Chrudimské noviny Zbrojařský magnát Strnad: od obchodu se šrotem až po záchranu Tatry a Avie

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zbrojařský magnát Strnad: od obchodu se šrotem až po záchranu Tatry a Avie

Hospodářské noviny - Zbrojní průmysl má v Česku jasnou jedničku. Jmenuje se Jaroslav Strnad a kupuje, co mu pod ruku přijde. Jeho skupina Czechoslovak Group se vyskytuje téměř v každé velké státní zakázce pro armádu. Investuje ale i do dalších oborů – minulý týden mu tak do sbírky přibyla vedle Tatry další automobilka – firma Avia.

Ještě před několika lety přitom o Jaroslavu Strnadovi téměř nikdo nevěděl. Pokud se hovořilo o vlivném zbrojaři, bylo to vždy maximálně o Richardu Hávovi a Omnipolu, pro kterého Strnadova firma Excalibur často dodávala. Nyní už se svým obratem 12,3 miliardy korun skupina Czechoslovak Group firmu Omnipol násobně převyšuje.
Strnad, vzděláním vyučený strojař z Chrudimi, začínal v 90. letech jako obchodník s kovovým šrotem. Jak se starých zařízení a strojů zbavovalo čím dál více fabrik, jeho firma rostla. A postupně se dostala i k prvním obchodům s českou armádou, od které začal odebírat starou vojenskou techniku.

Kontroverzní podnikatel

Dnes ho právě odebírání vysloužilého materiálu od armád z celé Evropy stále dobře živí. Kromě té české nakupoval ve Švédsku, v Maďarsku a dalších. Částečně se změnila jen strategie – namísto prodeje na šrot či náhradní díly nyní jeho firmy starou techniku opraví a prodají dál.
Takto například loni oznámil Excalibur dvě objednávky za celkem 3,5 miliardy korun – část do Iráku na boj s Islámským státem a část do Nigérie, pro změnu na boj s extremisty z Boko Haram. Šlo o modernizované tanky T-72, obrněné transportéry BVP i ruční zbraně.

a

Kvůli odkupům armádních materiálů ale přišly i dvě kauzy, kvůli kterým se k Strnadovu jménu začíná občas připojovat sousloví „kontroverzní podnikatel“. První z nich je uskladnění 500 nelegálních nášlapných min ve Vrběticích. Ty Excalibur a jeho dceřiná společnost Real Trade koupily v balíku od maďarské armády. Zbrojaři sice tvrdí, že se jedná o jiný, povolený typ min, přesto již bylo pět manažerů ze skupiny obviněných.
A loni na jaře se do hledáčku policie skupina dostala i kvůli prodeji nepotřebného majetku české armády Excaliburu v letech 2009 až 2013. V sídle firmy tehdy dokonce zasahovali vyšetřovatelé.

Nový brand

Czechoslovak Group jako taková vznikla až letos v lednu přejmenováním z Excalibur Group. Sdružuje všechny Strnadovy firmy a nový název má evokovat návaznost na tradiční lokální zbrojní průmysl. V čele představenstva stojí 23letý Strnadův syn Michal.
Do skupiny patří hlavní firma Excalibur Army, výrobce kontejnerů Karbox, slovenská MSM Group, která vyrábí vše od munice po vojenská vozidla. Na Slovensku Strnad nedávno koupil i Dubnický metalurgický kombinát, výrobce komponentů pro železniční průmysl, který zároveň umí odlévat poměrně unikátní hlavně pro těžká děla.
S podnikatelem Alexejem Beljajevem, který bývá často označován jako „ruská spojka“ pro střední Evropu, Strnad ovládá také výrobce kolejových brzd Dako-CZ. Tato firma byla v letech 2013 a 2014 největším sponzorem Strany práv občanů, dříve tzv. Zemanovců.



Mimo čistou zbrojařinu stojí investice do výrobců nákladních aut. Strnad ve spojení s Reném Materou před třemi lety v konkurzu ovládl kopřivnickou Tatru, která jim velmi slušně vydělává. Jen 390milionový zisk za rok 2015 jim zaplatil celou investici do Tatry. A minulý týden přidal Avii.
Právě Tatra a její podvozky mají přitom velkou budoucnost. Montuje se na ně několik typů houfnic či obrněných vozů. Vláda například zvažuje koupi 36 francouzských obrněnců Titus, které jezdí na podvozku Tatra 6x6. Ministerstvo obrany počítá s investicí zhruba 2,2 miliardy korun.
Navíc vznikla Tatra Defence Vehicle, která začne v kopřivnickém areálu vyrábět obrněnce Pandur, na něž má smlouvu s americkou General Dynamics. Zatím mají objednávku na 20 velitelsko-štábních vozů za 1,3 miliardy.
Letos v únoru se navíc Strnadovi podařilo skoupením pohledávek ovládnout zkrachovalou mošnovskou opravnu letadel Job Air. Na této akci opět spolupracoval s již zmiňovaným Beljajevem.

Petr Lukáč

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#4743 Jokl 25. Duben 2016 - 17:56
Vyučený strojař, prodejce šrotu, největší obchodník se zbraněmi v republice. Největší sponzor Zemanovců, partner "ruské spojky" Beljajeva. V čele představenstva firmy s dvanáctimiliardovým obratem stojí 23letý Strnadův syn Michal ... Nějak se mi udělalo slabo u žaludku.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#4744 Tomáš Velendorf 25. Duben 2016 - 21:23
Jokl: Vyučený strojař, prodejce šrotu, největší obchodník se zbraněmi v republice. Největší sponzor Zemanovců, partner "ruské spojky" Beljajeva. V čele představenstva firmy s dvanáctimiliardovým obratem stojí 23letý Strnadův syn Michal ... Nějak se mi udělalo slabo u žaludku.
Copak? Potřebujete se napít? Vodu? Vodku? :)