Chrudimské noviny Když se vcelku zbytečně hádáme, jestli má nebo nemá město podnikat

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když se vcelku zbytečně hádáme, jestli má nebo nemá město podnikat

Před komunálními volbami se v Chrudimi rozhořela plamenná polemika o tom, zda má město podnikat či nikoli, a to v souvislosti s kavárnou Cafe v galerii, kterou na pár měsíců otevřela Chrudimská beseda, než byla zase přinucena ji zavřít. Osobně jsem zastáncem teorie, že pokud někdo spravuje nějaký majetek, měl by s ním umět i efektivně nakládat, tedy s ním i podnikat, aby měl možnost ho nějakým způsobem rozšiřovat a množit. Zcela jistě by se mělo tohle pravidlo vztahovat i na majetek města, který je společným jměním nás občanů. Nebo si snad přejeme, aby naše město nebohatlo? Chceme snad, aby místo, kde žijeme, přešlapovalo na místě, nebo, nedej Bože, šlo do úpadku? Odpovědi na tyto otázky nechám na každém z vás.

Přesto předpokládám, že si většina z vás přeje město bohatší po všech stránkách a že nároky, které budete na jeho chod klást, budou stále vyšší. Proto se sluší a patří opět otevřít otázku: "Má město podnikat?" a zároveň na ni jednou pro vždy jasně a zřetelně odpovědět. Za sebe říkám, že ano! Avšak nikoli v oborech nebo odvětvích, které jsou ve městě zbytné. Potřebujeme v Chrudimi další kavárnu? Nejspíš ne. Potřebujeme snad další restauraci, bar nebo hernu? Také jich máme ve městě požehnaně. A nebo snad novou prodejnu s textilem? Že jich máme až přespříliš? No vidíte, odpověděli jste si sami. Tudy nejspíš tedy cesta při nakládání (podnikání) s městským majetkem nevede.

A kde hledat recept na nezbytnosti, na nichž se dá ještě vydělat a mohou být i jinak lidem prospěšné? Stačí se rozhlédnout v nejbližším okolí a návodů najdete hned několik. Třeba taková Skuteč si už řadu let lebedí, že vystoupila z vodárenského systému na Chrudimsku a provozuje si jej sama. Proto mohla i letos oznámit, že se tamním lidem nezdraží voda ani o korunu. Město Slatiňany zase nechalo postavit vlastní kompostárnu, díky čemuž dokáže ušetřit v městském rozpočtu ročně desetitisíce korun, které by jinak bylo nuceno utratit za odvoz bioodpadu do Nasavrk nebo Dražkovic. A do třetice Sezemice na Pardubicku se chystají uvést do provozu bioplynovou elektrárnu, která má do zdejších domácností dodávat nejen elektřinu, ale především teplo, což by Sezemice nadobro zbavilo závislosti na stále se zdražujícím odpadním teplu z Opatovic.

Už vidíte ten rozdíl? Chápete, v čem spočívá užitečnost podnikání? A proč ho také odmítat? Zkrátka, města by měla umět smysluplně podnikat bez ohledu na rádoby poučky, které tvoří ideologii některých politických subjektů. Měla by se umět co nejvíce sama o sebe postarat, aby je nezaskočily vnější vlivy spočívající například v naprosté závislosti na dodavatelích některých služeb či energií, jejichž cena je vždy závislá na zachování zisku toho, kdo službu nebo energii poskytuje. Nikoli na vůli těch, kteří jsou odběrateli těchto produktů a jsou nuceni se podvolit cenovému diktátu kolosů, za nimiž stojí zpravidla velké finanční skupiny. Jedině tato decentralizace ekonomické moci prostřednictvím podnikání měst a obcí, jejichž možnosti jsem výše nastínil, může zmírnit tlak na naše peněženky a učinit naše města méně závislejší a bohatší. Chce to jediné - schopné stratégy, ale to už je zase jiná kapitola...

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele zvědavec
#2474 zvědavec 9. Leden 2015 - 11:50
Není tohle zase sociální inženýrství? Blahosklonně dovolíme městu investovat jen do toho z čeho je profit. Proč? Úkol zastupitelstva a zastupitelů je snad jiný a volby nejsou specifickou formou valné hromady. Podstatou místních voleb by mělo být zapojit důvěryhodné lidi do samosprávy a politiky, prověřit jejich schopnosti vést a odolávat svodům moci. Dát možnost politickým stranám vyrůst novým politikům z jejich řad, kteří budou později hájit "naše" zájmy v parlamentu.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2475 Roman Zahrádka 9. Leden 2015 - 12:00
zvědavec: Není tohle zase sociální inženýrství? Blahosklonně dovolíme městu investovat jen do toho z čeho je profit. Proč? Úkol zastupitelstva a zastupitelů je snad jiný a volby nejsou specifickou formou valné hromady. Podstatou místních voleb by mělo být zapojit důvěryhodné lidi do samosprávy a politiky, prověřit jejich schopnosti vést a odolávat svodům moci. Dát možnost politickým stranám vyrůst novým politikům z jejich řad, kteří budou později hájit "naše" zájmy v parlamentu.
Nejsem přesvědčen, že jde o sociální inženýrství, nýbrž o efektivní spravování komunity. Stejně tak by to mělo fungovat i na celostátní úrovni.
