Chrudimské noviny Kde vznikne Sýkorova ulice?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Kde vznikne Sýkorova ulice?

Chrudim – Vybírat jména nových ulic není záležitostí příliš obtížnou. Obvykle se přihlédne k ustálenému místnímu názvu, nebo sáhne do kronik a vytáhne jméno dávno zapomenuté lokální osobnosti. Rada města se však na podnět historické a letopisecké komise bude zabývat návrhem opačným.

Městu se totiž ozval Čechokanaďan Oskar Sýkora, jenž navrhl, aby se některá z nových ulic ve městě jmenovala podle jeho dědečka, profesora Oldřicha Sýkory. Toto jméno asi mnohým Chrudimákům nic moc neřekne a přece stačí zmínit „Kotěrova vila“ a jsou doma. Kotěrova vila byla postavena na místě starého domu, který zde stál prokazatelně již v roce 1780. V roce 1903 dům koupilo město a nechalo ho zbořit. V roce 1906 získal pozemek Oldřich Sýkora a postavil zde secesní vilu. Její autorství není úplně jasné, dlouhé roky se uvádělo, že vznikla podle návrhu Jana Kotěry, přítele Sýkorových. V současnosti je spíše jako autor uváděn Kotěrův žák Jan Šachl. Stavba byla zahájena 23. srpna 1906 a dokončena 5. srpna 1907,“ uvádí k historii domu Wikipedie.

Oldřich Sýkora na dobové fotografii.  Reprofoto: Chrudimské noviny

Oldřich Sýkora byl středoškolským pedagogem a dlouholetým profesorem místní obchodní akademie. Napsal také celou řadu publikací. Jeho syn JUDr. Oskar Sýkora pak advokátem a účastníkem domácího odboje, za nějž ho Francouzi vyznamenali válečným křížem. Po únoru 1948 odešel do exilu. Právě syn Oskara Sýkory, jenž nese jméno svého otce, teď kontaktoval město se svou prosbou.

Dům důvěrně známý všem obyvatelům města. Reprofoto: Chrudimské noviny

Členové historické a letopisecké komise by nejvíce ocenili, kdyby se jako „Sýkorova“ jmenovala ulice vedoucí kolem zmiňovaného domu. Ta však již nese jméno skladatele Zdeňka Fibicha. Ideální se proto jeví zahrnout Sýkorovu ulici do seznamu návrhů, jež přicházejí v úvahu v budoucnosti.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele rodacka
#5209 rodacka 16. Listopad 2016 - 12:31
Určitě bych taky byla pro,aby se "Sýkorova ulice"zahrnula do seznamu budoucích návrhů,je mnoho ulic,které jsou ještě dnes poplatné minulému režimu,Fibichovka je připsána českému Fibichovi,o kterém tedy široká česká veřejnost taky asi moc neví....