Chrudimské noviny Tomáš Velendorf: Hezká místa si spolehlivě zničíme sami

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Tomáš Velendorf: Hezká místa si spolehlivě zničíme sami

Slavná a oblíbená restaurace Monaco nad městečkem Slatiňany má nového provozovatele. Po odchodu rodiny Buřilových se zde realizuje Lukáš Zeman, který slaví úspěchy i s nedalekou Hospůdkou Pod Kopcem ve Škrovádě. Slibuje novinky a oživení provozu, zatím se však zdá, že realita je poněkud odlišná.

Vůbec nepotřebujeme někoho ze shora, aby nás řídil, buzeroval a neustále něco přikazoval. Bohatě si na to vystačíme sami a ještě díky tomu zvládneme zničit poslední zbytky hezkých míst,“ říká Tomáš Velendorf a dokládá svá slova fotkami.

V této souvislosti lze též zmínit jedno neslavné výročí. V pondělí to byl rok, kdy právě Tomáš Velendorf upozornil Chrudimské noviny na změť značek ve Škrovádu. Případem se později zabývala i Česká televize.  

red

Reklama

Obrázek uživatele xyz
#5809 xyz 30. Červen 2017 - 8:04
Tak nevím, ale nebyla zahrádka bez obsluhy i dříve. Takto si ji pamatuji. Nebo jsem něco přehlédl, kam chtěl autor píchnout?
Obrázek uživatele Pseudovalenta
#5813 Pseudovalenta 30. Červen 2017 - 10:05
Mate pravdu, zahradka na Monacu byla vzdy bez obsluhy. Autor picha zrejme stejne jako vetsinou hlavni redaktor, asi dobra skola :-)))
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#5816 Tomáš Velendorf 2. Červenec 2017 - 21:31
xyz: Tak nevím, ale nebyla zahrádka bez obsluhy i dříve. Takto si ji pamatuji. Nebo jsem něco přehlédl, kam chtěl autor píchnout?
A stromy pobité nějakými zalaminátovanými pokyny a příkazy, které jsou stejně naprosto k ničemu, ale bez kterých se jak je vidět nejsme schopni obejít, Vám přijdou tedy jako naprosto normální, ano? :)
Obrázek uživatele platek
#5818 platek 3. Červenec 2017 - 5:22
Tomáš Velendorf: A stromy pobité nějakými zalaminátovanými pokyny a příkazy, které jsou stejně naprosto k ničemu, ale bez kterých se jak je vidět nejsme schopni obejít, Vám přijdou tedy jako naprosto normální, ano? :)
Dokazu si predstavit, jak zrovna vy tam sedite a cekate az vas nekdo prijde obalouzit :-) V dnesni dobe me to prijde naprosto v pohode ze tam je nekde napis at lidi vedi a ze je na strome? Me to nevadi
Obrázek uživatele borůvka
#5821 borůvka 3. Červenec 2017 - 13:46
platek: Dokazu si predstavit, jak zrovna vy tam sedite a cekate az vas nekdo prijde obalouzit :-) V dnesni dobe me to prijde naprosto v pohode ze tam je nekde napis at lidi vedi a ze je na strome? Me to nevadi
OK, taky mi na tom nepřipadá nic, z čeho by se tu mělo dělat dusno... Prostě nový majitel upozorňuje návštěvníky na způsob obsluhy letní restaurace. Že to tak fungovalo i dříve, to víme my, co jsme tam již chodili. Pro nového návštěvníka je to rada, aby neseděl a nečekal jako tydýttt. Tohle přeci normálně uvažujícímu chrudimákovi nemůže vadit, že?? Chtělo by se zabývat hustějšími problémy ve městě, než takovou banalitou. Že by začala redakční okurková sezona??
Obrázek uživatele David Daddy P.
#5826 David Daddy P. 4. Červenec 2017 - 6:37
