Chrudimské noviny Když vlajky budí emoce: Místostarostové se osočovali z předvolební kampaně

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když vlajky budí emoce: Místostarostové se osočovali z předvolební kampaně

Chrudim – Nejdříve v tichosti zmizela ukrajinská vlajka a potom padl návrh, aby už se nevyvěšovala ani evropská. Do střetu se dostali místostarostové Petr Lichtenberg (Svobodní) a Aleš Nunvář (Piráti). Odpovědi na konkrétní otázky z tiskového oddělení, kdo rozhodl o svěšení ukrajinské vlajky a proč, stále nedorazily. Vlajka se zatím alespoň podle vyjádření na tiskové konferenci v nejbližší době znova vyvěšovat nebude a neprošlo ani její umístění například na staré radnici.

Vlajky budí emoce.  Foto: Chrudimské noviny

Pokus o první sabotáž evropské vlajky proběhl už na konci ledna a starosta František Pilný (ANO 2011) tehdy spekuloval, zda-li to náhodou není nějaký skrytý signál. Tehdy ale bylo přičítáno válení se vlajky na zemi silnému větru, který se přes Chrudim přehnal.

Když se o dvaadvacet dnů později vyvěsila ukrajinská vlajka, hned o tom tiskové oddělení informovalo. Při svěšování o pět měsíců později proběhl akt v tajnosti, a tak to nejdříve vypadalo, že snad potřebovala jen vyprat. Na pondělním jednání Rady města Chrudim ale předložil místostarosta Petr Lichtenberg (Svobodní) z ničeho nic návrh, aby bylo zrušeno usnesení k vyvěšování vlajky EU, který ale neprošel. Svoje rozhodnutí odůvodnil tím, že by na radnici měl viset pouze symbol české státnosti.

Stará radnice zůstane bez vlajky.  Foto: Chrudimské noviny

Místostarosta Aleš Nunvář (Piráti) to označil za absurdní a pokrytecký krok před blížícími se volbami, když po celé čtyři roky přitom trvaly snahy čerpat co nejvíce evropských dotací. Ale Petr Lichtenberg oponoval, že se zaměňují hrušky a jablka a sám pirátský místostarosta že si dle jeho slov „přihřívá politickou polívčičku“. Starosta František Pilný (ANO 2011) rozvážně konstatoval, že důležitější než tato gesta jsou činy a město přece udělalo pro ukrajinské občany hodně. Dokonce se bude rozšiřovat i jejich další ubytování. „Kdyby byl toto největší problém Chrudimi, tak jsem spokojený a šťastný starosta,“ uzavřel celou výměnu názorů k vyvěšování cizích vlajek.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#10452 Jokl 18. Srpen 2022 - 14:36
Lichtenberg je směšná figurka, ze které má legraci i jeho vlastní manželka. Jak ho mají brát vážně občané města?