Chrudimské noviny Výsledky revitalizace lokality pod nádražím považuje vedení města jednoznačně za pozitivní

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Výsledky revitalizace lokality pod nádražím považuje vedení města jednoznačně za pozitivní

Chrudim - Závěrečný účet rekonstrukce lokality pod nádražím zní bezmála na částku 222 milionů korun. Většinu sice pokryla dotace, část však investovalo město ze svého. Zda se povedla, ukáže čas. Radnice nyní za projektem „integrovaný plán rozvoje města“ (IPRM) udělala tlustou čáru.

Pravděpodobně nejdiskutovanější úpravou v této lokalitě, se stala rekonstrukce ulice Čs. armády. Zde město nejprve neprozřetelně zveřejnilo projektovou dokumentaci, aby ji později na žádost jejího autora stáhlo z radničního webu. Tajnosti se dělaly především kolem počtu parkovacích míst, k jejichž významné redukci zde po skončení všech prací došlo. Rovněž kvalita odvedené práce zde nebyla kdovíjaká a již po několika týdnech si místní stěžovali především na vlnící se asfalt a cyklostezku bez konce a začátku.

Vedení města si však mnohamilionovou akci pochvaluje. „Projekt IPRM byl nejobsáhlejším projektem realizovaným městem Chrudim a dalšími subjekty, který přispěl k pozitivní změně v městském prostoru,“ říká starosta města Petr Řezníček (SNK – ED). Akce přitom probíhala od roku 2009 a týkala se celkem 21 dílčích projektů. V průběhu šesti let město provedlo osm akcí, z nichž vzešly rekonstrukce bytových domů a šest projektů na revitalizace veřejných prostranství. Vybudována byla dvě dětská hřiště, autobusová zastávka, rekonstrukcí prošlo parkoviště a prostranství před poliklinikou. Na Palackého třídě řídí provoz nové signalizační zařízení, revitalizována byla část veřejného osvětlení a také zeleň. Kompletní rekonstrukce se dotkla devíti bytových domů ve vlastnictví města. V těchto domech byla navíc vybudována nová otopná soustava napojená na horkovod. U dalších tří městských bytových domů pak rekonstrukcí prošly střechy, výměny se dočkala okna a dveře. Příspěvek ve formě dotací z Evropské unie využili i soukromí vlastníci sedmi bytových domů, kteří přikročili k zateplení obvodových plášťů budov, rekonstrukci výtahů či výměně oken a dveří. Rekonstrukcí tak bylo dotčeno 551 bytů, úspora spotřeby energie je na 39,8%, revitalizací prošlo celkem 38 343 m2 plochy.

Ostudu městu však i nadále dělá staré autobusové nádraží, které na svou rekonstrukci stále čeká. Nově by se také mělo budovat parkoviště nedaleko vlakového nádraží. Jako prohru radnice v jednání se soukromníky pak vidí odborníci především postupnou demolici historických budov továrny Evona, přestože se jednalo o unikátní prostory, jež mohly být využity k výstavbě takzvaných „brownfieldů“.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#4727 Jokl 20. Duben 2016 - 11:40
Až se jednou budeme ptát, proč nelze v Chrudimi najít volné parkovací místo, vzpomeňme na současné vedení města. Bez skrupulí se chlubí paskvilem a spoléhají, že jednou bude zapomenuto, kdo se o to postaral.
Obrázek uživatele kwaj
#4728 kwaj 21. Duben 2016 - 8:19
Rekonstrukce bytovych domu a kvalita odvedene prace to je kapitola sama pro sebe. Vnitrni stuk natazeny na puvodni malby, lino polozene na puvodni drevene podlahy, elektroinstalace casto napojeni med vs hlinik. Dopravni znaceni v ulicich Premysla Otakara a Revolucni. O zbytku ani nemluve. Rekl bych, ze zde selhal stavebni dozor, ostatne jako u kazde mestske zakakzky.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#4730 Tomáš Velendorf 22. Duben 2016 - 9:13
Jokl: Až se jednou budeme ptát, proč nelze v Chrudimi najít volné parkovací místo, vzpomeňme na současné vedení města. Bez skrupulí se chlubí paskvilem a spoléhají, že jednou bude zapomenuto, kdo se o to postaral.
A neměli by jsme se zeptat spíš sami sebe? Zda opravdu potřebujeme mít v rodině jedno, dvě, nebo dokonce tři a více aut?:)