Chrudimské noviny Obchodní akademie slaví 135. výročí založení velkolepě

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Obchodní akademie slaví 135. výročí založení velkolepě

Chrudim – Místní obchodní akademie má za sebou dlouhou a bohatou historii. Právě tuto minulost a samozřejmě též neméně slavnou současnost si chtějí o nadcházejícím víkendu připomenout jak zaměstnanci školy, tak její studenti. Připraveny jsou dny otevřených dveří.

První česká obchodní akademie vznikla v sedmdesátých letech 19. století v Praze, chrudimská ji následovala v roce 1882. První školní rok byl zahájen 16. listopadu 1882 v budově číslo popisné 57/I na Školním náměstí. Zde již fungovala odborná škola pro zpracování dřeva. Teprve v roce 1893 se škola přestěhovala do nové budovy na Tyršově náměstí, kde sídlí dodnes.

Oslavy založení školy známé i silným „patriotismem“ absolventů, startují již v pátek 20. října. Od jedné hodiny je budova otevřena pro veřejnost, ve čtvrt na dvě dojde ke slavnostnímu zahájení a přednášce o historii vzdělávacího ústavu. Pokračovat má den otevřených dveří v sobotu 21. října a připraven je opravdu bohatý program. Jeho podrobný rozpis obsahují přílohy pod textem.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele CML
#6022 CML 17. Říjen 2017 - 22:27
Dobrý den, dovolím si Vás trochu poupravit, aby se popř. dále nešířila mylná historie. Vaše znění: „První školní rok byl zahájen 16. listopadu 1882 v budově číslo popisné 57/I na Školním náměstí. Zde již fungovala odborná škola pro zpracování dřeva." Budova čp. 57/I není na Školním náměstí, ale v Komenského ulici. Jedná se o tzv. Starou školu. Sem chodil do školy i malý Pepík Ressel, který později zbavil svět vesel. Stará škola poskytovala v minulosti azyl mnoha vzdělávacím ústavům, mj. právě i obchodní akademii (první rok). V roce 1989 byl v čp. 57/I zřízen dům s pečovatelskou službou, od r. 2017 zde sídlí komunitní dům. Odborná škola pro zpracování dřeva od roku 1882 působila v úplně jiné budově a to v čp. 238/II, později známé jako Šedivka. Tato školní budova se na rozdíl od Staré školy na Školním náměstí nachází. Menší spojitost „Šedivky"s OA sice existuje, ale to bych zde ani nezmiňoval, protože to není zas tak podstatné. Ještě před otevřením OA se jen uvažovalo o přičlenění k této průmyslové škole. Nakonec to dopadlo zcela jinak. Ale dost omáčky, Vaše znění bych jen mírně poupravil a napsal bych to v tomto smyslu. „První školní rok byl zahájen 16. 11. 1882 v budově čp. 57/I v Komenského ulici (tzv. Stará škola, dnes komunitní dům), následujícího roku byla škola přemístěna na 10 let do prostor Občanské záložny na hlavním náměstí čp. 77/I (nová radnice). Teprve o prázdninách roku 1893 se škola stěhovala do nové budovy na Tyršově (tč. Michalském) náměstí čp. 250/II, ve které sídlí dosud."
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#6026 Jakub Valenta 18. Říjen 2017 - 9:40
Díky za korekci, leč, čerpal jsem z knihy Chrudim, vlastivědná encyklopedie. Své případné výtky proto směřujte k autorům této publikace ;)