Chrudimské noviny Kompletní kandidátka Svobodných a Soukromníků je na světě

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Kompletní kandidátka Svobodných a Soukromníků je na světě

Chrudim - Po Koalici pro Pardubický kraj, představili své kandidáty do krajských voleb také Svobodní, kteří se tentokrát „spolčili“ se Stranou soukromníků. Na prvních místech kandidátky lze najít „staré známé“ Chrudimáky a sice Josefa Kálese mladšího s Petrem Lichtenbergem.

Na šestém místě společné kandidátky „dýchá“ na záda třetímu Lichtenbergovi Josef Lebduška (Svobodní). Další obyvatele druhého největšího města Pardubického kraje však lze spočítat na prstech jedné ruky nešikovného truhláře.

Svobodní společně se Soukromníky zahájili předvolební kampaň pěkně zostra a nikoho nenechávají na pochybách, že současný model vládnutí kraji, jenž byl nastaven sociálními demokraty, není jejich „šálkem čaje“. Nejvýraznějším kritikem krajského plýtvání penězi a potenciálem, je samozřejmě asistent europoslance Petra Macha (Svobodní) a zastupitel Města Chrudim Josef Káles. Ten si vzal na mušku Bilanční noviny, které přistály ve schránkách obyvatel Pardubického kraje v minulých dnech. Do schránky mi a asi všem občanům Pardubického kraje přišly takzvané bilanční noviny Pardubického kraje za období 2012 – 2016, ve kterých se píše, jak politici makali a plnili sliby. Zasmál bych se tomu, kdybych však neviděl, že je to celé placeno z veřejných peněz. Politici si tak zase dělají kampaň z našich peněz – je to dle mého názoru nestoudná drzost,“ říká Káles, přestože on sám pobírá za funkci asistenta europoslance také peníze, jež tvoří odvody všech obyvatel Evropské unie. Samotné financování Strany svobodných občanů se sice částečně děje z darů příznivců, ale náklady spojené s předvolební kampaní tyto rozhodně nepokryjí. Svobodní společně se Soukromníky zaplatí za svou předvolební prezentaci zhruba 30 milionů korun, z nichž většinu hradí právě Soukromíci. Mezi jejich největší podporovatele patří senátor a majitel hazardní skupiny Synot Ivo Valenta. Po volbách do Evropského parlamentu však Svobodní inkasovali necelých devět set tisíc korun jako státní příspěvek. Zcela z příspěvků dobrodinců a sympatizantů tak Svobodní kampaň také nefinancují.

Za předvolební noviny jsme všichni zaplatili přes dvě stě tisíc korun. Pokud si chtějí politici dělat předvolební kampaně, ať si je zaplatí z peněz svých podporovatelů. Je nestydatou drzostí zneužívat přístup k veřejným penězům a dělat si za ně předvolební kampaně. Zachovejme férovou volební soutěž. Nesnižujme se k takovým praktikám. Navíc je třeba si uvědomit, že stát každý rok přispívá stranám až jednu miliardu korun ročně na jejich činnost a mandáty. Proč tedy bilanční noviny politici nezaplatí z těchto příspěvků?“ zlobí se Káles na krajské politiky. Odkud se tyto příspěvky stranám berou? Samozřejmě opět ze státního rozpočtu, jenž je tvořen daňovými odvody všech obyvatel České republiky. Jinými slovy – lidé za své peníze platí předvolební prezentaci i takovým stranám, s jejichž volebním programem rozhodně nesouhlasí.

Sami Svobodní jsou proslavenými kritiky dotací, subvencí a pobídek, jež prý kroutí trh. Jako v případě europoslance Macha, jenž je sice jedním z kritiků Evropské unie, ale za své účinkování v Evropském parlamentu si, stejně jako Káles, nechává platit, tak i zde si kapři svůj rybník nevypustí. Některé peníze od státu jsou zkrátka v pořádku. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele mpscz
#4925 mpscz 25. Červenec 2016 - 8:46
Takže podle pana Valenty se EU nesmí kritizovat a když už tak jedině zadarmo. Zajímavé.
Obrázek uživatele karel1
#4929 karel1 26. Červenec 2016 - 19:38
Zase se rozjíždí politická žumpa.