Chrudimské noviny Petr Dejnožka: Nevídaná hegemonie nebere konce. Avšak ne všichni to umí ocenit ...

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Petr Dejnožka: Nevídaná hegemonie nebere konce. Avšak ne všichni to umí ocenit ...

Na konci května roku 2016 oslavil místní futsalový klub zisk dvanáctého titulu mistra CHANCE Futsal ligy a je suverénně nejúspěšnějším a dlouho nepřekonaným týmem na českém území. V žádném sportu v České republice nikdo nic podobného, vyjma bratří Pospíšilů v kolové, nedokázal a dle mého názoru ještě dlouho nedokáže. Deset titulů v řadě je totiž velkou raritou. Futsalová práce v téměř třiadvacetitisícové Chrudimi je uznávána odborníky po celé Evropě, propagace města v národním, ale i mezinárodním měřítku, je značná. A i přesto se najdou tací, kteří přínos městu Chrudim ve futsalovém prostředí nevidí...

 

Letos v březnu uběhlo pětadvacet let od události, kdy současný prezident klubu František Tichý založil mužstvo FC Rváčov. Tým, který za 25 let své existence ušel dlouhou cestu, při které vyhrál dvanáctkrát titul mistra republiky, úspěšně reprezentoval mužstvo na evropské futsalové scéně a po sezóně 2014/2015 dokonce obsadil páté místo v žebříčku UEFA, evropské fotbalové asociace. Z okresního týmu, který v prvních šesti letech sbíral zkušenosti v nižších českých soutěžích, se stal velký pojem. Pojem respektovaný napříč starým kontinentem, pro svoji práci, v rámci které se ve východních Čechách mohou objevit kvalitní hráči z Brazílie v současné době vedeni jedním z nejlepších trenérů na světě – Cacauem.

 

Cesta na vrchol v podání Rváčova, který následně v roce 2000 ve druhé nejvyšší soutěži změnil název na FK ERA-PACK Chrudim, nebyla jednoduchá, o to ale krásnější. Nyní skončila třináctá sezóna v nejvyšší lize, která připíchla dvanáctý primát na konto chrudimského klubu. Pouze jednou se Chrudimští ze zisku trofeje neradovali, v sezóně 2005/2006 je v semifinále vyřadila Mikeska Ostrava. Parta okolo prezidenta Tichého ale vytrvala a pokračuje ve sbírání zlatých medailí. Chrudimští nemají v české lize konkurenci a z toho pohledu je jim Česká republika malá.

 

Slavící Tomáš Koudelka vítá v Chrudimi další trofej mistra republiky

Každým rokem se Chrudim účastní futsalové Ligy mistrů, kde se snaží vylepšit své maximum a splnit si jeden velký cíl – postup mezi čtyři nejlepší týmy Evropy. Brána do Final Four je zatím pro tým zamknutá, dosavadní úspěchy jsou u tak malého města, vzhledem ke konkurenci týmů z Moskvy, Barcelony, Madridu či Lisabonu, neobvyklé. Díky letošnímu titulu dostane Chrudim další šanci opět v následující sezóně.

 

Ač se zdá, že cesta za úspěchem je bezproblémová, ne vždy tomu tak i je. Již v roce 2011 se v médiích objevila zmínka o případném odchodu futsalového klubu z města, které si dostatečně nevážilo propagace Chrudimi v evropském měřítku. Slíbená rekonstrukce sportovní haly ve formě velké přestavby nepřišla, drobných úprav zázemí či stavbou televizní plošiny se Chrudimští dočkali až před letošní sezónou. A proto se ptám, je podpora města vzhledem ke sportu v Chrudimi dostačující?

 

V dnešní době jsou hlavní sportovní odvětví v České republice velmi sledována, s jistotou se k nim začíná přidávat právě futsal. A co je český futsal především? Přece Chrudim... Ve sportovní novinařině se pohybuji již sedm let a vždy je to stejné. Když se mě někdo z jakéhokoliv koutu republiky, kdo má alespoň minimální sportovní přehled, zeptá, odkud jsem, reakce na odpověď Chrudim je vždy podobná: „Tam se hraje dobrý futsal, že?“ „Ten nejlepší,“ odvětím s úsměvem.

 

Sport se dělá pro lidi. V Chrudimi tomu není jinak!

