Chrudimské noviny Okolí rozhledny už teď srdce rozbuší, ale nově pomůže i AED

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Okolí rozhledny už teď srdce rozbuší, ale nově pomůže i AED

Chrudim – Ničivé tornádo ovlivnilo i realizaci úspěšného projektu letošní Burzy filantropie, který podpořilo i město Chrudim a zapojila se do něj i Střední škola zdravotnická a sociální v Chrudimi. Projekt Českého červeného kříže (ČČK) s názvem „Zachraň život, použij AED“, neboli automatizovaný externí defibrilátor. Ten dokáže znova obnovit srdeční rytmus v případě náhlé zástavy srdce. Že o život šlo skutečně hned den po té, nám vylíčil předseda oblastního spolku ČČK Chrudim Vratislav Příhoda. Jak napsal, vše muselo jít stranou a jelo se pomáhat obcím postiženým tornádem na Moravu.

Oživovací přístroj srdce umístí nejdříve do okolí rozhledny Bára.  Foto: Chrudimské noviny

„Den po Burze filantropie bohužel zasáhlo Hodonínsko a Břeclavsko ničivé tornádo,“ vysvětlil zpoždění realizace projektu Vratislav Příhoda. „Jelikož jednou z našich hlavních činností je připravenost na mimořádné události a jsme součástí IZS na vyžádání, velká část našeho týmu vyjela pomoci našim kolegům do Hodonína. Zde jsme strávili téměř měsíc, a ještě pro Hodonínské kolegy v současnosti zajištujeme support. Všechny naše další projekty, kde byla nějaká časová rezerva nebo nehrozilo prodlení, musely jít stranou,“ uvedl Vratislav Příhoda.

AED bude zachraňovat životy v okolí.  Foto: Chrudimské noviny

Ještě na konci května chybělo k získání finanční podpory projektu 60 hlasů. Finanční prostředky by prý mohly ČČK podle Vratislava Příhody dorazit na účet v průběhu září. Autoři projektu chtějí rozšířit dostupnost AED a již brzy začnou jednat o možnosti instalace na vytipovaná místa. Peníze z burzy ale nepokryjí ani náklady na jeden přístroj AED. ČČK ještě musí další finance shánět. „Jedno z míst, které by se nám primárně líbilo, je právě okolí Báry," uvedl Vratislav Příhoda. Město Chrudim nás podporuje, rádi bychom první AED umístili co nejblíže."

Na Báře se srdce rozbuší, když to bude potřeba.  Foto: Chrudimské noviny

Letošní rok prý berou jako pilotní. „Pravděpodobně se povede umístit jen jeden přístroj ideálně v říjnu nebo listopadu. Příští rok ale projekt bude pokračovat, zásadní jednání s donátory proběhnou v první polovině září,“ uvedl Příhoda. Mají vytipováno podle osobních zkušeností záchranářů několik míst po celém okrese, ale se starosty okolních obcí o svých záměrech zatím ještě nejednali. Majitelé pozemků se o plánovaném umístění AED dozví v první polovině září.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#10081 karel1 30. Srpen 2021 - 19:37
Nevím ,ale jak znám náš národ velice brzo ho někdo "přemístí". Pokud ho rovnou nezničí. Dobrý napad ,ale národ si takových věcí neváží.