Chrudimské noviny Po 17. listopadu se jen těžko probíráme z kocoviny aneb Samet připomínající šmirgl

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Po 17. listopadu se jen těžko probíráme z kocoviny aneb Samet připomínající šmirgl

V roce 1989 mi bylo sedm a chodil jsem tedy do první třídy. To ještě fungoval první stupeň „Sladkovského“ v ulici Na Valech. Nemám na tuto dobu moc vzpomínek a onen sametový převrat si nepamatuji vůbec. Jediné, co mi utkvělo v paměti, je podivná žádost soudružky učitelky Dvořákové, abychom jí přestali říkat „soudružko“. Připouštím, že jsem si na tento fakt těžko zvykal. Asi zárodek mé pozdější rigidity a konzervativního smýšlení.

Čtvrt století uteklo a člověk, chca nechca, musí jistý způsobem hodnotit, co všechno nám nová doba přinesla. Ne, nevím, zda se Václav Havel dohodnul s komunisty na klidném předání moci výměnou za beztrestnost. Netuším, kolik z nich se mezi námi pohybuje a leští si ego o značky nejrůznějších politických stran. Vlastně mě to ani nezajímá. Před několika lety starosta města Petr Řezníček, můj strýc, tvrdil, že jedním z důvodů, proč vstupuje do politiky, je snaha o očištění jména svého táty, mého dědy. Děda totiž svého času napsal do Transportéru, což byl časopis zaměstnanců místního podniku Transporta, že by bylo fajn, kdybychom se jednou měli stejně dobře, jako se mají lidé v severských zemích. Vrátil se tou dobou z cest po vzdáleném Norsku a viděl ten kontrast. To stačilo, aby se pár ubožáků dalo dohromady a teploučký bonz nahlásili patřičným místům. Diplomovaný technik tak musel odejít do uranových dolů a později do Chvaletické elektrárny. Moje maminka mi říkala, že lidé ve městě přecházeli na opačnou stranu ulice, když v těch časech náhodou potkali někoho z Řezníčkových.

Co myslíte, podařilo se panu starostovi očistit jméno Miloslava Řezníčka tím, že po letošních komunálních volbách vyjednával s lidmi, kteří neměli dost studu a soudnosti, aby zrůdnou ideologii komunismu opustili a prosili za odpuštění všechny, jimž ublížili? Já sám si to nemyslím a je mi z toho poněkud smutno. Stačilo pár let, život jedné generace, jak se dříve říkalo, a vše je jinak. Jsme dnes svobodnější? Žijeme v demokracii? Vládne nám právo? Ani na jednu otázku nemohu dát kladnou odpověď. Přestože nejsem demokrat, ale monarchista, nelze nevidět prorůstání soukromých firem do státního aparátu, uplácení voličů sociálními dávkami, selektivní svobodou slova - s tím mám jako novinář bohaté zkušenosti. Samotná svoboda je pak, podle mého, spíše o vnitřním nastavení. Fáro v garáži a možnost vycestovat na Nový Zéland člověka svobodným zkrátka neučiní. I kdyby to mluvící hlava na obrazovce tvrdila stokrát denně.

