Chrudimské noviny Tajemství zastávky na Podhůře odhaleno. Architektův syn chystá knihu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Tajemství zastávky na Podhůře odhaleno. Architektův syn chystá knihu

Chrudim/Podhůra – Jen pár dnů po naší iniciativě najít autora jedinečné funkcionalistické zastávky, které by jinak nejspíš brzy hrozil zánik, protože se o ni dlouhá léta nikdo nezajímal, a do které se posléze zapojili po našem dotazu také památkáři, se ozval člověk, který věděl víc než ostatní. My jsme oslovili nyní přímo syna architekta, Cyrila Luhana mladšího.

Fotografie z archivu Cyrila Luhana mladšího. Zdroj: Postbellum 

O autorovi nevěděli ani památkáři

Město vyznamenalo Cyrila Luhana staršího in memoriam oceněním Osobnost města Chrudim v roce 2018. Po vydání článku o zastávce na Podhůře v Chrudimských novinách se do té doby všeobecně neznámé informace o autorství zastávky dostaly i k památkářům z Územního odborného pracoviště v Pardubicích, kterým do té chvíle tyto informace v památkovém katalogu scházely.

Protože s věcí obeznámený člověk na výzvu Chrudimských novin, které to celé iniciovaly, bohužel ani po měsíci nezareagoval, nebudeme jej tedy jmenovat. Ale aby našim čtenářům neuniklo, kdo je znovuobjeveným významným autorem zmíněné zastávky, využíváme nových informací, dostupných už i v aktualizovaném památkovém katalogu, a našich kontaktů a přidáváme pár souvislostí k dobru navíc, po té, co se nám podařilo oslovit přímo architektova syna, Cyrila Luhana mladšího.

Zášť některých spolupracovníků se mu podepsala na zdraví

Autorem zastávky na Podhůře byl významný chrudimský architekt a stavitel Cyril Luhan (1904–1973), který v Chrudimi vystavěl více než sto obytných a úředních budov a jehož syn Cyril (*1929) se věnoval dopravnímu inženýrství.

Soukromý podnik architekta Cyrila Luhana staršího byl po komunistickém převratu znárodněn mezi prvními. Jeho syn uvedl v rozhovoru pro Paměť národa v roce 2016: „Šlo ale o obyčejnou krádež. Mohl sice v nějaké formě dělat stále svou práci, jen byl mnohem hůře placen a stále ho ponižovali, že je bývalý kapitalista a vykořisťovatel. Otec to velmi špatně nesl.“ A dnes pro Chrudimské noviny znovu potvrdil: Je to skutečnost a ta záštiplná nevůle zkrátila mému tátovi život.“

Kde je těch 400 piv, 200 buchet, 66 bochníků chleba a tisíc cigaret?

Funkcionalistickou zastávku vyprojektoval Cyril Luhan starší v rámci takzvané Akce Z někdy před rokem 1961. K dalším jeho architektonickým dílům patří mimojiné dnešní sídlo Hotelové školy Bohemia nebo budova městského úřadu: „Tehdy se to stavělo pro tehdejší finanční ředitelství,“ doplňuje Cyril Luhan,  dále budova okresního soudu, Husův sbor církve československé husitské a mnohé další výstavní stavby i rodinné domy: „I činžáky, které jsou v tom bloku pod nádražím, to celé postavil táta, Čs. armády, Přemysla Otakara Druhého, Revoluční a Rooseveltovu,“ vyjmenovává Cyril Luhan namátkou stavby z let 1932–1938: „Poslední dva vzhlížejí k tomu autobusovému nádraží. Po slavnostní glauše těchto domů konané 13. května 1939, které se účastnilo 60 osob, si stavitel Jirka zapsal: ‚Kde je těch 400 piv, 200 buchet, 66 bochníků chleba a tisíc cigaret?‘“ – přiblížil okolnosti dostavby Cyril Luhan mladší. Jeho otec prý do každého okna nových domů obstaral i truhlík kvetoucích pelargonií.

Letos se Cyril Luhan mladší chystá vydat knihu

„Pracuji už pět let na publikaci, takové technické hospodařské studii o výstavbě chrudimských domů, nejsou to domy jen mého tatínka, ale všechny domy, co se postavily do znárodnění v roce 1948,“ řekl dnes pro Chrudimské noviny architektův syn, stavební inženýr Cyril Luhan mladší (92). „Už jsem o tom informoval starostu pana Pilného a počítám při vydávání knihy s podporou města,“ doplnil. Jeho oblíbenou budovou v Chrudimi je dům číslo 580 naproti bývalé tkalcovně, na rohu ulice Dr. Peška a Obce Ležáků, a pak ještě jedna stavba, dům číslo 572:  „Kdyby měl někdo fotografie původní podoby toho domu číslo 572, ať se mi ozve,“ říká Cyril Luhan. Bohužel prý jeden z nových majitelů domu nastavil ještě jedno patro: „A tím tu původní pěknou stavbu architektonicky pokazil. Marně sháním fotografie ještě před tou přestavbou, kdyby je někdo měl a ozval by se, byl bych mu moc vděčný.“

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#9876 Bleeer 14. Březen 2021 - 22:08
Kdo projektoval tuto zastávku opravdu není žádné tajemství, kdo se o architekturu Chrudimi zajímá, to musí vědět. Architekta Luhana v Chrudimi připomíná celá řada staveb od obytné čtvrti pod nádražím, přes nedaleký kostel až po budovu někdejšího Okresního úřadu. O osobnosti architekta Cyrila Luhana psaly dříve i Chrudimské vlastivědné listy a jeho jméno není neznámé ani hráčům Geocachingu - pojednává o něm cache s označením GC2MHBJ
Obrázek uživatele karel1
#9877 karel1 15. Březen 2021 - 20:34
Když vidí co se tady dnes buduje musí se v hrobě obracet.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#9878 Chrudim Ák 17. Březen 2021 - 9:25
karel1: Když vidí co se tady dnes buduje musí se v hrobě obracet.
Můžete být přesnější, Karle?
Obrázek uživatele karel1
#9880 karel1 21. Březen 2021 - 20:54
Vy nechodíte po městě? Jo je covid tak ne.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#9888 Chrudim Ák 24. Březen 2021 - 14:48
karel1: Vy nechodíte po městě? Jo je covid tak ne.
Ale chodím, a Vy můžete také :) Zajímalo mě jaké konkrétní stavby máte na mysli.