Obrázek uživatele zvědavec
#2476 zvědavec 9. Leden 2015 - 12:12
Roman Zahrádka: Nejsem přesvědčen, že jde o sociální inženýrství, nýbrž o efektivní spravování komunity. Stejně tak by to mělo fungovat i na celostátní úrovni.
Jak ad hoc poznáte, které podnikání je efektivní na úrovni komunity/státu ve srovnání se soukromníkem/a.s.? Otázek je více: např. v některých oblastech se nevyhnete monopolům, které evidentně považujete za špatné nebo např. kavárna provozovaná městem jako klub pro seniory by byla také špatně?
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2477 Roman Zahrádka 9. Leden 2015 - 12:30
zvědavec: Jak ad hoc poznáte, které podnikání je efektivní na úrovni komunity/státu ve srovnání se soukromníkem/a.s.? Otázek je více: např. v některých oblastech se nevyhnete monopolům, které evidentně považujete za špatné nebo např. kavárna provozovaná městem jako klub pro seniory by byla také špatně?
Zvědavče, Vy si chcete evidentně hodně povídat :-) a zacházet do naprostých detailů. Mám za to, že jsem na třech uvedených příkladech demonstroval vcelku jasně prospěšnost podnikání pro daná města, zatímco třeba v Chrudimi kavárna Cafe v galerii byla z mého pohledu zbytná, protože nebyla ničím výjimečná až na to, že tam vařili mizerný kafe :-). Nepleťte tedy do toho klub pro seniory, protože takto kavárna koncipována rozhodně nebyla.
Obrázek uživatele zvědavec
#2479 zvědavec 9. Leden 2015 - 13:35
Myslel jsem, že Vám udělám radost, když bude na Váš článek plný otázek aspoň někdo reagovat ;-). Pokud Vám to vadí, stačí napsat a už to nikdy neudělám. Klub pro seniory by byla cesta, kterou bych se vydal já, když bych byl radní. Dámy by tam mohly např. hrát karty a pánové při viržinku diskutovat úvodníky z novin, a proč ne i ten Váš/-e :-). Těšil bych se až budu mít věk a čas, tam mezi ně zaskočit. Hezký víkend a pozor na budovatelské odstavce jako je ten závěrečný, už jsem v nich zahlédl celkem zřetelně cestu k znárodňování....
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2480 Roman Zahrádka 9. Leden 2015 - 14:08
zvědavec: Myslel jsem, že Vám udělám radost, když bude na Váš článek plný otázek aspoň někdo reagovat ;-). Pokud Vám to vadí, stačí napsat a už to nikdy neudělám. Klub pro seniory by byla cesta, kterou bych se vydal já, když bych byl radní. Dámy by tam mohly např. hrát karty a pánové při viržinku diskutovat úvodníky z novin, a proč ne i ten Váš/-e :-). Těšil bych se až budu mít věk a čas, tam mezi ně zaskočit. Hezký víkend a pozor na budovatelské odstavce jako je ten závěrečný, už jsem v nich zahlédl celkem zřetelně cestu k znárodňování....
Zvědavče, tak to jste vedle jak ta jedle :-) V závěrečném odstavci není ani náznak po nějakém znárodňování. To je pouze Vaše mylná interpretace. Nemohu za to, že rychleji čtete, než domýšlíte dopad svých slov...
Obrázek uživatele Lebduška
#2485 Lebduška 9. Leden 2015 - 23:23
Proč by město mělo podnikat? Město má spravovat svůj majetek, tedy majetek občanů města. Spravovat ho tak, aby sloužil svému účelu a měli z něj užitek všichni občané města. Není tomu ani tak dávno, co město podnikalo. S akciemi VAK, Opatovic. I díky tomu máme dnes jednu z nejvyšších plateb za vodné a stočné, díky tomu je většina lidí závislých na teple z Opatovic, jehož cenu nemohou ovlivnit. Ukázkou podnikání města byla i ta zmiňovaná kavárna. Město také podnikalo s průmyslovou zónou a místy pro výstavbu rodinných domků. Koupilo předražené pozemky, nasypalo do nich spousty peněz a prodávalo je pod cenou. Přitom o 200 metrů vedle prodávali soukromníci stavební pozemky za dvojnásobnou cenu. Město podnikat nemá, město má zajišťovat servis pro své občany. K tomu dostává peníze z jejich daní. Město se má starat o to, aby občané mohli využít konkurence obchodníků, restauratérů, různých služeb a prací řemeslníků. Protože jen konkurence zajišťuje spokojenost zákazníků a nutí podnikatele zlepšovat své služby, mít přijatelné ceny. Tedy město by mělo mít snahu, aby všichni podnikatelé ve městě měli stejné podmínky, možná např. vypsat výběrové řízení na provozovatele noční lékárny a za to mu zaplatit, namísto provozování nějaké kavárny. Jak například může město zajistit konkurenci ve svozu komunálního odpadu, když jej samo provozuje?
Obrázek uživatele Bleeer
#2488 Bleeer 10. Leden 2015 - 11:34
Mě by jenom zajímalo, co si Město pořídí příště. Kavárna nevyšla, co tak třeba benzinku, nebo supermarket?
