Chrudimské noviny Sedimenty z náhonu u Parku Střelnice jsou potenciálně nebezpečné

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Sedimenty z náhonu u Parku Střelnice jsou potenciálně nebezpečné

Chrudim/Lukavice – Zajímavý vývoj nastal v kauze bahna odváženého z chrudimského náhonu u Parku Střelnice do centra Lukavice. Poté, co Chrudimské noviny informovaly o tomto bezprecedentním postupu, mělo dojít k zastavení navážení potenciálně nebezpečného materiálu.

Ještě před rokem chrudimská radnice tvrdila, že hlavním důvodem k odtěžení sedimentu v náhonu, je eliminace potenciálních rizik.Předmětem projektu je především eliminace sedimentace jemných bahnitých částic a zajištění migrační prostupnosti příčných objektů na hlavní větvi náhonu, včetně spojovacího koryta a navazujícího území. Dojde tak ke zlepšení životního prostředí v parku na Střelnici a k odstranění potenciálních rizik, která vyplývají z množství usazeného sedimentu s obsahem nebezpečných látek,“ stojí v tiskové zprávě vydané městem.

Přesto po roce tento odtěžený sediment končí v centru obce Lukavice, odkud, paradoxně, odjíždějí nákladní auta s hlínou kontaminovanou historickou chemickou výrobou. Dle projektové dokumentace mají být odpady různého původu odtěžené z náhonu odvezeny na řízenou skládku. Nachází se snad taková v centru Lukavice?

Podle vedoucího Odboru životního prostředí MěÚ Chrudim Iva Rychnovského se věc má tak, že firma Ekomonitor na základě souhlasu vedení Obce Lukavice a chrudimského odboru životního prostředí zřídila v prostoru, odkud je těžena kontaminovaná zemina, dočasnou mezideponii odtěženého „sajrajtu“ z náhonu u Parku Střelnice. Poté, co se bahno odvodní, dojde k odebrání vzorků. Teprve v tomto okamžiku bude rozhodnuto, co s ním dál. Jaká „překvapení“ s bahnitou vodou odtékají, nikdo již nezmiňuje.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele martin66
#8289 martin66 22. Únor 2019 - 15:14
Až se bahno odvodní? Tzn. až voda odteče a spodem se opět dostane do Lukavického potoka a tudíž do Chrudimky? Myslel jsem že smyslem rekultivace haldy je odtěžení hlušiny, která právě kontaminuje spodní vodu... viz. projekt: … v zájmové lokalitě v prostoru mezi hornickou haldou a řekou Chrudimkou v ose Lukavického potoka, vyplývají následující základní negativní skutečnosti: - Ohrožené jsou zejména povrchové toky a kolektor podzemní vody, přiléhající k toku Lukavického potoka. - Hlavním ohniskem znečištění je nedotěžená a hydrotechnicky nezajištěná halda. ted je ta provizorni skládka hydrotechnicky zajištěna na to odvodnění???