Chrudimské noviny Řezníček deklasoval Pilného, staronová krajská koalice bude nejspíš vládnout i nadále

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Řezníček deklasoval Pilného, staronová krajská koalice bude nejspíš vládnout i nadále

Chrudim/Pardubický kraj – Volby do krajských zastupitelstev jsou pro tento rok minulostí. Není žádným tajemstvím a nejspíše ani překvapením, že zvítězilo Hnutí ANO 2011 ministerského předsedy Andreje Babiše. Přesto s největší pravděpodobností vládnout nebude a jeho krajský lídr Martin Kolovratník se vrátí do poslaneckých škamen.

„Babišovci“ v Pardubickém kraji získali 19,61 % ze všech platně odevzdaných hlasů, což jim před druhými „3PK“ současného hejtmana Martina Netolického (ČSSD) zajistilo slušný náskok. Ne však dostatečný. Na „kraj“ se dostala ještě koalice ODS a TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj, nováčci Piráti a také Starostové a nezávislí.

Martin netolický již dnes avizuje, že hodlá pokračovat ve vládě se svými bývalými koaličními partnery, kteří s tímto jeho počínáním nemají problém. „Kobliháři“ a Piráti tak s největší pravděpodobností zůstanou v opozici, jakkoli právě Piráty chce hejtman zapojit do případné modernizace a „elektronizace“ krajské samosprávy.

Do zastupitelských lavic znovu usedá bývalý chrudimský starosta Petr Řezníček (SNK-ED) a též městský zastupitel, lídr Pirátů Daniel Lebduška (Piráti). Řezníček přitom současného starostu Chrudimě Františka Pilného (ANO 2011), který se též do krajského zastupitelstva dostal, v samotném druhém největším městě Pardubického kraje opět deklasoval co do počtu preferenčních hlasů. Pilný získal 371 hlasů, Řezníček 609. Na krajské úrovni to pak bylo sice těsnější, ale i tady bývalý starosta s 1282 hlasy „natřel“ toho současného. František Pilný získal důvěru 1154 lidí.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele ČECH
#9633 ČECH 6. Říjen 2020 - 15:47
Holt DINOSAUŘI zanechali velkou stopu.