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2489 Roman Zahrádka 12. Leden 2015 - 12:56
Bleeer: Mě by jenom zajímalo, co si Město pořídí příště. Kavárna nevyšla, co tak třeba benzinku, nebo supermarket?
Musím přiznat, že je debata pod tímto postřehem pro mne velkým zklamáním, protože se v ní opakuje stereotyp několika předchozích let - jde buď o stranické, někdy až dogmatické poučky, které se nedají napasovat na běžný chod města, nebo anonymy zlehčující daný problém. V tomto případě je to opsané jak přes kopírák. Z toho je patrné, v jaké situaci se město nachází a kam momentálně kráčí...
Obrázek uživatele krvava9
#2496 krvava9 13. Leden 2015 - 10:34
Debata pod článkem, který neobsahuje jedinou užitečnou informaci těžko může mít bůhvíjakou úroveň, není moc o čem debatovat. Jen bez důkazů tvrdíte, že je město rukojmí nějakých monopolů a že se jiným městům vyplatí jakési investice. Podle mě to je ptákovina
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2497 Roman Zahrádka 13. Leden 2015 - 11:21
krvava9: Debata pod článkem, který neobsahuje jedinou užitečnou informaci těžko může mít bůhvíjakou úroveň, není moc o čem debatovat. Jen bez důkazů tvrdíte, že je město rukojmí nějakých monopolů a že se jiným městům vyplatí jakési investice. Podle mě to je ptákovina
Krvavá devítko, jste jen dalším úkazem debatního marasmu v Chrudimi. Kritizujete bez ohledu na daná fakta to, že jinde dokáží vhodnými investicemi a podnikáním ulehčit svým občanům (viz teplo, voda, apod.) a navíc jde výnos z takového podnikání do městské pokladny. To si, myslím, že je poměrně důležitá a zásadní informace, kterou zde zlehčujete a tvrdíte, že je to ptákovina stejně, jako že je město rukojmím monopolů. Nebo snad není? Žijete vůbec v tomto městě? Copak nejsme závislí na hromadném dodávání tepla, které jen za poslední rok třikrát zdražilo? O vodném a stočném ani nemluvím. Tohle vše způsobili lidé z předchozích vedení radnic, kteří prodali podíly města a dopomohli výměnou za účast v dozorčích radách se statisícovými prebendami ke vzniku těchto monopolů, jež nyní určují cenovou politiku bez ohledu na koncové spotřebitele (viz guru Svobodných Ing. Nový v EOP a další). Proto jsem vyjádřil lítost nad nízkou úrovní této debaty, do které se skrytě zapojují ti, kteří výše popsanou politiku obhajují a dělají si jako Vy z příkladů, které pomáhají lidem i městským pokladnám, trhací kalendář.
Obrázek uživatele zvědavec
#2502 zvědavec 13. Leden 2015 - 15:10
Roman Zahrádka: Krvavá devítko, jste jen dalším úkazem debatního marasmu v Chrudimi. Kritizujete bez ohledu na daná fakta to, že jinde dokáží vhodnými investicemi a podnikáním ulehčit svým občanům (viz teplo, voda, apod.) a navíc jde výnos z takového podnikání do městské pokladny. To si, myslím, že je poměrně důležitá a zásadní informace, kterou zde zlehčujete a tvrdíte, že je to ptákovina stejně, jako že je město rukojmím monopolů. Nebo snad není? Žijete vůbec v tomto městě? Copak nejsme závislí na hromadném dodávání tepla, které jen za poslední rok třikrát zdražilo? O vodném a stočném ani nemluvím. Tohle vše způsobili lidé z předchozích vedení radnic, kteří prodali podíly města a dopomohli výměnou za účast v dozorčích radách se statisícovými prebendami ke vzniku těchto monopolů, jež nyní určují cenovou politiku bez ohledu na koncové spotřebitele (viz guru Svobodných Ing. Nový v EOP a další). Proto jsem vyjádřil lítost nad nízkou úrovní této debaty, do které se skrytě zapojují ti, kteří výše popsanou politiku obhajují a dělají si jako Vy z příkladů, které pomáhají lidem i městským pokladnám, trhací kalendář.
Nezlobte se ten, kdo posílá celou debatu do bláta jste jednoznačně Vy. Vaše naprosto nízká poznámka vůči ing. Novému v posl. příspěvku je jasným příkladem. Pan ex-starosta se jistě umí ubránit sám, mě však pobuřuje Vaše argumentace: Kde jste zapomněl fakta? Chováte se jako internetová slídivá drbna, která rozsévá svár mezi chrudimáky (např. publikování obsahu FB diskuse mezi pp. Málkem a Kálesem jr.). Pokud chcete kultivovat diskusi, začněte primárně od sebe! Dostal jste od více diskutérů zcela konkr. podněty k vašemu socialně inženýrskému vidění světa, nejste sto na ně odpovědět jinak než jen obecným cliché, bagatelizací a napadáním. Pro vaše chování mám jen jedno vysvětlení asi se chystáte vstoupit do ANO.
