Chrudimské noviny Rybářům i městu je příčina úhynu ryb v Městském parku jasná

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Rybářům i městu je příčina úhynu ryb v Městském parku jasná

Chrudim – Smutný výlov čekal při nedělním výjezdu, ve spolupráci s městskou policií, na profesionální i dobrovolné hasiče. V parku vedle finančního úřadu zasahovali v neděli před polednem. Vylovit museli několik kilogramů mrtvých ryb, které převezli ke zmrazení do Technických služeb Chrudim. Kdyby město Chrudim jako vlastník od začátku při rekonstrukci Městského parku předvídalo, co by lidem udělalo větší radost, mohly být místo okrasných jezírek v parku rybníčky uzpůsobené pro chov ryb. Ty tam ale nejsou a osud každé malé rybičky vypuštěné do jezírka je tak předem zpečetěn.

Okrasné jezírko v městském parku po neplánovaném výlovu.  Foto: Chrudimské noviny

„Druhého ledna chrudimští profesionální a dobrovolní hasiči už neměli z místního rybníčku v městském parku koho zachraňovat. V rybníku byla zřejmě zkažená voda a v ní bohužel uhynulé ryby. Hasiči ryby sesbírali a odvezli. Na místo byl povolán zástupce města. Příčiny úhynu ryb jsou vyšetřovány,“ uvedla k případu v neděli mluvčí hasičů Vendula Horáková. Mrtvé ryby byly před následnou likvidací v kafilerii převezeny do mrazícího boxu Technických služeb Chrudim.

Jezírko není pro ryby uzpůsobené.  Foto: Chrudimské noviny

Za úhyn nemůže jed

Vodu v jezírku nikdo neotrávil, neštěstí způsobilo nevhodné prostředí. „Konzultoval jsem to před Vánoci s paní Jánskou, která má toto na starosti, a primárně to jezírko není určené k tomu, aby tam ty ryby byly, což si myslím, že je zásadní věc, město jako vlastník nádrže tam žádné ryby nevysadilo,“ odpověděl vedoucí oddělení vodního hospodářství, Pavel Koreček, co vedlo k úhynu ryb v Městském parku. „Úhyn byl jednoznačně způsoben nedostatkem kyslíku,“ potvrdil. Voda byla výrazně zakleslá.

Osud karasů nelegálně vysazených do  jezírka v Městském parku nikoho nezajímá?  Foto: Chrudimské noviny

Počet ryb v jezírku se těžko reguluje

Kateřina Jánská, která má na starosti úsek údržby zeleně, vysvětlila, že se před Vánoci nebavili o žádné katastrofě a vodní prvek měli opět odlovit rybáři. I když už jednou rybáři výlov podnikli, udržet vodu bez ryb je ale problematické. „Bohužel nám už jednou sdělili, že se tam někde v bahně mohly schovat nějaké malé rybičky, které nejsou schopni pochytat a ryby se tam mohou objevit znovu,“ odpověděla. Potvrdila také, že určitě uvažují, že k vodnímu prvku tentokrát umístí i nějakou ceduli jako upozornění, že ryby sem nepatří.