Každý, kdo kdy navštívil Monaco a přilehlé prostory mi dá za pravdu, že to je místo, kam se budete vždy vracet. Je to místo, kde jsme trávili každou volnou chvilku při návštěvě prarodičů a tento článek mě vyburcoval k tomu, abych ho opět po letech navštívil. Vzal jsem ženu, abych ji ukázal místo, kde jsme trávili s kamarády snad každou volnou chvilku při návštěvě prarodičů. Nevím, asi jsme si vybrali špatnou dobu, kdy místní restaurace byla obklopena školním zájezdem, kde děti lítali, skákali po lavicích a vyhazovali odpadky všude možně, jen ne do instalovaných odpadkových košů a za doprovodu mladé paní učitelky, která jak se zdálo výchovu a hlídání vůbec nezvládala. Nevím, kam autor článkem míří, ale jediné co vím a ani se novému majiteli a personálu nedivím za instalaci pár značek, které upozorňují (a nyní opomínám ceduli, že zahrádka je bez obsluhy), že lidé jsou na soukromém pozemku a proto je nutné se tak i při návštěvě chovat (taky vám nikdo nelítá po zahradě a neničí vybavení), že parkoviště před restaurací je určeno pro hosty restaurace a nikoli pro zájezd autobusů, které blokují celý den parkoviště, než se návštěvníci vrátí z výletu, a hlavně, že za bezpečnost dětí ručí jejich doprovod, nikoli personál restaurace! Chápu, že aktivistům se možná nelíbí připevnění na ty krásné stromy, které lemují místní zahrádku, ale zas na druhou stranu je nutno si uvědomit fakt, že těch pár malých hřebíčků je daleko menší zlo, než instalovat kovové cedule zalité do betonu na tak kouzelném místě, jakým Monaco je. My jsme byli se ženou moc spokojeni ať už s personálem, ale hlavně výbornou kuchyní a velmi rádi se budeme vracet častěji, než jen jednou za pár let! Novému majiteli a personálu přeji ať to šlape a jen tak dál!!!
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#5829 Tomáš Velendorf 6. Červenec 2017 - 21:47
David Daddy P.: Každý, kdo kdy navštívil Monaco a přilehlé prostory mi dá za pravdu, že to je místo, kam se budete vždy vracet. Je to místo, kde jsme trávili každou volnou chvilku při návštěvě prarodičů a tento článek mě vyburcoval k tomu, abych ho opět po letech navštívil. Vzal jsem ženu, abych ji ukázal místo, kde jsme trávili s kamarády snad každou volnou chvilku při návštěvě prarodičů. Nevím, asi jsme si vybrali špatnou dobu, kdy místní restaurace byla obklopena školním zájezdem, kde děti lítali, skákali po lavicích a vyhazovali odpadky všude možně, jen ne do instalovaných odpadkových košů a za doprovodu mladé paní učitelky, která jak se zdálo výchovu a hlídání vůbec nezvládala. Nevím, kam autor článkem míří, ale jediné co vím a ani se novému majiteli a personálu nedivím za instalaci pár značek, které upozorňují (a nyní opomínám ceduli, že zahrádka je bez obsluhy), že lidé jsou na soukromém pozemku a proto je nutné se tak i při návštěvě chovat (taky vám nikdo nelítá po zahradě a neničí vybavení), že parkoviště před restaurací je určeno pro hosty restaurace a nikoli pro zájezd autobusů, které blokují celý den parkoviště, než se návštěvníci vrátí z výletu, a hlavně, že za bezpečnost dětí ručí jejich doprovod, nikoli personál restaurace! Chápu, že aktivistům se možná nelíbí připevnění na ty krásné stromy, které lemují místní zahrádku, ale zas na druhou stranu je nutno si uvědomit fakt, že těch pár malých hřebíčků je daleko menší zlo, než instalovat kovové cedule zalité do betonu na tak kouzelném místě, jakým Monaco je. My jsme byli se ženou moc spokojeni ať už s personálem, ale hlavně výbornou kuchyní a velmi rádi se budeme vracet častěji, než jen jednou za pár let! Novému majiteli a personálu přeji ať to šlape a jen tak dál!!!