Obrázek uživatele Petr Lichtenberg
#2503 Petr Lichtenberg 13. Leden 2015 - 15:12
Roman Zahrádka: Krvavá devítko, jste jen dalším úkazem debatního marasmu v Chrudimi. Kritizujete bez ohledu na daná fakta to, že jinde dokáží vhodnými investicemi a podnikáním ulehčit svým občanům (viz teplo, voda, apod.) a navíc jde výnos z takového podnikání do městské pokladny. To si, myslím, že je poměrně důležitá a zásadní informace, kterou zde zlehčujete a tvrdíte, že je to ptákovina stejně, jako že je město rukojmím monopolů. Nebo snad není? Žijete vůbec v tomto městě? Copak nejsme závislí na hromadném dodávání tepla, které jen za poslední rok třikrát zdražilo? O vodném a stočném ani nemluvím. Tohle vše způsobili lidé z předchozích vedení radnic, kteří prodali podíly města a dopomohli výměnou za účast v dozorčích radách se statisícovými prebendami ke vzniku těchto monopolů, jež nyní určují cenovou politiku bez ohledu na koncové spotřebitele (viz guru Svobodných Ing. Nový v EOP a další). Proto jsem vyjádřil lítost nad nízkou úrovní této debaty, do které se skrytě zapojují ti, kteří výše popsanou politiku obhajují a dělají si jako Vy z příkladů, které pomáhají lidem i městským pokladnám, trhací kalendář.
Romane, již tradičně nasazuješ proti Svobodným. Pan ing. Nový není žádný guru Svobodných, ani jejich člen, dokonce ani příznivec. Pouze souhlasil se svojí účastí na naší kandidátce a to na dvacátém místě kandidátky..... V kontextu Tvé poslední věty já tedy vyjadřuji lítost na nízkou úrovní tohoto Tvého sdělení. Proč nejmenuješ jiné politiky, kteří se o toto zapřičinili a byli, případně stále ještě jsou, aktivními členy zavedených politických stran? To se nehodí?
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2505 Roman Zahrádka 13. Leden 2015 - 15:30
zvědavec: Nezlobte se ten, kdo posílá celou debatu do bláta jste jednoznačně Vy. Vaše naprosto nízká poznámka vůči ing. Novému v posl. příspěvku je jasným příkladem. Pan ex-starosta se jistě umí ubránit sám, mě však pobuřuje Vaše argumentace: Kde jste zapomněl fakta? Chováte se jako internetová slídivá drbna, která rozsévá svár mezi chrudimáky (např. publikování obsahu FB diskuse mezi pp. Málkem a Kálesem jr.). Pokud chcete kultivovat diskusi, začněte primárně od sebe! Dostal jste od více diskutérů zcela konkr. podněty k vašemu socialně inženýrskému vidění světa, nejste sto na ně odpovědět jinak než jen obecným cliché, bagatelizací a napadáním. Pro vaše chování mám jen jedno vysvětlení asi se chystáte vstoupit do ANO.
Zvědavče, nezlobte se na mě, kde jsou ony konkrétní podněty, o nichž píšete? Nějak jsem je v diskusi vůbec nepostřehl... Rád bych znal alespoň jeden.
Obrázek uživatele Jiří
#2506 Jiří 13. Leden 2015 - 15:31
Takže to dopadá, když se ze špatného policajta stane ještě horší novinář. Novinář, který sice rád používá ve svých článcích slova jako čest, morálka, poctivost. Ale ve skutečněm životě mu jsou tyto pojmy neznámé, zrovna tak jako pojem novinářská etika. Ve svých článcích jenom ty, kteři nesouhlasí s ním, nebo jemu blízkým politikům uráži, dehonestuje, smyšlenky vydává za fakta. Pane Zahrádko, zkuste zkousnout nenávist a začít psát bez urážek a osobních výpadů. Prospěje to vašim novinám i vašemu zdravi, neboť žlučovitý pohled na svět krátí život.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2507 Roman Zahrádka 13. Leden 2015 - 15:39
Petr Lichtenberg: Romane, již tradičně nasazuješ proti Svobodným. Pan ing. Nový není žádný guru Svobodných, ani jejich člen, dokonce ani příznivec. Pouze souhlasil se svojí účastí na naší kandidátce a to na dvacátém místě kandidátky..... V kontextu Tvé poslední věty já tedy vyjadřuji lítost na nízkou úrovní tohoto Tvého sdělení. Proč nejmenuješ jiné politiky, kteří se o toto zapřičinili a byli, případně stále ještě jsou, aktivními členy zavedených politických stran? To se nehodí?
Ahoj Petře, nenasazuji proti Svobodným. Jen jsem tím odpověděl na příspěvek pana Lebdušky, který je vaším členem a který uvedl - cituji doslova: "Není tomu ani tak dávno, co město podnikalo. S akciemi VAK, Opatovic. I díky tomu máme dnes jednu z nejvyšších plateb za vodné a stočné, díky tomu je většina lidí závislých na teple z Opatovic, jehož cenu nemohou ovlivnit." S tím nelze než souhlasit. A právě pan Nový byl tenkrát jako tehdejší starosta u toho stejně jako pan Beránek (dřívější radní), kteří tuto transakci v případě Opatovic odsouhlasili. Navíc jsi oba tyto muže uvedl v předvolebních materiálech za svůj vzor, proto označení "guru". Víc v tom, prosím, nehledej. Není to nic osobního ani nic proti Svobodným. Je to jen faktická argumentace.
