Chrudimské noviny Odnese nelegální billboardy až čert, nebo je dříve sundají silničáři? Víme, co na to občané

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Odnese nelegální billboardy až čert, nebo je dříve sundají silničáři? Víme, co na to občané

Chrudim/Pardubice – Odnese nelegální billboardy dříve vítr, čert, nebo je sundají silničáři? Některým místním už nad tím zůstává rozum stát. Stále se opakující koloběh nebere konce napříč republikou. Ohrožení jsou ale chodci i řidiči. Nechají to občané být, nebo si zvolí při podzimních volbách zástupce, kteří budou opravdu hájit jejich zájmy? Kdo projíždí Chrudimí a zároveň sleduje kauzu nelegálních billboardů umístěných na pozemcích Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), nestačí se divit. Na reklamních plochách sice už nikdo delší dobu neinzeruje, billboardy tu ale nemizí. Odpovědní politici omlouvají svůj přístup tím, že je to celorepublikový problém, nebo se snaží řešení oddálit tím, že je to na cizích pozemcích. Co na to občané a ŘSD?

Třeba Chrudimák Michal Tereska a jeho okruh známých by viděli rádi řešení v dodržování městské vyhlášky o pořádku a veřejném prostranství, ta je ale na tyto nelegální billboardy, alespoň podle postupu místních politiků, nejspíš krátká. To ale komentuje i Michal Tereska:  „V bodě vyhlášky veřejné komunikace jsou zmíněny i komunikace, které nejsou v majetku města - je to veřejný prostor a tedy pokud je to nelegální, bez souhlasu vlastníka či vydaného povolení, porušuje to vyhlášku. A město by mělo konat." Jeho slova potvrzuje i web Ministerstva dopravy, kde se dočtete: „Místní komunikace a veřejně přístupné účelové komunikace jsou předmětem pasportů jednotlivých obcí.“ Občané Chrudimi prozatím nezačali s řešením v podobě iniciativy Přidej se a strhni to, i když někteří říkají, že jednoduchým řešením těchto billboardů bude jednoduše flexa.

Michal Tereska po vydání našeho článku z 25. května už na začátku června reagoval: „Reklama, která nemá povolení, hyzdí celou republiku, nikde nebyla projednávána, a dokonce i v některých případech je na hraně obecního ohrožení.“ Od té doby se viditelně nic nezměnilo, stačí se podívat před přechod u Kauflandu nebo k železničnímu přejezdu: „My se ptáme – kdy se začne něco dít, kdy někdo najde ‚koule‘ s tím něco udělat?“

Jsou pravidla k tomu, aby se obcházela?

Rychlost řešení bude nejspíš pravděpodobně spočívat v obvolávání policie, aby přijela na místo a přestupek zadokumentovala. Ředitelství silnic a dálnic nelegálnost potvrdilo, ale víc samo udělat nemůže. První radikální krok a trestní oznámení, směřované ale na místostarostu Pavla Štěpánka (Piráti), totiž následně vedlo k tomu, že dosud billboardy, sice na pozemcích ŘSD, ve městě Chrudim stále stojí a dál zatím nic. Budou muset občané převzít iniciativu do vlastních rukou, než nebezpečné billboardy opět vzlétnou a něco se stane? Podle vyjádření tiskové mluvčí ŘSD Niny Ledvinové jsou billboardy nelegální, ale zároveň také dodala, že ŘSD nemůže odstraňovat reklamní zařízení samovolně. „Musí se držet zákona č. 13/1997 (§ 25 nebo § 31). ŘSD tedy eviduje veškerá pravděpodobná nelegální reklamní zařízení a informace o nich zasílá na příslušný Silniční správní úřad. Příslušný Silniční správní úřad následně prověřuje legálnost reklamního zařízení, zjišťuje vlastníka a vyzývá ho k odstranění. Vlastníci reklamních zařízení se ovšem odstraňování brání všemi možnými prostředky, jako je například skrytí informace o vlastníkovi, nereagování na výzvy, přesouvání zařízení, obnovování zařízení, žaloby a tak dále," vyjmenovala Nina Ledvinová a neopomenula zmínit i již známý postup s následným posunutím o pár metrů dál:  „ŘSD jej tedy opět zaeviduje jako nové zařízení, protože se musí rozjet nový proces – evidence, předání na Silniční správní úřad, po kterém následuje nové řízení. A toto se neustále opakuje." 

Volby se nezadržitelně blíží, postoj politiků je ale výmluvný

Problém nelegálních billboardů na pozemcích Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se objevuje opakovaně napříč republikou, a podle umístění u dálnice nebo třídy silnice je řeší buď Ministerstvo dopravy, nebo krajský (u silnic 1. třídy) či obecní úřad (u ostatních). Silničáři nelegální billboardy čas od času opravdu odstraňují, ale vždy až po určité době, nemají dostatek kapacit. Potom se objevují v médiích návrhy politiků, kolik peněz za nelegální reklamu by měl zpětně stát vymáhat, a tak stále dokola. S blížícími se volbami se některým spoluobčanům zdá, že se možná právě čeká na to správné načasování k jejich odstranění. Někteří politici už mezitím alespoň opakovaně vyzvali k ignorování nelegálních ploch, jako například právě Pavel Štěpánek (Piráti) nebo Vít Ulrych (KDU-ČSL).

 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Jana Novotná
#10009 Jana Novotná 8. Červenec 2021 - 9:56
Typická ukázka impotence politiků a úředníků našeho města. Banální záležitost a oni okolo toho diskutují už téměř rok.
Obrázek uživatele chrudimák
#10019 chrudimák 8. Červenec 2021 - 21:46
Jen taková postřeh - není křižovatka u Kuflandu pod kamerama ? to MP neviděli, že někdo billboard opravoval, posouval, .... mohli dotyčného chytit za ruku a naplácat na prdel.
Obrázek uživatele karel1
#10031 karel1 12. Červenec 2021 - 20:22
To by jste toho dobráka museli chytit a přivést na služebnu ,MP musí vybírat pokuty za parkování na náměstí.