David Paluka: Vsadili jsme na rodinné prostředí a nejkvalitnější suroviny
Chrudim - Ve Filištínské ulici se svého času nacházela jedna z prvních soukromých restaurací ve městě. Známý „Dalibor“ byl oblíbeným cílem všech, kdo hledali stylové prostředí v centru Chrudimě. Po změně majitele historického domu zde ale došlo k řadě úprav a nová „Restaurace U Paluků“ v současnosti splňuje kritéria pro ty nejnáročnější gurmány a milovníky hezkého, originálního prostředí.
Majitelé restaurace, v Chrudimi dobře známí manželé Palukovi, vzali rekonstrukci do ruky opravdu „z gruntu“. Proměnou prošlo celé vnitřní vybavení, objevil se tu i soukromý apartmán, do něhož si cestu rychle našli i zahraniční klienti. David Paluka si zakládá především na rodinné atmosféře a známém rčení, v němž stále platí zákazník za rozhodujícího činitele při tvorbě nabídky.
Proč by lidé měli chodit zrovna k vám?
Myslím si, že nabízíme to, co jinde ne. Musím ale připustit, že v samotném městě existuje vícero restaurací, které mají svého ducha a snaží se o originalitu, poctivý přístup k zákazníkům. U nás hosté najdou především rodinnou atmosféru a jídlo připravené z kvalitních surovin. Žádné rozmrazované polotovary a náhražky nevedeme. Hodně se navíc zaměřujeme na sezónní produkty, ať už jde o ryby, chřest nebo zvěřinu. Přes týden nabízíme i klasická menu, z nichž si vybere opravdu každý. Už dnes proto mohu říci, že máme řadu stálých hostů.
Bylo obtížné najít kvalitní personál?
Jistě. Na personálu bezesporu celá restaurace stojí a bez kvalitních lidí se neobejdem. Šéfkuchař Tomáš Holý je opravdový odborník, s nímž mám dlouhodobě jen ty nejlepší zkušenosti. V naší restauraci jsme mu dali volnou ruku, takže je zcela na něm, jaké vybere suroviny, jakou úpravu a podobně. Obecně ale bylo dost obtížné najít kvalitní zaměstnance, na něž je spolehnutí. Celá věc totiž začíná na číšnících a končí na kuchaři a musí se tedy jednat o perfektní spolupráci. Nepreferuji proto primárně lidi vyučené v oboru. Musí mít chuť do práce a také dobrou náladu. Otrávený číšník nebo nepříjemná servírka vás k opětovné návštěvě příliš motivovat nebudou. Proto si myslím, že investice do personálu se vyplatí a nebojím se do něj investovat. A to ne jen peníze.
Museli jste dům rekonstruovat a neobešlo se to bez komunikace s městskými úředníky. Jaké s nimi máte zkušenosti?
Opravdu jen ty nejlepší. Především s vedoucí Oddělení stavebně správního Radkou Netolickou byla komunikace bezproblémová. Trošku jsme měli problémy pouze s umístěním stolků s židlemi do Filištínské ulice, ale i tady se podařilo vše dotáhnout do úspěšného konce. Rekonstrukce domu byla opravdu důkladná, protože se musela předělávat voda a kanalizace. Odměnou za náročnou práci při úpravách je ale jedinečné prostředí, terasy s výhledem na budovu Muzea a spokojení hosté.
Vnitřní vybavení máte opravdu originální. Bylo náročné domluvit se s designérem?
Vůbec ne :-). Strávili jsme stovky hodin u internetu a hledali doplňky, která by se nám líbily. Stejně tak pro nás bylo inspirací třeba vybavení restaurací v zahraničí, kde trávíme naši dovolenou. Po částech se nám tak podařilo vytvořit to, co vidíte. Kovové prvky nám na míru vyrobil umělecký kovář Pavel Vojáček, nechali jsme vytisknout a zarámovat staré fotografie města. Menší práce jsme si navíc dělali sami. Do úprav interiéru, který prošel kompletní rekonstrukcí, se zapojil i syn Daniel. Nesmírně ho baví vymýšlet nejrůznější průzkumy a zjišťovat, co by hosté ubytovaní v apartmá zlepšili, co se jim líbilo a nelíbilo. Navíc se doslova našel v práci „na place“, tedy přímém kontaktu s hosty restaurace. Také hosté jsou mile překvapeni usměvavým personálem a příjemnou obsluhou.
Velkým problémem, na nějž si hosté často stěžují, je prý i volba hudby, která se line z reproduktorů. U vás jde především o klasický jazz, jenž skvěle dokresluje atmosféru. Kdo hudbu vybírá?
Spoléhám zcela na vkus personálu. A prozatím se zdá, že se nám to opravdu vyplácí, protože máme od našich hostů podobnou odezvu. Hudba se jim líbí.
Které z akcí zaměřených na nejrůznější druhy jídel se těší největší oblibě?
Prozatím není naše restaurace v provozu ani rok, takže se dá obtížně hodnotit, ale už teď je jasné, že oblíbené budou tématické akce během roku. Hovořil jsem o zvěřině, která by se měla objevit na jídelníčku v době, kdy se konají hony. V létě jsme zkusili třeba rybí speciality, dary moře, dobře fungují i zmiňovaná menu během týdne. Odezvy jsou opravdu kladné a dokonce se návštěvníci města ptají, kde naši restauraci najdou. Jako dobrý nástroj k prezentaci se ukázal i facebook, kde denně aktualizujeme naši nabídku a postujeme fotky jídel.
Kdybyste se dnes pouštěli do rekonstrukce domu, udělali byste něco jinak?
Myslím, že ne. Dispozice budovy je poměrně složitá a my zvolili tu nejlepší variantu.
Máte ještě nějaké plány do budoucna?
Byl bych rád, pokud by jednou celý podnik fungoval i beze mne. Ne že by mne práce nebavila, ale rád bych měl víc času na rodinu. Protože se ale synové Daniel a Adam docela „potatili“, snad se to podaří. Dál budu investovat především do lidí, kteří jsou největším „pokladem“ naší restaurace. Spokojený zaměstnanec je dobrým zaměstnancem. A svou spokojenost pak přenáší i na hosty. Určitě v naší nabídce hosté dál najdou vína od lokálních dodavatelů, podobně se chceme zaměřit i na lokální suroviny k přípravě jídel. Samozřejmě kromě chobotnic :-). Host by měl zkrátka vědět, proč jde na oběd nebo na večeři zrovna do Restaurace U Paluků. Prozatím se zdá, že většina z příchozích to ví.
Děkuji za rozhovor.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.