A o tom to přesně je. Nepochybuji, že je Chrudim známá v řadě dalších směrů, rozhodně ale mezi ně musíme řadit i sportovní stránku. Mezi lety 2008 – 2011 se v Chrudimi hrála 1. liga v ledním hokeji, následně mužstvo pro nedostatek financí zkrachovalo. Byla by velká škoda, kdyby podobným způsobem jednou skončil i nejlepší futsalový tým na českém území. Tým, který Chrudimi přináší významný prostor na obrazovkách České televize. Tým, jehož práce je respektována po celé Evropě. Tým, který nemá konkurenci. Tým z Chrudimi.

Petr Dejnožka

Reklama

Obrázek uživatele platek
#4796 platek 31. Květen 2016 - 6:06
Jaká futsalova prace? :-D Bez brazilcu by se o Chrudimskem futsalu nic nevědělo. Pan majitel si ty tituly proste koupil tim ze az na vyjimky nehrajou nasi kluci. A co je smutnější ze behem tech let to pochopili i ostatni....viz finalista letosa pohled na jeho soupisku.
Obrázek uživatele Trunda
#4797 Trunda 31. Květen 2016 - 6:38
S předchozím komentářem ne úplně souhlasím. Největší úspěch mohl slavit ERAPACK postupem do final four v sezóně, kdy smolně prohrál na našlapaném chrudimském zimním stadionu s Kairatem Almaty o jeden gól, kdy mu stačila k postupu remíza. To nebyl v týmu jediný brazilec a většina týmu byli odchovanci chrudimského "velkého" fotbalu. Bohužel bez brazilců to asi v současném futsalu nejde, pokud se chce hrát o nejvyšší příčky a to na evropské úrovni.
Obrázek uživatele jetozver
#4799 jetozver 31. Květen 2016 - 12:35
Bez kluků z Brazílie to je skoro o ničem. Úspěch to je, ale otázkou je zda to za ty peníze vůbec stojí a jak dlouho to ještě vydrží.
Obrázek uživatele chrudimák
#4807 chrudimák 3. Červen 2016 - 6:27
Prostě to tak je - ve futsalu Brazilci, v hokeji posily ze zámoří, ve velkým fotbale taky moc odchovanců nemáte - takže pokud nechcete hrát okres jinak to nejde ...... a když se seženou peníze, tak proč nee, kolik dětí tyto úspěchy honěj s míčem po hřištích. Rozhodně víc než, kdyby nebyl Jen k titulku bych opravil jednu chybičku - pokud to je vlastenecký chrudimský článek tak na konci Chrudiměěěěěěě :o))
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#4808 Jakub Valenta 3. Červen 2016 - 7:10
To se mýlíte. Mluvnicky správně je jak Chrudim i, tak Chrudim ě ;)
Obrázek uživatele CML
#4810 CML 3. Červen 2016 - 10:31
Ano, správně je obojí - Chrudimi i Chrudimě. Aspoň si můžeme vybrat, co se nám líbí. Blbě je rozhodně Vaše přezdívka. Když už chcete opravovat, tak začněte u sebe. Vždy se píše „Chrudimák" s velkým počátečním písmenem.
Obrázek uživatele chrudimský rodák
#4812 chrudimský rodák 3. Červen 2016 - 11:15
Pane Valento - správně je oboje, ale jenom Chrudimák řekne Chrudimě. Podle toho poznáte rodáka z Chrudimě. Jsem pro tu v tomto portálu používat jen a pouze výraz Chrudimě.
Obrázek uživatele CML
#4813 CML 3. Červen 2016 - 12:19
chrudimský rodák: Já jsem také chrudimský rodák a raději tedy používám výraz „z Chrudimi". To pak nejsem rodák? Respektujte prosím mladší generaci a přestaňte nesmyslně radit tomuto portálu jak má nebo nemá psát. Výraz „z Chrudimi" je modernější. A má dokonce kořeny v době minulé, dávno před Vaším narozením. Podívejte se na pohlednice z přelomu 19. a 20. století. Většinou tam naleznete „Pozdrav z Chrudimi". Za bolševika se nějak rozmohlo „z Chrudimě". Nikdo Vám to nebere, používejte si dle libosti, ale přestaňte s tím vnucováním.
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#4814 Jan Navrátil 3. Červen 2016 - 12:35
chrudimský rodák: Pane Valento - správně je oboje, ale jenom Chrudimák řekne Chrudimě. Podle toho poznáte rodáka z Chrudimě. Jsem pro tu v tomto portálu používat jen a pouze výraz Chrudimě.
Já jsem také chrudimský rodák a používám obojí.