Chrudimské noviny Karel Thér: Navrhoval jsem pro majitele hotelu Bohemia obvyklý nájem z pozemku města, neprošlo to ale

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Karel Thér: Navrhoval jsem pro majitele hotelu Bohemia obvyklý nájem z pozemku města, neprošlo to ale

Chrudim - Bývalý zastupitel a městský architekt Karel Thér, jehož Volba pro město vynechala poslední komunální volby, aby si dala dočasné čtyřleté volno, a za kterou Thér v minulosti opakovaně úspěšně kandidoval, se pozastavuje nad snahou města vyjednávat s novým majitelem o znovuzprovoznění hotelu Bohemia. "Nenechává mě klidným, že když s tím šlo něco udělat, tak o to neměl nikdo zájem, a teď, když s tím nejde dělat už nic, tak se objevují informace o iniciativě radnice, která mi nedává vůbec žádný smysl," říká Thér doslova.

Bývalý architekt města v této souvislosti připomíná vlastní návrh z konce minulého volebního období, který přednesl v zastupitelstvu, avšak zůstal nevyslyšen a ostatní kolegové prý jeho návrh doslova "odzívali", když hlasovali pouze pro znění smlouvy s provozovatelem hotelu Bohemia, který předložila k projednání tehdejší radniční koalice. "Šlo mi tenkrát o to, aby byl do smlouvy doplněn text, který by pamatoval na to, že by firma provozující hotel měla v případech, který nyní nastal, platit městu za pronájem místa před hotelem obvyklý nájem. Návrh jsem přednesl na jedné z posledních schůzi zastupitelstva v minulém volebním období, avšak radniční koalice dělala tehdy vše pro to, aby k této změně ve smlouvě nedošlo s odůvodněním, že je nutné navržený text smlouvy neměnit," vzpomíná Thér.