Je fajn, že Vás text vyburcoval k návštěvě, a že jste díky ní zároveň i zjistil, že ty cedule jsou vlastně naprosto k ničemu. Jen tam hyzdí přírodu. Pokud je někdo soudný, chová se v rámci možností slušně všude a nepotřebuje k tomu nějaké pokyny, které jsou zalité do laminátu a přibité na stromy. A pokud člověk tu soudnost v sobě nemá, tak tam pak pomůže snad jedině to, když tam mezi těmi kaštany bude stát alespoň jeden pohraničník s vlčákem, a v krátkých intervalech bude střílet varovné dávky do vzduchu. Ale v pohodě, pokud ty cedule nikomu nevadí, proč ne - proti gustu žádný dišputát:)
Obrázek uživatele Chrudimské bahno
#5830 Chrudimské bahno 7. Červenec 2017 - 7:41
platek: Dokazu si predstavit, jak zrovna vy tam sedite a cekate az vas nekdo prijde obalouzit :-) V dnesni dobe me to prijde naprosto v pohode ze tam je nekde napis at lidi vedi a ze je na strome? Me to nevadi
:-D OLOL Plátek si změnil nick a prudí dál. Tys mi posledně nerozumněl bo co? Mazej spátky do vidlákova a nešiř tady ty svoje měšťácký moudra chlope.
Obrázek uživatele martin66
#5831 martin66 10. Červenec 2017 - 6:25
Tak jsem se v sobotu stavil. při cestě kolem, s dětma na limonádu na Monacu. Byl jsem tam asi poprvé po změně majitele a musím říct, že až tam jsem pochopil co jste článkem myslel. kogfolu jsem kupoval u velmi příjemné a simpatické paní u okénka a pořád jsem netušil, co Vás popudilo. Jakmile jsme si šli sednout ke stolku, bylo jasno. Návrat o těch 30. let zpátky - všude natlučené cedule se zákazy, kde i méně vnímavý jedinec musí nabýt dijmu, že je tu dopředu brán jako rcidivista, který sem přišel minimálně loupit, Navíc vše velmi citlivě natlučené hřebíky do stromu. Bylo mi z toho smutno. Jinak nemohu říct ani slovo, lidí hromada, grilování, všichni vypadali naprosto prázdninově a spokojeně.... ty cedule by opravdu šly udělat citlivěji....
Obrázek uživatele Pepajeli
#5832 Pepajeli 10. Červenec 2017 - 21:43
Škoda, měli tam výborné zmrzlinové poháry a dobrou malinovku..
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#5842 Tomáš Velendorf 17. Červenec 2017 - 21:53
martin66: Tak jsem se v sobotu stavil. při cestě kolem, s dětma na limonádu na Monacu. Byl jsem tam asi poprvé po změně majitele a musím říct, že až tam jsem pochopil co jste článkem myslel. kogfolu jsem kupoval u velmi příjemné a simpatické paní u okénka a pořád jsem netušil, co Vás popudilo. Jakmile jsme si šli sednout ke stolku, bylo jasno. Návrat o těch 30. let zpátky - všude natlučené cedule se zákazy, kde i méně vnímavý jedinec musí nabýt dijmu, že je tu dopředu brán jako rcidivista, který sem přišel minimálně loupit, Navíc vše velmi citlivě natlučené hřebíky do stromu. Bylo mi z toho smutno. Jinak nemohu říct ani slovo, lidí hromada, grilování, všichni vypadali naprosto prázdninově a spokojeně.... ty cedule by opravdu šly udělat citlivěji....
Asi tak nějak. Je to samozřejmě věc majitelů, v jakém duchu to tam chtějí provozovat. Ale je smutné, že i skoro 30 let od konce totality, máme v sobě pořád ty stejné manýry jako kdysi, tedy tendenci stále své okolí něčím dirigovat, omezovat, přikazovat, či zakazovat. A aby toho nebylo málo, tak jsme ještě schopni v rámci té buzerace zničit poslední zbytky něčeho hezkého, co okolo sebe ještě máme. A většině to ani nevadí, či se nad tím ani nepozastaví:)