Obrázek uživatele zvědavec
#2508 zvědavec 13. Leden 2015 - 16:12
Roman Zahrádka: Zvědavče, nezlobte se na mě, kde jsou ony konkrétní podněty, o nichž píšete? Nějak jsem je v diskusi vůbec nepostřehl... Rád bych znal alespoň jeden.
Fakt je nevidíte v příspěvku p. Lebdušky, když skromně pominu svoji maličkost? Vaše argumentace p. Lichtenbergovi citací jeho částí, ukazuje na základní nepochopení kontextu vlastní argumentace autora. Resp. jde o klasické vytržení z kontextu, což nesvědčí o dobré úrovni novinářské práce. Navíc poté bohorovně vyčítáte Jiřímu, že zavedl diskusi mimo meritum článku. Fakt síla, sorry, buď vraťte školné za novinářské vzdělání nebo se pokorně smiřte s tím, že je na pozn. Jiřího vyšší % pravdy než si chcete přiznat :(.
Obrázek uživatele zvědavec
#2509 zvědavec 13. Leden 2015 - 16:00
Roman Zahrádka: Zvědavče, nezlobte se na mě, kde jsou ony konkrétní podněty, o nichž píšete? Nějak jsem je v diskusi vůbec nepostřehl... Rád bych znal alespoň jeden.
Napovím 1) P&C: Jak ad hoc poznáte, které podnikání je efektivní na úrovni komunity/státu ve srovnání se soukromníkem/a.s.? 2) Vysvětlete čtenářům, proč by neměli považovat Vaše návrhy za soc. inženýrství, to už je pro Vás asi spíše na d.ú. ;-).
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2510 Roman Zahrádka 13. Leden 2015 - 15:55
Jiří: Takže to dopadá, když se ze špatného policajta stane ještě horší novinář. Novinář, který sice rád používá ve svých článcích slova jako čest, morálka, poctivost. Ale ve skutečněm životě mu jsou tyto pojmy neznámé, zrovna tak jako pojem novinářská etika. Ve svých článcích jenom ty, kteři nesouhlasí s ním, nebo jemu blízkým politikům uráži, dehonestuje, smyšlenky vydává za fakta. Pane Zahrádko, zkuste zkousnout nenávist a začít psát bez urážek a osobních výpadů. Prospěje to vašim novinám i vašemu zdravi, neboť žlučovitý pohled na svět krátí život.
Milý Jiří, musím se pousmát nad Vašimi mravokárnými řádky a nepravdami, které zde uvádíte. Nechovám k nikomu nenávist, jen jsem si "dovolil" napsat postřeh na téma, zda má město či nemá podnikat, a vidíte, kam až se debata rozvinula. Do úplně jiných končin, které nemají s tímto tématem vůbec nic společného. A Vy se na tom, bohužel, spolu s některými "hrdiny", kteří se tu bojí podepsat vlastním jménem, podílíte měrou vrchovatou. Svými útoky proti mojí osobě totiž míříte úplně vedle, což naznačuje, že byste si měl co nejdříve nechat zkontrolovat žlučník, aby Vám nepraskl :-) a nezkrátil se tak Váš život na úkor Vaše žlučovitého pohledu na věc. Přeji Vám od srdce hodně zdraví a klidných myšlenek.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2511 Roman Zahrádka 13. Leden 2015 - 16:13
zvědavec: Napovím 1) P&C: Jak ad hoc poznáte, které podnikání je efektivní na úrovni komunity/státu ve srovnání se soukromníkem/a.s.? 2) Vysvětlete čtenářům, proč by neměli považovat Vaše návrhy za soc. inženýrství, to už je pro Vás asi spíše na d.ú. ;-).
Promiňte, ale to musí poznat každé malé dítě, které podnikání slouží komunitě a které už nikoliv. Pokud budeme mít např. bioelektrárnu, která nám bude ve srovnání s Opatovicemi dodávat levnější teplo a zbaví nás závislosti na tak velkém kolosu s obrovskou režií, pak je to efektivní podnikání, ale jestliže bude město provozovat kavárnu, kterých je ve městě s prominutím "milión" a mají se co uživit, pak je to z mého pohledu naprosto zbytné podnikání, které jednak nemá šanci na úspěch, za druhé jde o plýtvání našimi penězi a za třetí podráží nohy malým místním živnostníkům. Pokud nejste schopen pochopit tento diametrální rozdíl, pak už to není bohužel můj problém a měl byste se obracet jinam stejně jako v případě soc. inženýrství. Bylo by možná ve Vašem případě prospěšné se s těmito pojmy více do hloubky seznámit. Snad jsem Vám odpověděl podle Vašich představ. Mějte se hezky.
