Chrudimské noviny Potřebuje chrudimské hnutí ANO 2011 nepřítele?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Potřebuje chrudimské hnutí ANO 2011 nepřítele?

Chrudim – Kdo občas sleduje chrudimskou komunální politiku, ten možná zaznamenal v internetovém prostoru i bulvární článek, ve kterém se používají v souvislosti s povolebním vyjednáváním v Chrudimi slova jako „palácový převrat“, „vyšachování z vedení města“, „zvrácení výsledků voleb“ či zištné důvody místo pozitivního přínosu. Vše sdílelo na svých stránkách chrudimské hnutí ANO 2011. Reakce opozičního zastupitele Petra Řezníčka (SNK-ED) na sebe nenechala dlouho čekat.

František Pilný při skládání slibu na ustavujícím zastupitelstvu.  Foto: Chrudimské noviny

Petr Řezníček (SNK-ED) se vyjádřil, že nepravdy, pomluvy a lži už prosákly až do komunální politiky. Z povolebního vyjednávání vznikly dvě reálné koaliční varianty: ANO+CHRUDIMÁCI+Piráti a nebo SNK-ED+ODS+KoaliceProChrudim+STAN-TOP09+Piráti. Obsah bulvárního článku komentujícího, co trojkoalici předcházelo, a na který reagoval Petr Řezníček dopisem, označil za „něco, co žádný z polistopadových starostů doposud nikdy do veřejného prostoru nevypustil“. Jmenovitě se v článku píše dokonce i o údajné snaze, aby se výsledky pokusili ovlivnit Marek Výborný (KDÚ-ČSL) a Olga Richterová (Piráti).

Lídryně se trochu prořekla

V reakci na starostova tvrzení o údajném ovlivňování výsledků voleb Řezníček rozhodně odmítl, že by jeho horlivost v předvolebním jednání s ním znamenala jakýkoliv zájem o spolupráci s hnutím ANO 2011, což ale hraje do karet starostovi, který tvrdí, že SNK-ED chtěli hnutí ANO 2011 obejít. Petr Řezníček ale dodal, že do povolebního jednání nijak nezasahoval. 

Neuvolněný místostarosta Petr Lichtenberg (Chrudimáci) na obranu starosty pohotově uvedl, že dle vyjádření samotné lídryně SNK-ED Šárky Trunečkové mezi čtyřma očima jasně padlo, že vše je nejdříve konzultováno „s Petrem“.

František Pilný na setkání s Andrejem Babišem.  Foto: Chrudimské noviny

Pilný s Jahnickým si nemohou přijít na oči

Zatímco František Pilný prostřednictvím svých internetových novin informoval, že uvažoval o široké koalici se všemi, kteří uspěli, Petr Řezníček tvrdí, že měl být z jednání naopak vyšachován Erik Jahnický. A starostovi prý na jeho záměr řekl, že je to „nesmysl a faktická likvidace opozice".

Podle starostovy verze Erik Jahnický na povolební vyjednávání nedorazil. Ten prý o ničem nevěděl. Že nemohou najít společnou řeč bylo vidět i na veřejných setkáních už před volbami, kdy se jeden druhému okatě vyhýbali a obklopovali se jen svými přívrženci.

Manipulace, nebo slušnost?

Podle některých to ale není tak, že by opozice „kula pikle“, ale že se spíše vítězné hnutí ANO snaží za každou cenu očerňovat opozici. Podle opozičního zastupitele Jiřího Kubeše (ODS) je popis povolebního vyjednávání z pohledu starosty dokonce naprosté politické dno a alibismus.

Petr Řezníček (SNK-ED) se ve svém dopise, ve kterém požádal starostu, zastupitelky a zastupitele z hnutí ANO 2011 o „jistou míru korektnosti“, vyjádřil smířlivě, že opozice není nepřítel, ale partner. Jedině tak prý je možné nastolení „dělné spolupráce“ v nadcházejícím volebním období. 

V popředí Petr Řezníček.  Foto: Chrudimské noviny

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Chrudim Ák
#10551 Chrudim Ák 15. Listopad 2022 - 9:23
Dobrý den všem :) Jsem sám kdo vidí ve strategii svalování své neschopnosti na jiné, ukazování na chyby oponentů, přesto že naprostý opak pravda je, jakousi Anonistickou doktrínu?
Obrázek uživatele ČECH
#10553 ČECH 16. Listopad 2022 - 13:57
Vítejte U nás v Kocourkově s úžasnou partou hic nic v čele.