Ryby vylovené při nedělním zásahu hasičů.  Zdroj: Hasičský sbor města Chrudim
 

Proč nedávat ryby do vodního prvku v parku

Hospodář Českého rybářského svazu městského obvodu Chrudim 2 Roman Janáček potvrdil, že do neprůtočného jezírka s malou hladinou vody se ryby opravdu nehodí. Je to pro ně dříve či později rozsudek s jasným koncem. „Je tam prašná vrstva sedimentu a v zimě, když to zamrzne, anebo v létě, když je nízký stav vody a teplý vzduch, tak ta ryba v podstatě nemá šanci přežít,“ uvedl. Barevný karas, leckdy prý křížený se závojnatkou a dalšími rybami, je ale hodně odolný. „Je to moc pěkné na pokoukání. Chápu, že lidi, když tam vidí ty krásné červené rybičky, že jim srdéčko jenom plane, ale bohužel to dřív nebo později vždycky skončí úplně stejně,“ vysvětlil. „Ty ryby vydrží strašně moc, ale čas od času dojde k tomu, že to nedají. Rozhodně není rozumné tam ty ryby mít.“ Za stávající situace, bez filtrace a čeření vody v jezírku, není ani jak jinak to vyřešit. 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Jana Novotná
#10206 Jana Novotná 5. Leden 2022 - 0:49
Operace se podařila, pacient zemřel. Proč téměř všechno, co podniká město stojí za prd? Oni to ti úředníci vědí a přesto nechají ryby umřít. Místo aby jezírko vymysleli a doladili, dají tam zákazovou ceduli. A zase se budou tahat mrtvé ryby a úředník bude vyprávět, jak jsou občané neposlušní.
Obrázek uživatele Bleeer
#10207 Bleeer 5. Leden 2022 - 22:44
Jana Novotná: Operace se podařila, pacient zemřel. Proč téměř všechno, co podniká město stojí za prd? Oni to ti úředníci vědí a přesto nechají ryby umřít. Místo aby jezírko vymysleli a doladili, dají tam zákazovou ceduli. A zase se budou tahat mrtvé ryby a úředník bude vyprávět, jak jsou občané neposlušní.
Vždyť je to vymyšlené - jezírko je okrasné a ryby tam nepatří. Tak jednoduché to je. Jestli je tam někdo přesto hodí, může za jejich smrt on a ne město.
Obrázek uživatele Jana Novotná
#10208 Jana Novotná 7. Leden 2022 - 0:02
Bleeer: Vždyť je to vymyšlené - jezírko je okrasné a ryby tam nepatří. Tak jednoduché to je. Jestli je tam někdo přesto hodí, může za jejich smrt on a ne město.
No, přesně o tom píši. Prostě je to zakázané a občan je lump. Napadlo vás někdy, že ty ryby tam nosí třeba děti, které ještě spoustě věcem nerozumí? Bohužel v této zemi je všechno postavené na hlavu. Prostě je to úřední befel a víc nás nezajímá. Občan je kverulant a neposlouchá úřední nařízení. Že to nařízení mohl vydat pitomec, už není důležité. A přesně tohle nás stahuje do velké rodiny orientálců na východě a civilizovaná a kultivovaná část světa nám uniká.
Obrázek uživatele Bleeer
#10209 Bleeer 7. Leden 2022 - 0:12
Jana Novotná: No, přesně o tom píši. Prostě je to zakázané a občan je lump. Napadlo vás někdy, že ty ryby tam nosí třeba děti, které ještě spoustě věcem nerozumí? Bohužel v této zemi je všechno postavené na hlavu. Prostě je to úřední befel a víc nás nezajímá. Občan je kverulant a neposlouchá úřední nařízení. Že to nařízení mohl vydat pitomec, už není důležité. A přesně tohle nás stahuje do velké rodiny orientálců na východě a civilizovaná a kultivovaná část světa nám uniká.
Takhle: v důsledku porušení toho nařízení umřely ryby. Můžete si třeba myslet, že nařízení vydal pitomec, já si zase budu myslet, že pitomec je ten, kdo tam ty ryby hodil, protože je tím odsoudil k jisté smrti udušením. Jestli to bylo dítě je jen vaše spekulace, a i kdyby - za dítě je zodpovědný rodič. Mne fascinuje to vaše smýšlení, že občan má právo na cokoli a město je ten viník, protože nezařídilo, aby se nic nestalo. Připomíná mi to olizování zábradlí v zimě - i dítě ví, že se to nedělá, ale jakmile to někdo přecejen udělá, tak za to bude moci město, protože tomu nezabránilo. Nebo snad ne?
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10210 Chrudim Ák 7. Leden 2022 - 11:28
Bleeer: Takhle: v důsledku porušení toho nařízení umřely ryby. Můžete si třeba myslet, že nařízení vydal pitomec, já si zase budu myslet, že pitomec je ten, kdo tam ty ryby hodil, protože je tím odsoudil k jisté smrti udušením. Jestli to bylo dítě je jen vaše spekulace, a i kdyby - za dítě je zodpovědný rodič. Mne fascinuje to vaše smýšlení, že občan má právo na cokoli a město je ten viník, protože nezařídilo, aby se nic nestalo. Připomíná mi to olizování zábradlí v zimě - i dítě ví, že se to nedělá, ale jakmile to někdo přecejen udělá, tak za to bude moci město, protože tomu nezabránilo. Nebo snad ne?
Obávám se, že s uvědoměním si souvislostí (v tomto případě jde však jen a pouze o pozorné přečtení článku od začátku do konce) má problém většina národa. Vcelku by mne, paní Novotná, zajímalo, kde pracujete a jaké máte ve své práci výsledky.
Obrázek uživatele Kučerovi
#10211 Kučerovi 7. Leden 2022 - 18:01
Jana Novotná: Operace se podařila, pacient zemřel. Proč téměř všechno, co podniká město stojí za prd? Oni to ti úředníci vědí a přesto nechají ryby umřít. Místo aby jezírko vymysleli a doladili, dají tam zákazovou ceduli. A zase se budou tahat mrtvé ryby a úředník bude vyprávět, jak jsou občané neposlušní.
Teda Vy jste materiál. Prostě Vy jste chtěla rybník a když není rybník je vše špatně, protože město udělalo z jezírka téměř bez přítoku jen okrasné jezírko. Možná byste se měla nad sebou zamyslet jaký jste tyran a sobec, když byste tam chtěla trápit ryby. Nebo tam má město udělat vrt a čerpat vodu z daní nás všech? Rybníků máte kolem dost tak si hold uděláte procházku.
Obrázek uživatele Jana Novotná
#10212 Jana Novotná 8. Leden 2022 - 0:55
Chrudim Ák: Obávám se, že s uvědoměním si souvislostí (v tomto případě jde však jen a pouze o pozorné přečtení článku od začátku do konce) má problém většina národa. Vcelku by mne, paní Novotná, zajímalo, kde pracujete a jaké máte ve své práci výsledky.
Nevím, proč je to pro vás důležité, ale ráda odpovím. Nepracuji již několik let a moje pracovní výsledky nemohu přesně posoudit. Snad jen, že jsem zajištěná a investice mi dovolují užívat života, cestovat po světě, navštěvovat přátele a podporovat rodinu. A jinak se omlouvám za komplikovanou myšlenku, příště si dám pozor, co a kam píšu.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10215 Chrudim Ák 12. Leden 2022 - 11:09
Jana Novotná: Nevím, proč je to pro vás důležité, ale ráda odpovím. Nepracuji již několik let a moje pracovní výsledky nemohu přesně posoudit. Snad jen, že jsem zajištěná a investice mi dovolují užívat života, cestovat po světě, navštěvovat přátele a podporovat rodinu. A jinak se omlouvám za komplikovanou myšlenku, příště si dám pozor, co a kam píšu.
Vážená paní Novotná, tady nastal omyl, stejně jako ve Vašem pojetí článku. Totiž - není pro mne důležité kde a jak jste pracovala, stejně jste mi na to neodpověděla :) To cestování se mi nezdá, člověk s takto uzavřeným a neobjektivním uvažováním neodpovídá hlavě zcestovalé, otevřené, schopné podívat se na jednu věc z x úhlů (že nestačí jeden víme, ale zároveň - je jich víc jak dva :) ) Neomlouvejte se, Vaše myšlenka není komplikovaná, je úplně mimo.