Chrudimské noviny Knižní trhák představí syn architekta na výstavě! Zbývají mu ale dvě věci

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Knižní trhák představí syn architekta na výstavě! Zbývají mu ale dvě věci

Chrudim – Cyril Luhan, syn stejnojmenného významného chrudimského stavitele, byl osloven, aby se podílel na výstavě, která se příští rok otevře v chrudimském muzeu. U té příležitosti se také opět sešel se starostou Františkem Pilným (ANO 2011) kvůli plánovanému vydání své knihy, na které pracoval posledních osm let.

Cyril Luhan ještě pátrá po fotografiích dvou chrudimských stavitelů.  Foto: Chrudimské noviny

Na knize o všech stavbách, které jeho otec v Chrudimi realizoval v letech 1930–1948, ale i na vyvracení fám o budovách, které postavili jiní, pracuje Cyril Luhan bez přestávky už osm let. „Nakonec jsem popsal všechny novostavby, které v té době v Chrudimi vznikly, abych uměl vyčíslit podíl, co postavil můj táta. Jen pro ilustraci je těch domů více než 500, každý z nich obsahuje 42 charakteristik, a údajů je tedy celkem více nez 22 tisíc,“ uvedl Cyril Luhan k celkové výstavbě v Chrudimi s tím, že kniha vyjde nutně ve dvou dílech.

Kniha pojednává i o stavební činnosti v Chrudimi v letech 1930-1948. Foto: Chrudimské noviny

Na chátrající zastávku na Podhůře, která upomíná na slavnou stavitelskou éru a životní osudy chrudimského stavitele Cyrila Luhana, jsme v Chrudimských novinách upozornili jako první před dvěma lety. Následně se tím roztočilo kolečko navazujících událostí, zahrnujících i žádost o prohlášení zastávky za kulturní památku nebo pojmenování jedné z chrudimských ulic po úspěšném staviteli. 

Cyril Luhan ve své knize uvádí na pravou míru i některé fámy.  Foto: Chrudimské noviny

Nápad uspořádat výstavu na téma stavební činnosti Cyrila Luhana prý v muzeu vzešel z popudu všech zmíněných událostí. „Do konce roku mám odevzdat rukopis a knihu bych měl prezentovat na výstavě v muzeu na podzim příštího roku,“ uvedl syn stavitele Cyril Luhan mladší (95) a zároveň se u této příležitosti opět  obrací na naše čtenáře, zda by s ním tentokrát zkusili ještě do konce roku zapátrat po fotografiích stavitelů Josefa Ziziuse a Josefa Kubičky, které mu k dokončení jejich medailonků chybí.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#10711 Bleeer 27. Říjen 2023 - 8:23
To, že se po architektu Luhanovi nejmenuje žádná ulice, tu psal nějaký Bleeer před 6 lety - to jste, paní autorko, ještě nebyla ani v redakci. https://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/osobnosti-mesta-pro-rok-2017-kincl-ledl-luhan