Chrudimské noviny Radnice ani opozice nechápou Málkova slova o hotelu Bohemia. "Je to jen výkřik do tmy," říká jeden z kritiků

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Radnice ani opozice nechápou Málkova slova o hotelu Bohemia. "Je to jen výkřik do tmy," říká jeden z kritiků

Chrudim - "Město nemá takřka žádnou možnost ovlivnit budoucnost hotelu Bohemia, protože je to zcela věcí jeho majitele," je přesvědčen opoziční zastupitel František Pilný (ANO 2011). "Navíc smlouva, kterou s firmou provozující hotel radnice uzavřela o zafinancování přeložky sítí kvůli výstavbě parkoviště před hotelem na pozemcích města, je právně nevymahatelná, takže je bláhové si myslet, že může být město hybatelem příštích událostí," reaguje Pilný na zprávu, kterou vypustil do světa neuvolněný místostarosta Roman Málek (Koalice pro Chrudim), že město vyjednává o zprovoznění hotelu.

"Tak obrovská investice musí mít ekonomický rozměr a o ten přišla v momentě, kdy vlastník hotelu stáhl svoji žádost o 43milionovou dotaci," argumentuje zastupitel města. "Každému rozumně uvažujícímu člověkovi a podnikateli musí být proto jasné, že je město na něco takového krátké a že dokáže ovlivnit jen maličkosti. Nikdo totiž nebude investovat desítky milionů jen tak z dobré vůle, aniž by byla v dohledu návratnost tak velké investice," tvrdí František Pilný, který sám provozuje stavební firmu. Proto si nedělá o Málkově informaci žádné velké iluze a už vůbec ne o tom, že by mohl být hotel Bohemia z popudu města rychle zprovozněn. "Není to stejné jako ořezat keř za pětistovku, proto považuji takové úvahy za bláhové a pošetilé," nebere si Pilný servítky.

Městský zastupitel spatřuje jedinou možnost v tom, že by město dokázalo účinně tlačit majitele hotelu na nedodržování smlouvy o pronájmu pozemku. "O tuto možnost se už ale dopředu připravilo vágně sepsanou smlouvou, kterou jsem měl možnost si prostudovat. Chybí v ní termíny, do kdy bude dílo hotovo, sankce za nedodržení smlouvy či termín, do kdy bude případně pozemek uveden do původního stavu. Vychází mi tedy z toho, že plusy jsou jen na straně firmy Homa holding, zatímco město je na ni krátké," dokládá František Pilný svá zjištění. "Už proto jsem toho názoru, že s tím město mnoho nenadělá a že je zbytečné dělat taková prohlášení, protože nemají prakticky žádnou váhu a pletou lidem akorát hlavy," míní zastupitel.

Z toho, že Roman Málek poskytl Českému rozhlasu informaci o jednáních vedení města s pražskou firmou Bazcom, která koupila společnost Homa holding a jejím prostřednictvím i hotel Bohemia, nejsou nadšeni ani na radnici. Jeden z hlavních vyjednavačů, který si nepřeje být jmenován, například uvedl, že místostarosta Málek byl pouze přizván k poslednímu jednání a že rozhodně není jejich organizátorem ani iniciátorem, a už vůbec prý nechápe, proč právě on měl potřebu se s tím hned svěřovat médiím. Jde totiž o separátní jednání. Také další z vysokých úředníků radnice, které chce zůstat v anonymitě, kroutí nad Málkovými slovy hlavou. "Je to jen výkřik do tmy," hodnotí kriticky Málkovo počínání. Potěšitelné na celé záležitosti tak prý je, že jsou momentálně podnikány kroky k přetransformování firmy Homa holding do nové společnosti s větším základním kapitálem, který by měl být použit k dokončení prací na hotelu Bohemia a k jeho následnému znovuzprovoznění. Kdo ale potřebné miliony do nové společnosti vloží a stane se jejím majitelem, není doposud známo.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele martin66
#3609 martin66 31. Srpen 2015 - 10:28
Na Žďár? no v Chrudimi kolem díry:o)
Obrázek uživatele karel1
#3612 karel1 31. Srpen 2015 - 19:06
Nebojte stát hotel dodělá a uprchlíkům se tam bude líbit.
Obrázek uživatele Pavel
#3619 Pavel 31. Srpen 2015 - 23:42
Jo, je to katastrofa. Měl jsem tu návštěvu z Kanady a jen něvěřícně koukali. Můžete mi někdo vysvětlit, proč tak debilní smlouvu vedení radnice uzavřelo?
Obrázek uživatele karel1
#3620 karel1 1. Září 2015 - 10:32
Prý se to tam má přejmenovat na hotel " NA SKLEPÍCH II ".
Obrázek uživatele slava
#3625 slava 2. Září 2015 - 8:20
karel1: Prý se to tam má přejmenovat na hotel " NA SKLEPÍCH II ".
Vtip roku. :-)
Obrázek uživatele slava
#3626 slava 2. Září 2015 - 8:21
Ač nevolič ANO, tak souhlasím s panem Pilným. Ale pokud se mýlí, tak zatleskám panu Málkovi a klidně veřejně. Škoda, že na radnici není Strana svobodných občanů, ta má na podnikání jasný názor.