Chrudimské noviny Politováníhodný příběh Piráta Štěpánka

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Politováníhodný příběh Piráta Štěpánka

V posledních dnech žil chrudimský mediální prostor velmi nepříjemnou kauzou. Lídr chrudimských Pirátů Pavel Štěpánek přiznal v diskusi pod jedním z našich článků, že se nachází v insolvenci. Na rozdíl od těch, kdo považují tuto nepříjemnou a nanejvýš ponižující situaci za něco skoro normálního, osobně tento názor nesdílím. Insolvence znamená, že člověk nedokáže, nebo mnohdy spíše nechce splatit dluh celý, ale pouze jistou jeho část. Jak zmínil jeden diskutér – v době, kdy lidé běžně splácí podstatně vyšší částky i několik desítek let, skutečně nejde o nic čestného a obdivuhodného. Jde o přiznání k vlastní neschopnosti, slabosti a neochotě čelit problémům jako rovný muž; dospěle, chce se říci.

Podstatou potíží, které v současné době Štěpánek má – ať už si jejich šíři uvědomuje, nebo ne, je však něco docela jiného.

Dávkování po kapkách.

Čeho?

Projděme si tedy celou kauzu hezky od začátku.

Před volbami samozřejmě volič netušil, v jaké situaci se soukromé finance lídra Pirátů nacházejí. „Ano, jsem v rodinné insolvenci a vlastně se divím, že to někdo objevil až teď,“ zněla Štěpánkova reakce na toto zjištění. Podle dalších zkazek, jež z něj a také jeho ženy Nikoly lezly, jak „z chlupaté deky“, se Pavel Štěpánek postavil za dluhy matky své ženy. „Postavil jsem se, společně se svou ženou, za dluhy své tchýně“.

Další vypuštěné info už bylo trošku jiné: „Celé to vzniklo tak, že moje manželka koupila dům pro svoji mámu s tím, že se bude tchýně starat o hypotéku. Bohužel, přestala platit a nereagovala ani na výzvy k zaplacení, aniž jsme o tom s manželkou věděli, takže nám to všem přerostlo přes hlavu,“ uváděl Štěpánek v periodiku zaměřeném na podporu místního Hnutí ANO 2011 a samozřejmě také Pirátů. Teprve poslední prohlášení Pavla Štěpánka konečně lehounce atakuje realitu: „Uznávám, že de-jure se jedná o závazky mé ženy. De-facto šlo o závazky její matky, pro kterou si Nikola peníze půjčila a která se zavázala je splácet,“ píše pirátský lídr ve své reakci. Po týdnu vytáček a dávkování reality konečně alespoň náznak snahy o kompletní a pravdivou informaci. I ona však působí jako část zápletky některého z autorů tragikomických operních kusů.

Závěrem lze tedy říci - tehdejší přítelkyně, nyní manželka Pavla Štěpánka, Nikola Štěpánková, si půjčila peníze. Za ně koupila dům a ten „věnovala“ své matce. Ta po čase přestala splácet určenou částku, přestože se k tomu v čestném prohlášení údajně zavázala. Štěpánkovi nic netušili. Když k nim informace o selhání neplatící dámy dorazila, nacházeli se zrovna ve špatné finanční situaci, takže i kdyby chtěli, nemohli dluh umořit. Místo hledání lepšího zaměstnání, zvolil Pavel Štěpánek práci za v podstatě minimální mzdu a vstup do insolvence. Řešení, které zákon jistě umožňuje, normální člověk jen těžko chápe.

Zbývá totiž spousta otázek – proč dům opět neprodali? Z jakých peněz vlastně Štěpánkovi žili? Jsou takové vztahy v rodině normální a vznikají ze dne na den? Jakou roli v insolvenci hraje Štěpánkův otec, jehož pohledávka byla zamítnuta? Jsou informace o poskytnuté hypotéce pravdivé?

Voliči chrudimské Piráty pustili na staré a zatuchlé pořádky, politické „dinosaury“. Ještě obyvatelům nejkrásnějšího města Pardubického kraje pánové „bartošovci“ nevládnou a už dostává jedna z jejich hlavním priorit na frak. Tou prioritou je samozřejmě omílaná otevřenost, přímé jednání, jakási forma čestnosti. „Můj morální kredit mi samozřejmě nedovolí o korupci ani uvažovat,“ říká v jednom ze svých mnoha obsáhlých prohlášení Pavel Štěpánek. O jakém morálním kreditu mluví, to už se čtenář může jen dohadovat.

Snad nejde o kredit, který potenciálnímu místostarostovi umožnil tajit voličům závažné morální pochybení, následně poskytnout neúplné a nepravděpodobné vysvětlení. Štěpánek totiž dobře věděl, že by mu tato informace výrazně uškodila a možná i prohrála komunální volby.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Heboučký
#6808 Heboučký 24. Říjen 2018 - 8:26
Kdy tyhle lži skončí? Pan Pirát se za nic a nikoho nepostavil. Dluhy by stejně museli splatit. Buď on nebo jeho žena. Takže prostě jen vlezl do insolvence, aby zaplatil třetinu a rozhodně ne všechno to, co si jeho žena půjčila. Čet jsem na iDnesu tu jeho pohádku o upomínkách v koši....to už je fakt tragikomedie. Jenže Frantovo zájem na vládnutí je tak velký, že by klidně "odpustil" Pirátům i záznam v rejstříku. Trestů.
Obrázek uživatele Lover.of.lobster
#6809 Lover.of.lobster 24. Říjen 2018 - 12:06
Tak on teď bude neuvolněný místostarosta, což je chytrý, to je totiž 70% peněz za polovinu práce. Bude mít spoustu času si čistit hlavu a přemýšlet. Pro takové netáhlo úplně ideální flek. No ale až začnou pomalu vylézat detaily o Frantově "podnikání", to nám teprve polezou oči z ďůlků.
Obrázek uživatele xyz
#6810 xyz 24. Říjen 2018 - 15:10
Vtipné kolik věcí se ukazuje a vytahuje po volbách - taková daň za vítězství. Pan Štěpánek se alespoň snažil věci vysvětlit, to mu budiž přičteno k dobru.Ještě bych prosil o vyjádření pana Pilného ohledně podnikání a vzdělání. To jsem zatím nikde nezaznamenal. Mám pocit, že najednou byla minulá garnitura lepší než se o ni psalo i v těchto novinách :-) Jako když by se mělo z kaluže lézt do bláta.
Obrázek uživatele VaJeKo
#8280 VaJeKo 21. Únor 2019 - 8:57
Lover.of.lobster: Tak on teď bude neuvolněný místostarosta, což je chytrý, to je totiž 70% peněz za polovinu práce. Bude mít spoustu času si čistit hlavu a přemýšlet. Pro takové netáhlo úplně ideální flek. No ale až začnou pomalu vylézat detaily o Frantově "podnikání", to nám teprve polezou oči z ďůlků.
Až na to, že dva pirátští místostarostové berou jeden plat napůl. To už se tady na tý žumpě ale nedovíme, protože se to rádoby novinářům nehodí do krámu.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#8295 Jakub Valenta 25. Únor 2019 - 20:11
VaJeKo: Až na to, že dva pirátští místostarostové berou jeden plat napůl. To už se tady na tý žumpě ale nedovíme, protože se to rádoby novinářům nehodí do krámu.
Ale "dovíme", stačí hledat ;) http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/politika/kde-jsou-ty-uspory-svobodni