Obrázek uživatele zvědavec
#2512 zvědavec 13. Leden 2015 - 16:31
Roman Zahrádka: Promiňte, ale to musí poznat každé malé dítě, které podnikání slouží komunitě a které už nikoliv. Pokud budeme mít např. bioelektrárnu, která nám bude ve srovnání s Opatovicemi dodávat levnější teplo a zbaví nás závislosti na tak velkém kolosu s obrovskou režií, pak je to efektivní podnikání, ale jestliže bude město provozovat kavárnu, kterých je ve městě s prominutím "milión" a mají se co uživit, pak je to z mého pohledu naprosto zbytné podnikání, které jednak nemá šanci na úspěch, za druhé jde o plýtvání našimi penězi a za třetí podráží nohy malým místním živnostníkům. Pokud nejste schopen pochopit tento diametrální rozdíl, pak už to není bohužel můj problém a měl byste se obracet jinam stejně jako v případě soc. inženýrství. Bylo by možná ve Vašem případě prospěšné se s těmito pojmy více do hloubky seznámit. Snad jsem Vám odpověděl podle Vašich představ. Mějte se hezky.
Fajn, pokud je to tak triviální, pak máte jistě představu, jaký výkon by musela mít bioelektrárna (pozn. asi by stačila biospalovna), pokud by měla dodávat teplo pro celé město, aby je zcela zbavila závislosti na Opatovicích? Obávám se, že jej nemáte, protože pak by Vám došlo, že v realitě je Váš návrh právě ono soc. inženýrství, které Vám vytýkám už v první větě! Končím, mějte se pro dnešek hezky :).
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2513 Roman Zahrádka 13. Leden 2015 - 16:38
zvědavec: Fajn, pokud je to tak triviální, pak máte jistě představu, jaký výkon by musela mít bioelektrárna (pozn. asi by stačila biospalovna), pokud by měla dodávat teplo pro celé město, aby je zcela zbavila závislosti na Opatovicích? Obávám se, že jej nemáte, protože pak by Vám došlo, že v realitě je Váš návrh právě ono soc. inženýrství, které Vám vytýkám už v první větě! Končím, mějte se pro dnešek hezky :).
Milý zvědavče, zacházíme do detailů, ale když dokázali i v menších městech získat dotace na zřízení bioelektráren či biospaloven, chcete-li, které umí vyhřát jejich komunity, pak je to o strategii města a lidech, kteří jej vedou. A to už je opravdu o realitě, která by vydala na další samostatné téma, jak jsem výše naznačil. Takže, prosím, nechme už toho strašení čtenářů socialistickým inženýrstvím, které nemá s tímto problémem naprosto nic společného a bavme se o nějaké smysluplné vizi našeho města a lidech, kteří by na ni dokázali dosáhnout a udělat něco prospěšného pro své spoluobčany.
Obrázek uživatele Petr Lichtenberg
#2514 Petr Lichtenberg 13. Leden 2015 - 16:52
Roman Zahrádka: Ahoj Petře, nenasazuji proti Svobodným. Jen jsem tím odpověděl na příspěvek pana Lebdušky, který je vaším členem a který uvedl - cituji doslova: "Není tomu ani tak dávno, co město podnikalo. S akciemi VAK, Opatovic. I díky tomu máme dnes jednu z nejvyšších plateb za vodné a stočné, díky tomu je většina lidí závislých na teple z Opatovic, jehož cenu nemohou ovlivnit." S tím nelze než souhlasit. A právě pan Nový byl tenkrát jako tehdejší starosta u toho stejně jako pan Beránek (dřívější radní), kteří tuto transakci v případě Opatovic odsouhlasili. Navíc jsi oba tyto muže uvedl v předvolebních materiálech za svůj vzor, proto označení "guru". Víc v tom, prosím, nehledej. Není to nic osobního ani nic proti Svobodným. Je to jen faktická argumentace.
1) můžeš, Romane, citovat z našich (mých) volebních materiálů, kde jsem uváděl, že p.ing. Nový je můj vzor? 2) nebylo by, Romane, v rámci tedy faktické argumentace a když máš k dispozici jmenovitý přehled o tehdejším hlasování, sdělit i přehled o hlasování ostatních politiků, kteří tenkrát byli "tzv. u toho"? Myslím si, že by to bylo určitě korektnější, nežli si účelově vytáhnout pouze toho, koho chci.... Co myslíš?
Obrázek uživatele Jokl
#2515 Jokl 13. Leden 2015 - 17:09
zvědavec: Fajn, pokud je to tak triviální, pak máte jistě představu, jaký výkon by musela mít bioelektrárna (pozn. asi by stačila biospalovna), pokud by měla dodávat teplo pro celé město, aby je zcela zbavila závislosti na Opatovicích? Obávám se, že jej nemáte, protože pak by Vám došlo, že v realitě je Váš návrh právě ono soc. inženýrství, které Vám vytýkám už v první větě! Končím, mějte se pro dnešek hezky :).
"Příležitostí na trhu se chopili velcí výrobci(např. ČEZ a jeho instalace největší biospalovny v Hodoníně, která vyrobí až 300 tisíc MWh elektřiny pro téměř 70 tisíc domácností, čímž se ušetří až 200 tisíc tun lignitu) a do kotlů na fosilní paliva začali přikládat biomasu." ... citováno z doktorské dizertační práce Statistické modely trhu obnovitelných energií ing. Petr Kozmy (VŠE Praha, 2010).
