jakub Valenta 7. Říjen 2015 - 7:25
Ten kříž může být samozřejmě také svatopetrský. Protože první papež, svatý Petr, byl ukřižován hlavou dolů. Pokud však na vrata kostela svatého Michaela archanděla nastříkali obrácený kříž milovníci a ctitelé svatého Petra, jsem já skvělým novinářem ;)
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3807 Zbyněk Kotúč 7. Říjen 2015 - 14:40
No mě by víc než načmáraný kříž na vratech kostela zajímal právě ten obrácený kříž na papežově křesle. Už jenom z toho důvodu, že v evangeliu podle Marka /8.33/ se píše: "On (Ježíš) se však obrátil, podíval se na učedníky a pokáral Petra: „Jdi mi z cesty, satane; tvé smýšlení není z Boha, ale z člověka!". Takže se logicky nabízí otázka, jakým že to křížem se vlastně papež prezentuje, nebo snad nee ?? (Ale chápu, že pro spoustu lidí to není podstatné, neboť nyní jsou na pořadu prioritní a opovrhované sporty a prachy na ně :-)).)
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#3809 Jakub Valenta 7. Říjen 2015 - 15:03
Však to píšu :) Je to kříž svatého Petra. I na tom křesle.
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3820 Zbyněk Kotúč 8. Říjen 2015 - 19:22
OK, nechme to být. Ještě bychom se mohli dostat k jádru pudla a mohlo by to začít jiskřit :-). Koneckonců Zahrádkův článek je o něčem jiném.