Zbývá vláda práva. Ani zde se moc nezměnilo. Stačí objednávka, kamarádíčci a člověk už se veze na Pankrác. Policie logicky pracuje pro mocné a vlivné, spravedlnost ji moc nezajímá. V posledních letech jsem s pány policisty udělal několik zkušeností a mohu s klidným svědomím prohlásit, že lhát a manipulovat s lidmi jim jde skutečně bravurně. Bití a mučení elektrickým proudem zatím absentuje, ale kdo ví, co nám socialistická Evropská unie přinese. Zorientovat se v současném světě, realitě polistopadové ochlokracie, není zrovna snadné. Člověk nemající záchytný bod, Boha, svědomí, vlaje ve větru a jen těžko chápe, co se kolem něj vlastně děje. Moc bych si proto přál, aby se nám podařilo najít ztracenou čest a víru. Protože jinak nás žádná veselá budoucnost nečeká.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#2319 Bleeer 19. Listopad 2014 - 11:00
Já vám nevím, jestli to opravdu nepamatujete, nebo jen nechcete vidět, ale ona svoboda není o autu nebo cestě na Nový Zéland. Je to daleko širší aspekt našeho denního života. Můžete poslouchat hudbu, která se vám líbí, číst knihy, které chcete, dělat práci, kterou chcete. Nikdo vám neurčuje, kam máte jít pracovat, co máte číst a kolik máte mít dětí. Je to jen a čistě na vás. To je ta osobní svoboda.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#2320 Jakub Valenta 19. Listopad 2014 - 11:41
Kde tvrdím něco jiného?
Obrázek uživatele Bleeer
#2322 Bleeer 19. Listopad 2014 - 15:33
"Jsme dnes svobodnější? Žijeme v demokracii? Vládne nám právo? Ani na jednu otázku nemohu dát kladnou odpověď." Opravdu se necítíte svobodnější? Já tedy ano - ty důvody, proč tomu tak je, jsem uvedl výše. Ten článek vyznívá negativisticky. Žijeme v nejlepší možné době, narozdíl od rodičů jsme nevyrůstali za války, neznáme hlad a nemusíme stát fronty na základní potraviny. Samozřejmě, ani tento režim není ideální, ale to nebyl ani ten před ním (ačkoli se nám to někteří snaží namluvit, spoléhajíce na naši slabou paměť).
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#2323 Tomáš Velendorf 19. Listopad 2014 - 18:29
Ten závěr, toho Vašeho zamyšlení, Jakube, ten zní opravdu už moc děsivě a hodně tvrdě, ve vztahu k dnešní, opravdu svobodné době, kterou máme. Zkuste si proto někdy "nalistovat", např. Rudé právo, třeba z pátku, 9.června 1950 (http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1950/6/9/1.png), krátce se do něj začíst (víc to ani není možné, vzhledem k tomu, o čem se tam píše) a jen a pouze z toho, co za děsivé věci se tam píše, snad okamžitě poznáte, jaký je rozdíl, přesně mezi tou objednávkou, manipulací a spravedlností, o které sám píšete zde a té, o které se píše v tom komunistickém plátku z té neuvěřitelné a hrůzostrašné doby. Uznávám, že samozřejmě ne vše, je v dnešní době v pořádku. Sám mám docela děsivé zkušenosti se státním úřednickým aparátem za poslední rok. Ale pořád - pokud se mi dnes něco nelíbí - dá se ještě "zabouchat", na dveře o patro "výše", a tam si na to stěžovat a chtít zjednat okamžitou nápravu. A nikdo, už Vás dnes za to nepošle, v horším případě na Pankrác, či v lepším případě, na Hlavní nádraží. Píšete o Policii - o manipulaci a lhaní z její strany. Ale přece pokud jsem něčeho takového svědkem, mohu se dnes proti tomu nějak bránit. Nemyslíte? Proč jste to tedy také neudělal? A místo toho si takto zde, jen typicky čecháčkovsky stěžujete, a v podstatě přilíváte jen olej do ohně té blbé nálady, které je v této zemi, už tak jako tak, podle mého názoru dost.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#2328 Jakub Valenta 20. Listopad 2014 - 9:07
Tomáš - Bleeer - oba děláte stejnou chybu, v níž mne považujete za liberála, který si logicky musí rochnit v současném marasmu. Liberál nejsem, jak ostatně uvádím i v textu. Současný režim je špatný, minulý byl horší. Ani jeden z vás však není schopen dohlédnout dál, než tam, kde údajně vznikla česká státnost - na legiích, Masarykovi, údajné demokracii. A v tom je jádro pudla :) Stran stížností - obiňujete mne, Tomáši, aniž víte. To je klasický slaměný panák. Hezký den oběma.
Obrázek uživatele ElaB
#2334 ElaB 23. Listopad 2014 - 4:51
Tak za prvé. Ano, v novinách by se měla nějak odrazit významná událost, bilance při výročí a podobně. Ale úkolem dobrých novinářů je čtenářům zajistit hodnocení události někým moudrým, váženým, v oboru vzdělaným… Novináři seženou takového člověka, on se k tématu vyjádří. Oni jeho text zredigují (proto jsou redaktoři) a poskytnou čtenářům. Protože čtenáře zajímá, co si o události ten někdo moudrý myslí a jak to hodnotí. Čtenáře skutečně nezajímá, co si o událostech myslí pan Zahrádka, a už vůbec ne, jak hodnotí stav společnosti nějaký občan Valenta. Od redaktora se nežádají jeho osobní názory a jeho osobní hodnocení. Jestliže se teda redaktor zrovna nejmenuje Karel Čapek nebo Ferdinand Peroutka. Ano, žurnalista může stvořit na dané téma fejeton. Ale to pak musí mít atributy fejetonu, kterýžto první je čtivost. Napsat fejeton, to je opravdová novinařina. To je pravé novinářské řemeslo. A řemeslo se musí umět. A za druhé: Proč mám stále pocit, že si pan Valenta per soukromý server hojí nějakou bolístku, kterou mu způsobil strýček? Proč si pořád musím myslet, že třeba Řezňa nedal mladýmu místo písaře na radnici a mladej teď za prachy soukromého provozovatele vede rodinný boj (který také nikoho nezajímá)? ElaB
Obrázek uživatele Corvus corax
#2335 Corvus corax 24. Listopad 2014 - 8:54
Koukám, Elucho, že se Valenťák zase trefil :-D Selektivní svoboda slova, to sedí, jak pověstnej zadek na hrnec. Každej se může vyjádřit, krom redaktorů, to nesměj. Bravo, madame! Jinak sis asi zase nevšimla, že tohle jsou postřehy, takže se sem píšou osobní názory diskutovaných pánů. Nemaj na to právo, nebo ti spíš vadí, co píšou? Moc bych se přimlouval - máš nějaký důkazy, že kritizovanej redaktor odmítl nějakej teplej flek od tvýho milovanýho schoene Petra, nebo zkrátka mlžíš, anžto nemáš co k věci, tak napadáš aspoň autora? Díkes, ajnštajne. Jo, ještě maličkost, není pravda, že nikoho tyhle názory nezajímaj. Minimálně tebe jo, jinak bys to nečetla a nediskutovala, že jo. Lež má krátké nohy :-D
Obrázek uživatele Doubledecker
#2336 Doubledecker 24. Listopad 2014 - 12:49
Corvus corax: Koukám, Elucho, že se Valenťák zase trefil :-D Selektivní svoboda slova, to sedí, jak pověstnej zadek na hrnec. Každej se může vyjádřit, krom redaktorů, to nesměj. Bravo, madame! Jinak sis asi zase nevšimla, že tohle jsou postřehy, takže se sem píšou osobní názory diskutovaných pánů. Nemaj na to právo, nebo ti spíš vadí, co píšou? Moc bych se přimlouval - máš nějaký důkazy, že kritizovanej redaktor odmítl nějakej teplej flek od tvýho milovanýho schoene Petra, nebo zkrátka mlžíš, anžto nemáš co k věci, tak napadáš aspoň autora? Díkes, ajnštajne. Jo, ještě maličkost, není pravda, že nikoho tyhle názory nezajímaj. Minimálně tebe jo, jinak bys to nečetla a nediskutovala, že jo. Lež má krátké nohy :-D
Hodně křečovité, argumentačne dost slabé