Obrázek uživatele krvava9
#2523 krvava9 13. Leden 2015 - 21:23
Roman Zahrádka: Milý zvědavče, zacházíme do detailů, ale když dokázali i v menších městech získat dotace na zřízení bioelektráren či biospaloven, chcete-li, které umí vyhřát jejich komunity, pak je to o strategii města a lidech, kteří jej vedou. A to už je opravdu o realitě, která by vydala na další samostatné téma, jak jsem výše naznačil. Takže, prosím, nechme už toho strašení čtenářů socialistickým inženýrstvím, které nemá s tímto problémem naprosto nic společného a bavme se o nějaké smysluplné vizi našeho města a lidech, kteří by na ni dokázali dosáhnout a udělat něco prospěšného pro své spoluobčany.
Pořád tady plácáte bez nějakých argumentů. Kolik přesně ušetřily Slatiňany kompostárnou (pokud doopravdy ušetřily) a kolika lidem to usnadnilo život, a jak? V čem konkrétně jsou přínosem biospalovny a bioelektrárny; proč není lepší, aby si lidé, kterým se nelíbí cena za centrální teplo topili sami? Kdepak jste přišel na to, že mají Opatovice příliš velkou režii? Umíte ji vyčíslit a porovnat třeba s nějakou městskou bioplynkou? Nevím, jestli se tomu říká sociální inženýrství, ale podnikání měst je socialismus, a ten, jak známo nikdy nikde nefungoval a nebude. Podnikání měst je dobré jen jako zdroj práce pro kámoše těch co jsou zrovna u moci způsob, jak pokřivit trh a ztížit podnikání těm, co to dělají za svoje peníze. Jestli chcete v Chrudimi stavět bioplynku, nebo třeba kosmodrom, dělejte to za svoje peníze, moje daně z toho laskavě vynechte.
Obrázek uživatele jetozver
#2526 jetozver 13. Leden 2015 - 22:49
Nononono to je nejakeho durdeni. Co treba (nemyslim jen Chrudim) provoz vlastni skladky, provoz vlastniho VAKu, teplarny nebo kotelen, spalovny, lazni, technickych sluzeb, sportovnich arealu, lesu atd.atd. to je podle me dobre. Nicmene jsou veci kde by se fakt mesta angazovat nemela ..... a pak naopak zase kde by mela. Mnohdy je ta hranice hodne tenka .
Obrázek uživatele Lebduška
#2528 Lebduška 14. Leden 2015 - 0:19
Petr Lichtenberg: 1) můžeš, Romane, citovat z našich (mých) volebních materiálů, kde jsem uváděl, že p.ing. Nový je můj vzor? 2) nebylo by, Romane, v rámci tedy faktické argumentace a když máš k dispozici jmenovitý přehled o tehdejším hlasování, sdělit i přehled o hlasování ostatních politiků, kteří tenkrát byli "tzv. u toho"? Myslím si, že by to bylo určitě korektnější, nežli si účelově vytáhnout pouze toho, koho chci.... Co myslíš?
Odpověď platí pro pana Zahrádku. Proč necitujete vše? Napsal jsem toto: "Není tomu ani tak dávno, co město podnikalo. S akciemi VAK, Opatovic. I díky tomu máme dnes jednu z nejvyšších plateb za vodné a stočné, díky tomu je většina lidí závislých na teple z Opatovic, jehož cenu nemohou ovlivnit. Ukázkou podnikání města byla i ta zmiňovaná kavárna. Město také podnikalo s průmyslovou zónou a místy pro výstavbu rodinných domků. Koupilo předražené pozemky, nasypalo do nich spousty peněz a prodávalo je pod cenou". Přiznávám, že nevím přesně, kdo prodal akcie EOP, dá se to pochopit vzhledem ke kontextu doby, kdy nikdo neměl zkušenosti s řízením města, s akciovým trhem a pod. Ovšem město mělo z toho rezervu cca 40 milionů. Ovšem prodej části VAK, to už byla jiná. Myslím, že by o tom mohl hodně vyprávět pan Trávníček, který byl proti, upozorňoval na to zastupitele a nakonec ho to stálo místo místostarosty a nepříjemnosti s trestními oznámeními. To, jak je město schopno podnikat se ukázalo při výkupu pozemků pro PZ, kdy prodávající skupina se obohatila na úkor města i o prodeji pozemků pro výstavbu rodinných domů. A hodně těch, kteří zvedali ruce jak pro prodej části VAK, tak pro zřízení PZ i pozemků pro RD je stále zastupiteli. Další problém se rýsuje na Skřivánku, kdy původně město požadovalo za m2 cenu vyšší jak 350 korun, přičemž ceny nezasíťovaného pozemku pro RD má v Chrudimi hodnotu daleko větší. To, že na náklady města byla provedena "oprava" kanalizace a výkup pozemků souvisejících s touto výstavbou, to také není úplně košer a jsem zvědav, jak tyto náklady zvednou ceny městských pozemků v této lokalitě. To, že město opravdu podnikat nemá, ukazuje např. počet 5 jednatelů v TS Chrudim, kdy vzhledem k tržbám za prodej vlastních výrobků a služeb ve výši cca 45 milionů za r. 2013, je jejich počet naprosto zbytečný. Vždyť v soukromém sektoru by takovou firmu řídil jeden, maximálně dva jednatelé a osobní náklady by zcela jistě nebyly na úrovni poloviny tržeb. Společnost s 45 miliony tržeb,s dlouhodobým majetkem ve výši skoro 85 milionů, vydělává před zdaněním 0,02 koruny ročně na jednu korunu vloženého majetku, přičemž poplatek za svoz odpadů platí občané ve 100% výši a firmy platí daleko více.
