Chrudimské noviny Další dohoda o využití areálu bývalého letního kina je na světě

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Další dohoda o využití areálu bývalého letního kina je na světě

Chrudim – Volební rok se ve městě začíná dostávat do obrátek. Po návrhu Svobodných, aby město znovu zauvažovalo o zřízení on-line přenosů ze zastupitelstva a tradičním Michalském parku, nastal čas pro areál bývalého letního kina. „Narodila“ se proto další z mnoha dohod. Tentokrát by prý měla být finální.

Historie tahanic o letní kino je dlouhá a trnitá. Lemují ji dílčí úspěchy a sliby šéfa spolku, jenž o tuto lokalitu pečuje, pořádá v ní „kulturní“ akce. Machr je totiž alespoň formálně dirigován Richardem Herbstem (ANO 2011), který si na tomto tématu stačil vytvořit i politickou kariéru a dostat se do městského zastupitelstva. Právě „herbstovcům“ radnice nyní opět ustoupila a kývla na další jejich podmínky.

Návrh Richarda Herbsta na rekonstrukci areálu letního kina z roku 2012. Reprofoto: Chrudimské noviny

Není proto divu, že „triumfem“ opilí příznivci „leťáku“ začínají vystrkovat růžky a hledat viníky dlouhotrvající diskuse o budoucnost areálu. Nedávné spory jsou zapomenuty. Zpráva, která měla přijít před třiceti lety, neb tak dlouho jsme byli voděni za nos odpůrci Leťáku. Bylo by dobré vědět, kdo si ho nepřál. Kdo byl proti. Kdo byl pro, víme. Jsme voliči, jsme obyvatelé tohoto města,“ píše třeba malíř Ivan Baborák v reakci na nejnovější informace.

Přesto může se svým názorem zůstat osamocen. Příznivci letního kina v průběhu posledního veřejného projednávání ukázali, že jsou poměrně nesourodá skupina, která absolutně nerespektuje svého „vůdce“ Richarda Herbsta. Moc rádi také mění své názory. Prubířským kamenem schválené koncepce může opět být její veřejná prezentace.

Upravený Herbstův návrh z roku 2013. Za povšimnutí stojí počet a umístění parkovacích míst.  Foto: archiv Chrudimských novin

Co tedy za Muzeem zůstane a co naopak zmizí?

Pracovní skupina se shodla, že dopracováním projektu na základě dalšího zpřesněného zadání by měl být pověřen architekt Václav Škarda.

Koncept letního kina:

- stávající promítací stěna zůstane zachována;

- zůstane zachováno pevné jeviště, které bude nutno vybudovat znovu;

- jeviště musí být s okolní plochou lépe propojeno;

- zůstane zachováno sesvahované hlediště s kapacitou 300–500 stálých míst k sezení, oproti dnešnímu stavu by měly být zpět přidány cca dvě řady laviček;

- bude vybudována nová patrová (pocitově subtilní) stavba, která bude zahrnovat promítací místnost a WC, místnost na občerstvení a sklad (ve spodním podlaží).

Koncept parku:

- musí být zachována okružní cesta parkem (rozhodně přírodního charakteru, ne asfalt);

- měly by být řešeny přístupy k vodě (k řece i náhonu);

- je nutné zachovat maximum stávající vzrostlé zeleně, optimální je přidání nové výsadby vysokokmenných stromů;

- prostor rohu poloostrova za promítací stěnou musí být připraven k využití pro veřejnost.

Koncept nádvoří:

- nádvoří zůstane jako „vydlážděná“ zpevněná plocha, určitě zůstane zachován rozsah dláždění v území mezi náhonem a řekou, rozsah směrem k letnímu kinu (velikost bude maximálně v rozsahu posledního návrhu architekta Škardy, navrhovaná zpevněná plocha se může zmenšit);

- počet stálých parkovacích míst bude oproti původním požadavkům výrazně snížen (nutné zachovat minimálně pro služební vozy Chrudimské besedy, Regionálního muzea, obsluhu a navážení, atd.); parkování bude určitě řešeno v prostoru kolmo k řece Chrudimce;

- nádvoří nebude rozhodně k dispozici pro veřejné parkování, ze strany od Lázeňské ulice bude následně (i v dalších stupních projektu) navrženo a řešeno technickou zábranou (závora, „špunt“).

K dalšímu postupu přípravy a realizace projektu pracovní skupina doporučuje následující:

- projektově je nutné zpracovávat celý řešený prostor jako celek;

- investičně je nutno řešit nejdříve (nebude-li možnost řešit celý prostor jako celek) v I. etapě prostor Letního kina (včetně souvisejících návazností), ve II. etapě následně prostor zbývajících částí parku a nádvoří

Pracovní skupina se dále shodla na tom, že by její činnost měla pokračovat při dalším projednávání a připomínkování dalších stupňů projektu.

 

Kompletní zápis z jednání této skupiny obsahuje příloha pod textem.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele koala
#6398 koala 12. Duben 2018 - 13:33
Z těch Baborákových vět "Bylo by dobré vědět, kdo si ho nepřál. Kdo byl proti. Kdo byl pro, víme! " mě úplně zamrazilo. Jako by se vrátila padesátá léta, kdy dělníci z Transporty odsuzovali kulaky a nepřátele národa. Nakonec z transporťáckého dělnického stavu této fabriky Baborák pochází, tak se není co divit.
Obrázek uživatele emik
#6404 emik 13. Duben 2018 - 7:53
Pane Valento, i váš postoj je podle několika příznaků v článku jasný. Mimochodem: vždycky se někdo v něčem angažuje nebo je v pozadí. Proto se o tom člověku ví a proto se někam cpe a proto ho lidé volí. Za dob OF se také angažovali lidé, které potom lúza a kariéristi otrávili, tak toho nechali.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#6417 Jakub Valenta 16. Duben 2018 - 8:07
emik: Pane Valento, i váš postoj je podle několika příznaků v článku jasný. Mimochodem: vždycky se někdo v něčem angažuje nebo je v pozadí. Proto se o tom člověku ví a proto se někam cpe a proto ho lidé volí. Za dob OF se také angažovali lidé, které potom lúza a kariéristi otrávili, tak toho nechali.
Samozřejmě, můj názor je docela jasný - stačí si rozkliknout jeden z odkazů v textu a narazíte na můj nedávný postřeh k tématu ;)