Chrudimské noviny Svobodní své předvolební sliby neplní

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Svobodní své předvolební sliby neplní

Chrudim – Volič se vyznačuje mnohými vlastnostmi. Na jednu však politici spoléhají téměř jako na fakt, že každý den vyjde slunce. Jde o krátkou paměť. Málokdo dnes například ví, jaké fantastické představy měli před pár lety členové a kandidáti Strany svobodných občanů, jejichž zástupce je dnes dokonce prvním a uvolněným místostarostou.

Staré programy politických stran bývají zajímavé čtení. Většinou si zájemce může dělat čárky, co vše dokázali jejich členové naslibovat a jak málo z toho potom „realizovali“. V poločase funkčního období současné radniční koalice stojí za nahlédnutí právě program Svobodných. Protože místostarosta Petr Lichtenberg, jejich člen, s redakcí Chrudimských novin nekomunikuje, musí se toto ohlédnutí obejít bez jeho fundovaného komentáře a vysvětlení, proč věšel svým voličům „bulíky“ na nos.

Chrudimáci toho před volbami slíbili hodně. Foto: fb

Program Svobodných se nachází zde a jde o tragikomické čtení:

  • Opět snížíme počet místostarostů. Po posledních volbách se podařilo snížit počet místostarostů z tří na dva. Nicméně nová koalice ČSSD, ODS a SNK-ED, již bez naší účasti, opět zvýšila počet místostarostů na tři.

V současné době má Chrudim opět místostarosty tři, dva neuvolněné, jednoho uvolněného. Svobodným to však nevadí, protože jedním z nich je právě Lichtenberg.

 

  • Zjednodušíme organizační řád městského úřadu, tedy snížíme počet odborů.

Počet odborů zůstává samozřejmě i po dvou letech, kdy se Svobodní podílejí na nejužším vedení města, stále stejný. Žádný odbor nebyl zrušen. Úředníci totiž doplňují chybějící odbornost politiků ve vedení radnice a žádný z nich si je nechce znepřátelit vyhazovem z práce.

 

  • Zrušíme placenou pozici městského architekta. V případě potřeby budeme k jednotlivým projektům oslovovat odborníky.

Městský architekt Marek Janatka pro město pracoval a stále pracuje. Rozpočet na rok 2020 mu za tuto službu přiznal 300 tisíc korun.

 

Nabitý první listopadový týden místostarosty Lichtenberga.  Reprofoto: Chrudimské noviny

  • Po zkušenostech s poradními orgány městské rady budeme prosazovat méně komisí pro zvýšení jejich aktivity a funkčnosti.

Ani tady se nic nezměnilo. Snad jen to, že bývalý člen Svobodných, městský radní Josef Káles mladší předsedá komisi, která patří k těm nejméně aktivním. O odměny za toto nicnedělání však městský cecík rád podojí. Ostatně místostarosta Lichtenberg v tomto také rozhodně nezaostává.

 

  • Zpracujeme studii zabývající se lepším využitím městských budov využívaných úřadem s cílem odprodeje nadbytečných prostor.

Tato studie dosud nevznikla. Na posledním jednání městského zastupitelstva však místostarosta Lichtenberg oznámil, že město konečně prodá dům v Široké ulici. Kdy k tomu dojde, to již neupřesnil.

Příště přineseme přehled další nesplněných slibů, a sice z oblasti „Průhledné rozhodování“.

 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele koala
#9711 koala 11. Listopad 2020 - 21:20
Slibem nezarmoutíš ...
Obrázek uživatele Jokl
#9712 Jokl 11. Listopad 2020 - 21:26
Na druhou stranu mají na té fotografii dobře nacvičený rozhodný postoj. Skoro jako ve filmu Tenkrát na Západě. To tedy zvládli dobře.