Obrázek uživatele jetozver
#2529 jetozver 14. Leden 2015 - 7:57
Takze nam pan Lebduska vlastne doporucuje prodat TS a pak se mrome drahe vody ( top 10 v republice) budeme moci zaradit to top 10 i v cene popelnic. Je to jak pisete ...... nevite skoro nic, ale nejchytrejsi jste ........ proste vase klasika ze ??? ( tim mysli EOP). Ostatne ohledne EOP se zeptejte spolukandidata za Svoboodne byvaleho starosty Noveho ...... to byl hlavni protagonjsta a akter v prodeji akcii. S prumyslovou zonou nejde podle me o podnikani a kdyz se mesto za Noveho snazilo koupit pozemky naprimo byla cena 450 za nezasitovany pozemek. Netvrdim ze Kusta a spol. na zone nevydelali a ze se to nedalo mozna koulit levneji. Za me lepsi pozemky v zone nez dalsi MUBASO ( alespon na tom se spolu shodneme ne ???? ) . Skrivanek je kapitola sama pro sebe, nicmene krome Kusty se o to nikdo nikdy vazneji nezajima. Asi to zase takovy HIT nebude. Vubec se nedivim ze se nemuzete dostat do zadneho vyboru, protoze s demagogem Vaseho formatu se opravdu bavit neda, coz vi kazdy kdo Vas potkal ci zna.
Obrázek uživatele Lebduška
#2534 Lebduška 14. Leden 2015 - 11:48
jetozver: Takze nam pan Lebduska vlastne doporucuje prodat TS a pak se mrome drahe vody ( top 10 v republice) budeme moci zaradit to top 10 i v cene popelnic. Je to jak pisete ...... nevite skoro nic, ale nejchytrejsi jste ........ proste vase klasika ze ??? ( tim mysli EOP). Ostatne ohledne EOP se zeptejte spolukandidata za Svoboodne byvaleho starosty Noveho ...... to byl hlavni protagonjsta a akter v prodeji akcii. S prumyslovou zonou nejde podle me o podnikani a kdyz se mesto za Noveho snazilo koupit pozemky naprimo byla cena 450 za nezasitovany pozemek. Netvrdim ze Kusta a spol. na zone nevydelali a ze se to nedalo mozna koulit levneji. Za me lepsi pozemky v zone nez dalsi MUBASO ( alespon na tom se spolu shodneme ne ???? ) . Skrivanek je kapitola sama pro sebe, nicmene krome Kusty se o to nikdo nikdy vazneji nezajima. Asi to zase takovy HIT nebude. Vubec se nedivim ze se nemuzete dostat do zadneho vyboru, protoze s demagogem Vaseho formatu se opravdu bavit neda, coz vi kazdy kdo Vas potkal ci zna.
Asi mi nerozumíte. Co se týče prodeje TS, nic takového jsem nikde nenavrhoval. Protože na TS se musíme dívat ze dvou pohledů. Buď jako službu občanům města, a pak by neměly být výdělečnou firmou, nebo jako na podnikatelský subjekt a pak návratnost vložených prostředků je tristní. Ovšem v žádném případě by, vzhledem k dosahovanému obratu, neměly mít 5 jednatelů, 5 členů dozorčí rady a 9 řídících pracovníků. O prodeji EOP se stále se domnívám, že to lze omluvit neznalost lidí, kdy jsme se všichni pohybovali v jiném, než tržním prostředí. Přesto tehdejší vedení se chovalo vcelku rozumně, protože utržené peníze byly na účtu města jako rezerva. Skřivánek je velice cenné území v městě, a pro toho, kdo výstavbu provede to zcela jistě hit bude. Je pravdou, že pan Kušta a firmy s ním spojené tam vlastní většinu pozemků a tak logicky těžko někdo jiný může být. A je opravdu jedno, bude-li tam stavět pan Kušta, nebo někdo jiný, jen město by se o svůj majetek mělo starat s péčí řádného hospodáře. To znamená neprodávat pozemky pod cenou. A považujete tohle z demamgogii? Co je na tom demagogického?
Obrázek uživatele Bleeer
#2535 Bleeer 14. Leden 2015 - 12:32
"Protože na TS se musíme dívat ze dvou pohledů. Buď jako službu občanům města, a pak by neměly být výdělečnou firmou, nebo jako na podnikatelský subjekt a pak návratnost vložených prostředků je tristní." Tohle mne vždycky zajímalo. Jak chcete dosáhnout toho, aby nějaká firma "nebyla výdělečnou"? Uděláte z ní tzv. "neziskovku" která bude fungovat tak, jako fungují neziskovky v tomto státě - tzn. na principu "všechny peníze je potřeba utratit do konce zúčtovacího období, jinak nám je seberou" (čili hospodářský výsledek je nula), nebo budete realizovat zakázky pod cenou, tzn. že budete nekalou konkurencí těm, které takové zakázky realizují za tržní ceny? Když už jsme u těch TS - zkuste mi to vysvětlit třeba na jejich příkladě. Děkuji!