"Můj návrh tehdy podpořil jen stranický kolega Josef Štěpánek, zatímco radniční koalice byla proti němu, v důsledku čehož dnes nelze nijak kompenzovat investici města, ani vymáhat škodu, která městu vznikla zastavením prací na hotelu a parkovišti na městském pozemku," připomíná bývalý městský zastupitel. "Musím se proto pozastavit nad prohlášeními, která jsem si přečetl v Chrudimských novinách, protože je v tuto chvíli už na všechno pozdě a město nemá takřka žádnou šanci se něčeho po majiteli hotelu domáhat, protože nebyl jeho předchůdce k ničemu takovému smluvně zavázán," uzavírá Karel Thér. My si jen připomeňme, že město začalo neveřejně vyjednávat s novým majitelem hotelu o možnosti, že obnoví práce na hotelu a především na parkovišti, které mělo stát před hotelem Bohemia a mělo sloužit nejen hotelovým hostům, ale i občanům města. Předchozí vedení radnice zainvestovalo totiž tento záměr částkou 750 tisíc korun a poskytlo na něj pozemek města, avšak v současnosti nemá takřka žádné prostředky k tomu, aby přinutilo majitele hotelu záměr dokončit. A přestože jsou jednání neveřejná, informoval o nich Český rozhlas v minulých dnech neuvolněný místostarosta Roman Málek (Koalice pro Chrudim). Nechtěně tak rozproudil diskusi, z které nemá radost ani současné vedení města.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Pavel
#3615 Pavel 31. Srpen 2015 - 23:32
Vzácná to shoda - pan Thér má stejný názor jako zastupitel Pilný v jiném článku, jen škoda, že to radniční koalice nebere v potaz.
Obrázek uživatele slava
#3624 slava 2. Září 2015 - 8:19
Lžete pane There, hledal jsem to v hlasování a nic takového na posledním zastupitelstvu nebylo (září 2014).
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#3628 Tomáš Velendorf 2. Září 2015 - 9:04
Obrovský a hodně smutný paradox. Co vše nedokázal a nestačil, na této kdysi unikátní a nádherné stavbě zničit totalitní režim s centrálně plánovaným hospodářstvím, to pak paradoxně totálně doničí nově nabitá svoboda a tržní ekonomika. A to vše, podle toho co zde i čtu, je korunované ze strany města naprostým amaterismem, nezájmem a laxností. Je to opravdu unikum nechat zničit takovouto krásnou stavbu, kterou Chrudim kdysi měla, a se kterou se vždy jen pyšnila.
Obrázek uživatele karel1
#3629 karel1 2. Září 2015 - 11:37
A to můžeme být rádi,že je to jen jedna takhle do očí bijící akce,ty ostatní poškozují jen malá ale o nic málo bolestnější místa v Chrudimi. Ono opravdu nestačí jenom tady brečet ale opravdu je poslat tam kam patří a dosadit někoho jiného. Jenomže aby to nebylo z bláta do louže.
Obrázek uživatele martin66
#3630 martin66 2. Září 2015 - 11:38
a co holek si tam dokázalo vydělat nějkou tu mařenu, třeba při Zlaté přilbě....
Obrázek uživatele martin66
#3632 martin66 2. Září 2015 - 11:39
a ted díra
Obrázek uživatele krvava9
#3636 krvava9 2. Září 2015 - 16:46
Tomáš Velendorf: Obrovský a hodně smutný paradox. Co vše nedokázal a nestačil, na této kdysi unikátní a nádherné stavbě zničit totalitní režim s centrálně plánovaným hospodářstvím, to pak paradoxně totálně doničí nově nabitá svoboda a tržní ekonomika. A to vše, podle toho co zde i čtu, je korunované ze strany města naprostým amaterismem, nezájmem a laxností. Je to opravdu unikum nechat zničit takovouto krásnou stavbu, kterou Chrudim kdysi měla, a se kterou se vždy jen pyšnila.
Mýlíte se. Za současný stav nemůže svoboda a tržní ekonomika ale dotační eurosocialismus, který nemá ani s jedním zmíněným nic společného.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3644 Roman Zahrádka 3. Září 2015 - 8:38
slava: Lžete pane There, hledal jsem to v hlasování a nic takového na posledním zastupitelstvu nebylo (září 2014).
Reaguji na osočení anonymního pisatele "slava", že pan Thér lže. Chtěl bych upřesnit, že k připomínce bývalého zastupitele došlo nikoli na posledním zasedání zastupitelstva v minulém volebním období, ale na jedné z posledních schůzí, konkrétně dne 19. 5. 2014. Za tuto nepřesnost se omlouvám. Karel Thér zde mimo jiné vznesl námitku, proč investor neplatí za zábor veřejného prostranství jako všichni v tomto městě a má na úkor ostatních privilegia. Zvukový záznam má redakce k dispozici.
Obrázek uživatele slava
#3665 slava 7. Září 2015 - 16:07
Roman Zahrádka: Reaguji na osočení anonymního pisatele "slava", že pan Thér lže. Chtěl bych upřesnit, že k připomínce bývalého zastupitele došlo nikoli na posledním zasedání zastupitelstva v minulém volebním období, ale na jedné z posledních schůzí, konkrétně dne 19. 5. 2014. Za tuto nepřesnost se omlouvám. Karel Thér zde mimo jiné vznesl námitku, proč investor neplatí za zábor veřejného prostranství jako všichni v tomto městě a má na úkor ostatních privilegia. Zvukový záznam má redakce k dispozici.
Zase lež jako věž, 19.5. 2014 nepodal pan Thér žádný svůj návrh, o kterém by se mělo hlasovat. A už vůbec ne, že by tento návrh podpořil jen p. Štěpánek. V tento den se hlasovalo v bodě 17, čísle hlasování 32 jen o návrhu radniční koalice (předkládal pan Tejkl). Proti nebyl nikdo (!), zdržel se Kasal, Kopecký, Lichtenberg, Michalová, Thér, Vlk. Josef Štěpánek byl dokonce pro návrh radniční koalice(!!!!), tak o jaké podpoře svého návrhu Josefem Štěpánkem p. Thér hovoří? Vše je lež. Možná s tím vystoupil v dizkuzi, ale to není návrh ani jeho podpora. Plyne to z přehledu hlasování na webu města. Viz http://www.chrudim.eu/cs/download/okt/zm/vysledky_hlasovani_190514.htm